Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s miss: Skickade porr till barnreportrar

Foto: Tommy Pedersen

Här är SVT:s dundertabbe.

När konsumentprogrammet för barn och ungdomar, "Rea", skulle skicka sms till ett 60-tal så kallade mobilreportrar blev det fel. 

En bifogad länk ledde barnen vidare till en porrfilm, rapporterar Dagens Nyheter.

Det är Dagens Nyheter som rapporterar om SVT:s dundertabbe. 

Barnprogrammet "Rea" skulle skicka ett sms med ett uppdrag till sina omkring 60 mobilreportrar. Uppdraget innebar att berätta om sin favoritglass. Smset innehöll också en förkortad länk där man kan avregistrera sig.

Men i länken hade ett fel smugit sig in. Enligt Dagens Nyheter slussades barnen i stället vidare till en filmsekvens där två män har samlag. I filmens övre högra hörn står texten "Gay sex is the answer", enligt DN. 

–  Det gick ut ett sms till "Reas" mobilreportrar med en fråga om de ville fortsätta uppdraget, men om de inte ville kunde de avregistrera sig med hjälp av en länk. Vi skickade smset till 66 mobiltelefonnummer, vissa gick direkt till mobilreportrarna, vissa gick till deras föräldrar, säger Sabina Rasiwala på SVT:s pressavdelning.

"Tog det på allvar"

En förälder som tidningen varit i kontakt med säger såhär till tidningen: 

– Jag vill inte rikta någon kritik utan bara belysa hur utsatta vi alla är på internet, inte minst barn och ungdomar. En bokstav eller siffra fel och man kan hamna helt fel alldeles oavsiktligt. Vi måste diskutera hur de kan bli mindre utsatta och ha ett sunt internetanvändande, säger föräldern och fortsätter: 

– Det märktes att redaktionen tog det på allvar, men skadan var redan skedd. ”Rea” är ett kritiskt granskande program som bland annat lär barn att inte vara blåögda och hade någon annan begått det här felet hade de helt säkert hängt ut den.

Bad om ursäkt

"Rea"-redaktionen skickade snabbt ut ett nytt sms med en rättvisande länk. Man ringde också upp, samt mejlade, föräldrarna för att be om ursäkt. 

SVT förklarar missen med att en felaktig bokstav smugit sig in i länken. 

– Vi tappade en bokstav. Det gjorde att länken ledde till tumblr i stället för till oss. Kontot var nedstängt men kvar fanns ett par sekunders material som inte var lämpligt för barn. Vi ska vara noggrannare när vi kopierar in länkar i länkförkortningsverktyg i framtiden. Vi är bedrövade att detta har skett, och vi bedömer ändå i nuläget att vi vidtagit alla åtgärder, säger Sabina Rasiwala på SVT.

SVT har även varit i kontakt med Tumblr och anmält innehållet som den felaktiga länken ledde till.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.