Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s oro för nationaldagen – sändningen hotad av kaos

Kungen skickade en hyllning till svenska folket i pandemin.
Anne Lundberg och Tara Moshizi leder nationaldagssändningen. ”Det är fantastiskt i dessa oroliga tider att ha två trygga jätteduktiga programledare som kan leda oss igenom den här underliga sändningen som det kommer att bli”, säger Anders Wistbacka, projektledare.
Foto: Foto: Nadja Hallström /SVT / SVT
Anne Lundberg.
Foto: Foto: Nadja Hallström /SVT / SVT
Avspärrat framför scenen på Skansen under nationaldagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anne Lundberg och Stefan Lindfors firar ettårig bröllopsdag.
Foto: Instagram

SVT tampas med tuffa förutsättningar inför det direktsända nationaldagsfirandet – de måste hantera restriktioner och främmande tekniska utmaningar.

Dessutom hotar ett regnoväder att dra in över Stockholm, något som riskerar programledarnas utomhusstudio.

– Det kräver verkligen att man tänker till, säger Anne Lundberg.

Anne Lundberg och Tara Moshizi leder SVT:s nationaldagsfirande på Skansen i Stockholm. På grund av coronaepidemin kommer firandet att ske utan någon publik på plats – men det blir ändå traditionsenligt med flagghissning och högtidstal.

– Inte minst efter den här våren är det extra viktigt med värme, kärlek och gemenskap. Vi vill att det blir en glad, ljus show där vi hyllar vårt vackra land, säger Anne Lundberg, som är van programledare för nationaldagssändningen sedan tidigare år.

Att det ens skulle bli något firande på Skansen i år var inte säkert, det planerades för en rad olika scenarier innan beslutet togs.

– Stiftelsen Sveriges nationaldag tyckte att det var viktigare än någonsin att behålla de traditioner som går att behålla, det är så mycket som är annorlunda ändå, säger Anne Lundberg.

”Udda krav”

Trots att det inte är någon publik består produktionen av många människor – med tv-team, husband, musiker och Arméns musikkår. SVT måste förhålla sig till rådande restriktioner om grupper på max 50 personer, och har därför behövt sprida ut de medverkande på olika inspelningsplatser på Skansen.

Vad innebär det här för utmaningar för produktionen?

– Jättemånga. Det kräver verkligen att man tänker till. Vi måste vara uppdelade – hur ska det gå till att ta sig mellan de här olika spelplatserna? säger Anne Lundberg.

– Det ställer väldigt udda krav på produktionen, men förhoppningsvis kommer tittarna uppleva det som en värdig och fin sändning, säger Anders Wistbacka, projektledare för nationaldagssändningen.


Oväder hotar utomhusstudion

Anne Lundberg och Tara Moshizi är placerade på ett eget ställe på Skansen i en utemiljö – bekymrande nog ser ett regnoväder ut att dra in över Stockholm.

– Nu ska det dessutom spöregna. Tidigare kunde man ändå stå under taket på scenen, men nu är vi verkligen utomhus. Tanken är ju att jag och Tara ska ha vackra vyer över Stockholm och grönska omkring oss, säger Anne Lundberg och fortsätter:

– Det är också speciellt att inte ha en publik, normalt har man tusentals människor framför Skansen-scenen. I år blir det bara en tv-kamera. Men förändringar är inte bara av ondo – det kan vara en sporre att hitta nya sätt att producera, som man inte tänkt på för att man gör på det gamla vanliga sättet.

Firar ettårig bröllopsdag: ”Fint att få kalla honom min man”

Anne Lundberg är bosatt i Skåne, men kom till Stockholm tidigare under veckan. I huvudstaden bor också hennes make Stefan Lindfors. De gifte sig i juni förra året och hade ett riktigt ”Mamma Mia”-bröllop i Grekland – en kärleksfest för sina barn, syskon och närmsta vänner.

Ni firar ettårig bröllopsdag i dagarna, hur ska det firas?

– Åh, det har vi inte pratat om riktigt. Men det är ju underbart, jag har aldrig varit gift tidigare. Det är första gången, så det här blir min första bröllopsdag att fira. Om det inte firas med pompa och ståt – så i alla fall med kärlek.  

Hur har första året som gifta varit?

– Det kanske låter tramsigt, men det är superhärligt! Det är en skillnad att gifta sig när man är över 50. Jag har två stora pojkar och han har två stora döttrar, vi kommer inte få några gemensamma barn – då känns det jättefint att få kalla honom min man. 

– Vi bor inte ihop – ännu. Eftersom Stefan jobbar i Stockholm och jag jobbar mycket i Skåne, så vi ses på helger. Men då får man också längta, det är fördelen med att vara ifrån varandra. 

Nationaldagsfirandet sänds i SVT1 och på SVT Play från klockan 20.00.Det här är Anne Lundberg

Ålder: 54.

Gör: Journalist och programledare.

Bor: I renoverad skola utanför Skivarp, nära havet i södra Skåne.

Familj: Maken Stefan, 56. Sönerna Oscar, 21, och Jack, 23.

Aktuell: Programledare för SVT:s nationaldagsfirande i SVT.

Leder ”Husdrömmar”, ”Antikrundan”, ”Antikmagasinet”, samt matlagningsprogrammet ”Den gröna slaktaren” med premiär i SVT hösten 2020.

Gamla arbetskläderna är värda 100.000: "Populärt"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.