Leif GW Persson och Camilla Kvartoft har sänt 16 säsonger av "Veckans brott". Foto: / TT NYHETSBYRÅNLeif GW Persson och Camilla Kvartoft har sänt 16 säsonger av "Veckans brott". Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft har sänt 16 säsonger av "Veckans brott". Foto: / TT NYHETSBYRÅN
SVT:s succéprogram "Veckans brott" med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft läggs ner. Foto: MICHAELA HASANOVICSVT:s succéprogram "Veckans brott" med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft läggs ner. Foto: MICHAELA HASANOVIC
SVT:s succéprogram "Veckans brott" med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft läggs ner. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONGLeif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG

SVT:s plan med Leif GW efter succéprogrammet

Publicerad

SVT:s tittarsuccé "Veckans brott" med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft sände i går kväll sitt sista avsnitt någonsin.

Efter en rekordsäsong ville SVT fortsätta, men när Leif GW Persson hoppade av valde de i stället att lägga ner programmet.

– Att sända "Veckans brott" med Leif är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär, säger Camilla Kvartoft som uttrycker sorg över att det hela är slut.

Kriminalprogrammet "Veckans brott" i SVT går i graven. Första avsnittet sändes i SVT hösten 2010 och har sedan dess haft runt 1,3 miljoner tittare varje vecka. 

Programledaren Camilla Kvartoft har tillsammans med experten Leif GW Persson lotsat tittarna genom båda gamla och nya kriminalfall.

Beslutet att lägga ner det populära programmet togs efter att Leif GW Persson bestämt sig för att hoppa av.

– Det är Leifs beslut att sluta med "Veckans brott". Så är det absolut. Han har väl funderat på det en tid, han vill helt enkelt sluta efter 16 säsonger, säger Annika Hamngren, projektledare på SVT dokumentär, och fortsätter:

– Han ville sluta den här framgångssagan när den är på topp. Han är 73 år och har pratat en tid om att trappa ned. Vi har inte velat se den dagen komma, det är Leifs eget beslut. För SVT är det tråkigt, vi hade gärna kunnat tänka oss att fortsätta.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons hyllning till tittarna efter sista "Veckans brott" 

 

Trots att "Veckans brott" inte längre ska sändas, är det inte osannolikt att vi återser Leif GW Persson i SVT.

– Vi har ett annat litet roligt samarbete med Leif som inte alls är av "Veckans brott"-karaktär. Men det kan vi inte säga någonting mer om just nu, det är fortfarande lite löst, säger Annika Hamngren.

Camilla Kvartoft uttrycker sorg

Camilla Kvartoft uttrycker sorg över att inte längre jobba med kriminalserien. Hon har känt till beslutet en tid och är stolt över att den sista säsongen haft rekordhöga tittarsiffror. Men trots att de slutar på topp känns det tungt.

– Det är sorgligt. När jag började med det här trodde jag ju aldrig att vi skulle hålla på så här länge. Någon gång måste det tyvärr ta slut. 

Camilla Kvartoft menar att hon kommer sakna att jobba med Leif GW Persson.

– Jag hoppas vi kommer hålla kontakten framöver. Jag måste säga att sända "Veckans brott" med Leif är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär, och det absolut roligaste. 

 

LÄS MER: Leif GW:s beslut - därför läggs programmet ner 

 

Enligt Camilla Kvartoft har Leif GW Persson haft en bärande betydelse för programmet.

– Han har ju allt. Han har varit med om så många saker, det är verkligen en historiebok att ösa ur. Sedan har han det här underfundiga, formuleringsförmågan och humorn. 

– Det speciella med "Veckans brott" har varit att vi är ett seriöst samhällsprogram, samtidigt finns en underhållande dimension. Det har gjort att vi har lyckats dra in en så stor publik, och det är ju Leifs förtjänst. Att göra ett program som når den här stora publiken med ett viktigt budskap - det är public service när det är som bäst. 

Camilla Kvartoft kommer fortsätta på SVT och jobba med "Agenda". Framöver väntar ett stort uppdrag, då hon ska leda partiledarutfrågningarna inför höstens val.

Expressen har sökt Leif GW Persson som avstår från att kommentera.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag