SVT:s panikändringar i ”Mästarnas mästare”

Myhrers känslor efter ändringarna i Mästarnas mästare
Inspelningarna av ”Mästarnas mästare”, som ägde rum i september förra året bjöd på en hel del utmaningar.
Foto: SVEN LINDWALL
Längskidsåkaren Johan Olsson, fotbollsspelaren Frida Östberg, volleybollspelaren Bent Gustafsson, speed ski-åkaren Sanna Tidstrand och tennisspelaren Johanna Larsson tävlar i grupp 1.
Foto: SVT
Fyrspannskusken Tomas Eriksson, simmaren Therese Alshammar, alpinåkaren André Myhrer, handbollsspelaren Linnea Torstensson och skidskytten Fredrik Lindström tävlar i grupp 2.
Producenten Anders Wistbacka berättade om en ”väldigt speciell” säsong.
Foto: SVEN LINDWALL
”Det är inte ultimat”, när två deltagare tvingas hoppa av en vecka innan inspelningarna, konstaterar programledaren Micke Leijnegard.
Foto: SVEN LINDWALL
Johan Olsson tillsammans med personal ur teamet.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 7

Misstänkta fall av covid-19, isolering och svårt väder kantade inspelningen av den nya ”Mästarnas mästare”-säsongen som har premiär i kväll i SVT.

Dessutom drabbades produktionen av två sena avhopp bara dagar innan tävlingsstart.

– Det har aldrig hänt förut, säger programmets producent Anders Wistbacka.

Efter tolv säsonger tvingades produktionsteamet bakom SVT:s ”Mästarnas mästare” som många andra att anpassa sig till pandemin – något som innebar att den trettonde säsongen av programmet spelades in på Bjärehalvön i Skåne i september förra året.

Men att programmet för första gången spelades in i Sverige var inte det enda som stack ut med inspelningen, berättar producenten Anders Wistbacka.

– Vi hade starka händelser som förändrade jättemycket i upplägget, säger han och kallar säsongen för ”väldigt speciell”.

Leijnegard: ”Inte ultimat”

Två svåra ändringar skedde precis innan inspelningsstart då både det gamla hockeyproffset Anders Hedberg och backhopparen Jan Boklöv tvingades hoppa av på grund av hälsoskäl.

– Vi har haft skador, men tack och lov brukar de komma lite tidigare. Någon gång har det varit att de kommer sent. Men att vi hade två så nära inpå, det har ju aldrig hänt förut, säger Anders Wistbacka.

Även programledaren Micke Leijnegard berättar om paniken:

– Du skulle ha varit med när vi satt och pratade igenom det: ”Vem kan vi ringa, vem vågar vi ringa? Vem är ens rimlig?”. Det är inte ultimat om man säger så.

In i sista stund kom fyrspannskusken Tomas Eriksson och skidskytten Fredrik Lindström. 

Väderförhållandena var annorlunda är under de tidigare säsongerna.
Foto: SVEN LINDWALL
Skidskytte Fredrik Lindström fick isoleras när han blev förkyld.
Foto: SVT
Handsprit användes flitigt.
Foto: SVEN LINDWALL

Alshammar: ”Inte riktigt tänkt igenom”

Men problemen fortsatte när just Fredrik Lindström blev förkyld.

– Det hade man kanske inte riktigt tänkt igenom. Det blev lite kaos. Vad gör man när någon blir sjuk? Hur fortsätter man när man vet att en deltagare kanske måste sätta sig i karantän?, säger Therese Alshammar.

Fredrik Lindström fick isolera sig i sitt rum i deltagarhuset till hans coronatest kom tillbaka negativt. Även Anders Wistbacka blev förkyld och tvingades tillbringa flera dagar isolerad på sitt hotellrum.

Försökte hemlighålla tävlingsplatserna

Att programmen spelades in i Sverige innebar också andra utmaningar. Kyla, regn och gjorde att flera tävlingar fick planeras om eller ändras. Dessutom fanns det en svårighet i att hålla tävlingarna hemliga.

– Ett problem för oss är ju att vi är kända i Sverige. Det var något man var orolig för. Att vi skulle locka folk till våra inspelningsplatser och det är av flera skäl. Vi vill ju vara lite hemliga och inte avslöja resultat i våra tävlingar. Och sen vill vi inte ha en folksamling i coronatider. Så vi var lite hemliga. Ibland hittade folk oss, men ofta kunde vi vara i fred, säger Anders Wistbacka. 

”Mästarnas mästare” har premiär på SVT och SVT Play den 14 mars.Therese Alshammar: "Det är en förutsättning"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.