Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s nödplan – för att kunna genomföra Mello

Förberedelserna har varit minutiösa inför årets Melodifestivalen under coronapandemin.
Melodifestivalen genomförs i år, trots pandemin.
Foto: (C) SIMONE SYVERSSON / STELLA PICTURES
Karin Gunnarsson, tävlingsproducent på Melodifestivalen.
Foto: OLLE SPORRONG

Sjukvårdare på plats, förinspelade framträdanden, färre personer på och bakom scenen.

Förberedelserna har varit minutiösa inför årets Melodifestivalen under coronapandemin.

Kommer det att räcka?

– Att tro att vi ska klara sex veckor utan att det händer någonting, det tror jag är en utopi, säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent på Melodifestivalen.

Förberedelserna för att coronasäkra Melodifestivalen har pågått sedan i höstas, och nu är det bara ett par dagar kvar innan festligheterna och den första deltävlingen drar i gång.

– Det har minst sagt varit ett annorlunda år. Det har varit en utmanande planering, men utmanande på ett kreativt och bra sätt, säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent på Melodifestivalen.

I Sverige har över 11 400 personer dött med covid-19 i kroppen.

– Vi är väldigt väl förberedda och vi har implementerat otroligt många regler, restriktioner och vi har gått igenom scenarion. Så vi är förberedda, det tycker jag, vi har extremt mycket rutiner och kompetens för att hantera det här. Men som sagt, allt kan hända, säger Karin Gunnarsson.

Felix Sandman under en repetition för Melodifestivalen 2020.
Foto: OLLE SPORRONG

Melodifestivalen har reservplan

Melodifestivalen står och faller med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner: Handtvätt, avstånd och eget ansvar är det som förespråkas från produktionens sida. Så att artisterna sätter sig i karantän för att ”coronasäkras” inför sin deltävling är inte aktuellt.

– Det här är ett gemensamt uppdrag och ansvar, artisterna tar ju också det här på jättestort allvar och de vill ju så klart inte missa sin medverkan på något sätt. Som jag uppfattar det så har de hörsammat det, säger Karin Gunnarsson.

Något som Melodifestivalen har gjort är däremot att begränsa antalet personer i artisternas entourage och begränsat antalet friåkare. Alla som är på plats måste ha en arbetsuppgift.

– Sedan har vi gått igenom olika scenarion. Vi back-up-bandar torsdagens och fredagens genrep, om någon blir sjuk så ska det här fungera för sändningen, säger hon.

Det finns en reservplan?

– Ja, absolut, det finns det. Men det beror också när personen i fråga insjuknar, det kan ju vara så att någon är sjuk i detta nu men blir frisk till sändningen, då får vi repa med en stand-in under tiden. Det här får vi ta från fall till fall, men reservplaner och back-up-tänk, det har vi.

Hur tänker ni med testning?

– Vi kör ingen masstestning, utan vi har tydliga regler med vad som gäller. Vid inpassering får man genomgå en temperaturkontroll och man får svara med ett självskattande frågeformulär.

Vad tror du?

– Att göra den här produktionen i sex veckor i den här omfattningen, sett till var vi är i Sverige med smittspridningen.. att tro att vi ska klara sex veckor utan att det händer någonting det tror jag är en utopi.

Så påverkas Mello-tittarna

För de tävlande kommer pandemin göra sig påmind under ”Mello”, men för tv-tittarna så kommer förändringarna inte vara särskilt påtagliga.

Max sex personer på scen i stället för åtta, som det vanligtvis är, är en synbarn förändring.

– Vi har byggt ett reflekterande tak med ljus i på scenen, så det blir en väldigt klubbig känsla på scenen.

Så coronasäkras Melodifestivalen

Alla deltävlingar är på Annexet i Stockholm.

Ingen publik kommer att vara på plats.

Sjukvårdare kommer finnas på plats.

Alla som kommer till arenan får sin temperatur mätt, och får fylla i ett sjukdomsformulär.

Artisterna och produktionen tilldelas var sin avståndstagg, som tjuter om man kommer 1,5 meter eller närmare en annan person.

Artisternas repetitioner spelas in, så om artisterna insjunkar före deltävlingen kan ett förinspelat framträdande användas i tv-sändningen.

Antalet personer på scen sänks från åtta till sex.

Ingen som inte arbetar med artisterna får följa med till arenan.

Programledarens löfte inför Melodifestivalen: ”Det får väl balla ur fullständigt”

Programledarens löfte inför Melodifestivalen: ”Det får väl balla ur fullständigt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.