Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s nylansering av "Öppet arkiv"

"Hemsöborna", "Rederiet" och "Hylands hörna" är några av programmen som går att se i SVT:s Öppna arkiv.Foto: Svt/Scanpix/VIasat

Sugen på gamla avsnitt av "Hemsöborna" "Spung" eller "Hylands hörna" och "Rederiet"?

Då har du tur.

För nu har SVT:s lanserat en ny version av sitt Öppna arkiv.

- Vårt mål är att så småningom kunna erbjuda mer än 10 000 timmar, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Klassiska sportögonblick.

Barnprogram och dokumentärer.

Samt massor av tv-serier som exempelvis "Hemsöborna", "Spung" och "Söderkåkar" och dessutom avsnitt av "Jacobs stege" och "Hylands hörna".

Det är bara lite av det som finns att titta på när SVT nu lanserar en ny version av sitt Öppna arkiv.

Vd Eva Hamilton säger till SVT.se:

- Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan: Varför öppnar ni inte SVT:s arkiv? Och hur jag har försökt förklara upphovsmännens rätt till ersättning, det omständliga arbetet med att märka upp gamla program så att de blir sökbara, behovet av att digitalisera och sortera upp de hundratusentals timmarna program. Men nu är vi äntligen där.

Björkman: "Tid och ork"

I ett pressmeddelande går det att läsa det på tisdagen finns nära 200 olika programtitlar. Arkivet ska senare fyllas på med cirka 50 titlar varje månad.

TT Spektra skriver att den nya satsningen har kunnat genomföras tack vare en lagändring och nytt avtal med svenska rättighetsorganisationer.

Expressens tv-krönikör Anders Björkman skriver att tittarna ska vara beredda på att bli besvikna.

"Kanske kan den som har tid och ork att sitta och bläddra hitta guldkorn. Fem minuter här och 30 sekunder där. Men det får ske med tålamodet hos en arkeolog", skriver Björkman bland annat.

 

LÄS ANDERS BJÖRKMANS KRÖNIKA HÄR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.