Expressen kan i dag avslöja att Eyeworks visste redan i juni att de anklagas för att bryta mot regler och för att utnyttja människor i ekonomisk kris. Foto: SVT/Linus Hallsenius/Sven lindwall
Expressen kan i dag avslöja att Eyeworks visste redan i juni att de anklagas för att bryta mot regler och för att utnyttja människor i ekonomisk kris.  Foto: SVT/Linus Hallsenius/Sven lindwall

SVT:s produktionsbolag struntade i kraven

Publicerad
Uppdaterad
SVT:s produktionsbolag Eyeworks visste redan i juni att de anklagas för att bryta mot regler och för att utnyttja människor ekonomiskt i Namibia.
Det visar e-postmeddelanden som Expressen tagit del av.
Efter skandalen kring SVT:s nya dokusåpa "Den stora resan" kan Eyeworks vd Anders B Karlsson tvingas flyga till Namibia för att klara ut frågan.

Eyeworks började i juni spela in de delar av SVT:s programserie "Den stora resan" som utspelar sig i Namibia. Den visar hur en svensk familj lever hos himbafolket.
Redan innan inspelningen började fick bolaget e-post från den namibiska människorättsgruppen Legal Assistance Centre (LAC). Den förklarade att Eyeworks måste begära tillstånd för att få filma - och att LAC har uppdrag av regeringen i Namibia att se till att lokala invånare inte utnyttjas av utländska filmbolag.

Reagerade efter avslöjandet

Men tv-bolaget Eyeworks struntade i kraven. Bolaget reagerade inte förrän Expressen avslöjade skandalen i söndags.
I stället slöt Eyeworks ett oklart muntligt avtal med medlemmar av himbafolket som varken kan läsa eller skriva. Bolaget betalade människorna i byn Ohamaremba motsvarande 45 kronor om dagen samt lite majsmjöl och socker.
"Jag informerade dig att jag inte tolererar vägran och det här är vad jag får. Avtalet som visades mig är patetiskt och utnyttjar folket", skriver Zeka Alberto, LAC:s projektjurist, till en anställd på Eyeworks den 29 juni - utan att få något svar på sitt mejl.
"Varför kan inte himba få samma betalning som de svenska deltagarna?" frågar han i mejlet.
Byns ledare Majuru gick med på avtalet. Hans fru Zakauna säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att han inte kan läsa och inte skriva. När han ville ha mera betalt fick han nej eftersom ersättningen redan var avtalad.

Hårt pressade

SVT och Eyeworks är hårt pressade av kritiken. SVT lägger hela skulden på produktionsbolaget.
- Nu kräver vi av Eyeworks att de tar kontakt med LAC och reglerar den här delen. Det är ett krav från vår sida. Vi är stenhårda på att himbafolket ska ha relevant betalt för sin insats, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.
Produktionsbolaget lyckades under tre dagar inte få kontakt med LAC i Namibia.
- Vi försöker få tag i dem hela tiden men vi får inte kontakt, säger bolagets Skandinavienchef Tobias Bringholm när Expressen ringer.
Vi ger honom telefonnumret till LAC:s chef Norman Tjombe. Efter en stund ringer Eyeworks vd Anders B Karlsson tillbaka.
- Jag har just haft ett långt och bra samtal med LAC. Vi har olika syn på hur här har gått till. Jag kanske får sätta mig ett plan till Namibia för att lösa det här, säger han.
På LAC är man inte övertygad om att Eyeworks har ansträngt sig.
- De har ringt från Sverige hela dagen. Alla utom Eyeworks, säger Norman Tjombe.
- Jag vill ge dem en chans att rätta till sitt misstag. Vi får se vad de kan erbjuda. I slutändan är det familjerna i byn som får bestämma, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag