De senaste åren har SVT vid flera tillfällen klippt om "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul".De senaste åren har SVT vid flera tillfällen klippt om "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul".
De senaste åren har SVT vid flera tillfällen klippt om "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul".
Ändringarna har lett till att kanalen fått starka reaktioner från tittarna.Ändringarna har lett till att kanalen fått starka reaktioner från tittarna.
Ändringarna har lett till att kanalen fått starka reaktioner från tittarna.
Till årets julaftonssändning lovar SVT nu tittarna att ingenting kommer klippas om. Beslutet är redan taget meddelar kanalen.Till årets julaftonssändning lovar SVT nu tittarna att ingenting kommer klippas om. Beslutet är redan taget meddelar kanalen.
Till årets julaftonssändning lovar SVT nu tittarna att ingenting kommer klippas om. Beslutet är redan taget meddelar kanalen.

SVT:s löfte om årets Kalle Anka på julafton

Publicerad

"Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" har vid flera tillfällen tidigare klippts om.

Men inför årets julaftonssändning ger SVT nu ett löfte till tittarna – i år ändras ingenting.

– Det är redan bestämt, säger Pontus Torpvret, chef för inköp för barnprogram, på SVT.

De senaste åren har Disney vid flera tillfällen klippt om "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" som sänds i SVT på julafton.

Ändringarna har lett till att kanalen fått starka reaktioner från tittarna.

Till årets julaftonssändning lovar SVT nu tittarna att ingenting kommer klippas om. Beslutet är redan taget meddelar kanalen.

– Det ska inte vara några ändringar, förutom då de hemliga överraskningarna som alltid ändras varje år, de nya filmerna. Det är allt som ska vara ändrat, säger Pontus Torpvret, chef för inköp för barnprogram, på SVT.

 

LÄS MER: Kritikstorm mot omklippt Kalle Anka

 

Det är inget som klippts bort?

– Nej, det är inga justeringar i övrigt. Inte som Disney har meddelat i alla fall.

När bestäms den slutliga versionen?

– Det är redan bestämt. Så det kommer inte vara några bortklipp eller tillägg, bara de här hemliga med de nya filmerna.

2012 klippte Disney bort en svart docka som får ett "OK" stämplat i baken, en äldre man i skägg och grön frack som gör kosackdans samt en blond docka som säger "mamma" i sekvensen med den svarta dockan.

 

LÄS MER: Kalle-scenen som SVT inte vill att du ska se

 

Det utlöste en tittarstorm. Enligt SVT kom en skörd av mejl som ifrågasatte det hela.

2010 kom det fram att man i alla år censurerat en rad scener som ansetts vara för farliga och våldsamma.

"Vad är detta? Har sett Kalles jul i väldigt många år utan att bli rasist", skrev journalisten och författaren Johanne Hildebrandt på Twitter.

Journalistkollegan Lena Sundström twittrade:

"Så enkelt - vill vara 2012 i stället för 1930. Disney tar bort fördomsstereotyper från Kalle Anka."

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag