Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s plan med Leif GW efter succéprogrammet

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft har sänt 16 säsonger av "Veckans brott".Foto: / TT NYHETSBYRÅN
SVT:s succéprogram "Veckans brott" med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft läggs ner.Foto: MICHAELA HASANOVIC
Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG

SVT:s tittarsuccé "Veckans brott" med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft sände i går kväll sitt sista avsnitt någonsin.

Efter en rekordsäsong ville SVT fortsätta, men när Leif GW Persson hoppade av valde de i stället att lägga ner programmet.

– Att sända "Veckans brott" med Leif är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär, säger Camilla Kvartoft som uttrycker sorg över att det hela är slut.

Kriminalprogrammet "Veckans brott" i SVT går i graven. Första avsnittet sändes i SVT hösten 2010 och har sedan dess haft runt 1,3 miljoner tittare varje vecka. 

Programledaren Camilla Kvartoft har tillsammans med experten Leif GW Persson lotsat tittarna genom båda gamla och nya kriminalfall.

Beslutet att lägga ner det populära programmet togs efter att Leif GW Persson bestämt sig för att hoppa av.

– Det är Leifs beslut att sluta med "Veckans brott". Så är det absolut. Han har väl funderat på det en tid, han vill helt enkelt sluta efter 16 säsonger, säger Annika Hamngren, projektledare på SVT dokumentär, och fortsätter:

– Han ville sluta den här framgångssagan när den är på topp. Han är 73 år och har pratat en tid om att trappa ned. Vi har inte velat se den dagen komma, det är Leifs eget beslut. För SVT är det tråkigt, vi hade gärna kunnat tänka oss att fortsätta.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons hyllning till tittarna efter sista "Veckans brott" 

 

Trots att "Veckans brott" inte längre ska sändas, är det inte osannolikt att vi återser Leif GW Persson i SVT.

– Vi har ett annat litet roligt samarbete med Leif som inte alls är av "Veckans brott"-karaktär. Men det kan vi inte säga någonting mer om just nu, det är fortfarande lite löst, säger Annika Hamngren.

Camilla Kvartoft uttrycker sorg

Camilla Kvartoft uttrycker sorg över att inte längre jobba med kriminalserien. Hon har känt till beslutet en tid och är stolt över att den sista säsongen haft rekordhöga tittarsiffror. Men trots att de slutar på topp känns det tungt.

– Det är sorgligt. När jag började med det här trodde jag ju aldrig att vi skulle hålla på så här länge. Någon gång måste det tyvärr ta slut. 

Camilla Kvartoft menar att hon kommer sakna att jobba med Leif GW Persson.

– Jag hoppas vi kommer hålla kontakten framöver. Jag måste säga att sända "Veckans brott" med Leif är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär, och det absolut roligaste. 

 

LÄS MER: Leif GW:s beslut - därför läggs programmet ner 

 

Enligt Camilla Kvartoft har Leif GW Persson haft en bärande betydelse för programmet.

– Han har ju allt. Han har varit med om så många saker, det är verkligen en historiebok att ösa ur. Sedan har han det här underfundiga, formuleringsförmågan och humorn. 

– Det speciella med "Veckans brott" har varit att vi är ett seriöst samhällsprogram, samtidigt finns en underhållande dimension. Det har gjort att vi har lyckats dra in en så stor publik, och det är ju Leifs förtjänst. Att göra ett program som når den här stora publiken med ett viktigt budskap - det är public service när det är som bäst. 

Camilla Kvartoft kommer fortsätta på SVT och jobba med "Agenda". Framöver väntar ett stort uppdrag, då hon ska leda partiledarutfrågningarna inför höstens val.

Expressen har sökt Leif GW Persson som avstår från att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.