Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-programledare Sofia Rågenklints kärlekslycka

Foto: /IBL / /IBL
"I Kenya umgicks jag med en schimpans en hel dag. Hon höll min hand och undersökte mitt ansikte, vi gick på promenad och jag fick mata henne. Vi hade inte med oss någon veterinär eller någon annan person som skulle kunna ingripa om situationen plötsligt skulle spåra ur", berättar Sofia Rågenklint om inspelningen av SVT:s "Djursjukhuset".
Foto: SVT / SVT
1999 tävlade Sofia Rågenklint i "Fröken Sverige", där hon slutade på en tredjeplats.
Foto: FOTO: GREGER NORREVIK / TV4
1999 tävlade Sofia Rågenklint i "Fröken Sverige", där hon slutade på en tredjeplats.
Foto: TONI SICA / PRESSENS BILD
"Jag hade svårt att lita på andra barn och spenderade en stor del av min fritid tillsammans med djuren på gården och med min bästa kompis Anna", berättar Sofia Rågenklint.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / OKÄND
1 / 7

För två år sedan jobbade hon så hårt att hjärtat rusade.

Nu har Sofia Rågenklint dragit ner på tempot – och delar sin tid mellan Stockholm och särbolivet i Skåne. 

– Allt går när man är kär. Jonas betyder oerhört mycket. Jag skulle inte kunna föreställa mig ett liv utan honom och våra fyra barn, säger den 43-åriga "Djursjukhuset"-programledaren.

Jag har förstått att mobbningen under uppväxten bidrog till ditt stora intresse för djur?

– Jag hade svårt att lita på andra barn och spenderade en stor del av min fritid tillsammans med djuren på gården och med min bästa kompis Anna. Hon var ett år äldre och gick i klassen över mig.

Du har kelat med en gepard i Kenya. Vad är det farligaste du har gjort "Djursjukhuset"?

– Jag har gjort många galna saker som kanske inte varit så genomtänkta, men

att få chansen att komma så nära vilda djur… Jag blev attackerad av ett semivilt vårtsvin i Kenya. Jag klappade det och plötsligt gick det till attack. Det slutade med ett rejält bitsår i handen. 

– I Sydafrika blev jag nerfirad i en bur som omringades av vithajar, men då var jag så sjösjuk så att det nästan hade varit en befrielse att bli uppäten, haha. 


"Det läskigaste var när jag gick in till saltvattenkrokodilerna och skulle hämtakrokodilägg. Högt gräs och krokodiler överallt.Skötarna hade med sig långa bambupinnar som de skulle skrämma krokodilerna med om de blev för närgångna och de blev de. Jag har aldrig varit så rädd och så lättad när allt var klart", berättar programledaren Sofia Rågenklint.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Vad har berört dig mest under inspelningen av denna säsong?

– När djurägarna ställs inför valet att avliva. Att få uppleva sorgen tillsammans med ägarna när det inte går att göra något mer eller glädjen och lättnaden när djuret klarar sig... Att vara programledare för "Djursjukhuset" är som att kliva på en känsloladdad bergochdalbana.

https://www.instagram.com/p/Bjc5vMJHuMg/?hl=sv&taken-by=sofia_ragenklint

Hur får du och din exman, artisten Patrik Isaksson, ihop tillvaron med barnen när ni båda har jobb där ni behöver resa? 

–  I dag fungerar vårt samarbete riktigt bra. Vi har båda ett kringflackande liv och logistik är bara förnamnet, men vi lyckas alltid på något sätt. Mormor, farmor, bonusfarmor och farfar är fantastiska och ställer alltid upp om det kör ihop sig.

Sofia Rågenklint och Patrik Isaksson har två söner ihop och samarbetet fungerar bra.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / OKÄND

Du är särbo med Jonas Nemeth, biträdande rektor och konstnär i Rydebäck i Skåne. Vad betyder han för dig?

– Vi har snart varit särbos i fyra år och det fungerar jättebra. Det är klart att det är frustrerande när det ibland går några veckor innan vi har möjlighet att ses, men desto härligare när vi väl träffas. Vi är duktiga på att ta vara på tiden och att skämma bort oss själva. Vi är båda självständiga individer.

– Jonas jobbar heltid som biträdande rektor, går en rektorsutbildning och målar vid sidan av. Hans konst har blivit uppmärksammad i flera länder. Själv skriver jag på min bok, tar konferencieruppdrag, spelar in tv-program och har barnen varannan vecka. Vi har rätt fullt upp. Samtidigt som vi försöker att ses så ofta vi bara kan.

https://www.instagram.com/p/BidfpWDli6Z/?hl=sv&taken-by=sofia_ragenklint

– Allt går när man är kär. Det är värt alla resor tur och retur Rydebäck och Stockholm. Jonas betyder oerhört mycket. Jag skulle inte kunna föreställa mig ett liv utan honom och våra fyra barn.

https://www.instagram.com/p/BgYJknYnrJR/?hl=sv&taken-by=sofia_ragenklint

För snart två år sedan mådde du inte så bra. Vilka symptom märkte du av och hur har du förändrat ditt liv sedan dess?

– Det var nära att jag gick in i väggen. Hjärtat började rusa och slog dubbelslag. Jag drömde till och med om jobb. Nu har jag dragit ner på tempot och tackat nej till uppdrag när jag annars hade tackat ja. När det blir för mycket så säger hjärtat ifrån och då är det bara att lyssna.

Du har berättat att du för 20 år sedan utkämpade en kamp mot bulimi. Nu instagrammar du om träning och passion för choklad. Hur har din resa mot att bli vän med din kropp och dig själv sett ut? 

– Jag hade bulimi från det jag var 15-23 år. Sedan blev jag med hjälp av MHE-kliniken i Mora helt frisk. Med rätt hjälp så är det faktiskt möjligt att bli helt fri från sjuka tankar och kroppshets. I dag har jag inga som helst issues gällande mat eller träning. Jag har alltid varit en godisråtta och efter det jag blev frisk har jag däremot problem med att gå upp i vikt. Jag njuter av god mat och sedan några månader har jag börjat styrketräna i hopp om att gå upp i vikt. Sedan fyller jag ju 44 i höst och behöver stärka upp både det ena och det andra. Det är nu alla krämpor börjar. Tack vare träningen har jag inte ont i rygg och axlar längre. Jag har även fått mer ork. 

https://www.instagram.com/p/BjKJ8sUFePy/?hl=sv&taken-by=sofia_ragenklint

Hur mår du annars, efter de cellförändringar i livmodershalsen som gjorde att du två gånger opererades? 

– Jag är i dag friskförklarad och går som alla andra på kontroll en gång om året.

Du har sagt att du känner dig redo för en ny filmroll?

– Jag gillar nya utmaningar och att agera. I slutet av augusti är jag med i en film- och musikalföreställning där jag tillsammans med andra framför godbitar ur kända musikaler på "Café Forsnäs sommarlada" i Stora Skedvi. Jag spelade huvudrollen i ”Sound of Music” för några år sedan så jag kommer att sjunga några sånger därifrån.

Höstens #MeToo-debatt fick många att berätta om sina erfarenheter. Du förklarade i Året Runt att du var med om ett oprofessionellt beteende från en regissör när du för 15 år sedan fick huvudrollen i en svensk film?

– Regissören i fråga gick över gränsen för vad som är okej och jag valde i och med detta av hoppa av rollen. Jag skulle gärna testa skådespeleriet igen nu när jag blivit lite äldre, men det har hittills inte funnits tid.

Berätta om din bok "Brottsligt" som kommer ut i slutet av september! 

– Skrivandet går bra och jag tycker det är roligt. Det här är ju en faktabok så det är väldigt mycket research. Jag lär mig nya saker hela tiden. Bland annat hur det går till vid en rättegång, hur trafikpolisen arbetar, vilka typer av uppdrag insatsstyrkan får och så vidare. Boken bygger på tv-programmet "Brottsligt" som gick på Barnkanalen. 

"Jag har testläst min kommande bok "Brottsligt" för barnens kompisar och fått tummen upp, men man vet aldrig", säger Sofia Rågenklint.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hur går det med Rågenklint Production AB?

– Vill man tjäna pengar ska man inte jobba på SVT. Jag gör ju även andra uppdrag vid sidan om som att vara konferencier och där trillar det in lite kosing. Konferencierbiten är minst lika rolig som tv. Det blir en hel del företagsevent och välgörenhetsgalor – och jag älskar det!

1999 tävlade Sofia Rågenklint i "Fröken Sverige", där hon slutade på en tredjeplats.
Foto: FOTO: GREGER NORREVIK / TV4

Fakta/Växte upp i Äppelbo i Dalarna

NAMN: Jennie Sofia Jessica Rågenklint.

ÅLDER: 43.

YRKE: Programledare.

BOR: Lägenhet i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

FAMILJ: Barnen Tim, 13, och Alex, 11 (med exet, artisten Patrik Isaksson). Särbon Jonas Nemeth, 42, konstnär och biträdande rektor och bonusdöttrarna Alma, 13, och Siri, 9.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Bodde de åtta första åren i Skövde, därefter på mammans stora släktgård i Äppelbo i Dalarna.

MAMMA ÄR: Margaretha Rågenklint, 71, har jobbat som frisör.

PAPPA VAR: Bosse Fransson, låtskrivare och sångare i "Drifters". Dog i hjärtinfarkt när Sofia var 23.

UTBILDNING: Turist- och hotellinjen. IATA-utbildad resesäljare.

KARRIÄR I URVAL: Tredjeplats i "Fröken Sverige" (1999). Lokal-tv i Sälen, hallåa på TV4. Programledare för "Ordjakten", "Djurvänner", "Jakt & fiske" och "Bingolotto plus". Sedan 2013 på SVT med bland annat ”Söndag med Sofia” och "Brottsligt" i Barnkanalen. "Auktionssommar" på SVT1 och på SVT Play.

AKTUELL: "Djursjukhuset" som sänds på SVT1 torsdagar kl 20.00. Nya

ungdomsboken "Brottsligt" som kommer 28 september. Medverkar i augusti i en film- och musikalföreställning i Stora Skedvi. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.