Måns är ett alternativ som programledare nästa år. Foto: Christian ÖrnbergMåns är ett alternativ som programledare nästa år. Foto: Christian Örnberg
Måns är ett alternativ som programledare nästa år. Foto: Christian Örnberg
Dolph Lundgren.Dolph Lundgren.
Dolph Lundgren.

SVT:s hemliga krav på en Eurovision-arena

Publicerad

Globen är nu den enda Stockholmsarena där det är praktiskt möjligt att anordna Eurovision.

Då blickar SVT utåt och både Göteborg och Linköping uppges aktuella – städerna har fått ta del av SVT:s hemliga kravlista.

Samtidigt är Måns Zelmerlöw och Dolph Lundgren högaktuella som programledare, enligt Expressens uppgifter.

SVT ville arrangera Eurovision på Tele 2 arena.

Men nu verkar kanalen ha gått bet på drömbokningen.

Faktum är att ingen av storarenorna Friends arena och Tele 2 arena är nära att arrangera Eurovision i nuläget. Anledningen är att man har förturskontrakt med fotbollsklubbarna AIK, Durgården och Hammarby.

Att anordna Eurovision där skulle kräva att man flytta en rad matcher. Detta eftersom arenan, enligt den kravlista SVT skickat ut, måste bokas upp mellan fyra och sex veckor.

 

 

LÄS MER: Då är staden klar

 

 

– Vi har haft lite diskussioner. Det finns inte på kartan att lämna ifrån oss arenan så länge. Det får inte påverka vårt spelschema för mycket. Två veckor skulle fungera, säger Henrik Kindlund, Hammarbys vd.

– Vår gräns är samma lika. Det är ett adekvat problem. Eller en utmaning. Det är inga konflikter – ännu. Friends arena har sagt till oss att de inte vill ha Eurovision, säger Johan Segui, ordförande för AIK.

Därför blickar nu SVT ut i landet för att hitta en arena. Enligt tidigare uppgifter har Malmö hoppat av racet för att arrangera musiktävlingen.

Men både Göteborg, med Scandinavium, och Linköping, med Saab arena, har fått ta del av SVT:s hemliga kravlista.

 

 

LÄS MER: Arenan där SVT vill arrangera Eurovision

 

 

I den specificerar man vad som krävs för att få arrangera Eurovision. Inga summor nämns. Men däremot finns krav på hotell, utrymmen för loger och presscenter, tillgänglighetskrav samt och närhet till flygförbindelser.

Göteborg hade under gårdagen ett Eurovisionmöte. Och i Linköping arbetade man under gårdagen med planen.

– Vi bokar inte gärna upp maj månad innan vi fått svar av SVT. Jag må vara naiv, vi har ju lite för få stolar i arenan, men vi har historien, vi har arrangerat flera deltävlingar av Melodifestivalen. Det vore tjänstefel att inte försöka, säger Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget i Linköping.

Samtidigt uppges Måns Zelmerlöw och Dolph Lundgren vara högaktuella som programledare, enligt Expressens uppgifter.

– Det är två väldigt bra namn, som vi jobbat med tidigare. Men där är vi inte än, säger projektledaren Martin Österdahl på SVT.

Måns Zelmerlöw har tidigare sagt att han är sugen på att leda Eurovision igen.

– Det är klart jag skulle vilja. Jag skulle bli oerhört hedrad om jag fick frågan. Det skulle vara väldigt svårt att tacka nej. Man får bara en chans, sa han då.

Christer Björkman har tidigare öppnat för Måns som programledare.

– Gina har sagt att hon vill leda Eurovision nästa år, Måns säger nu att han är sugen. Sanna är en stor favorit från Melodifestivalen. Vi har ju faktiskt väldigt många bra kandidater och det är jätteroligt.

SVT vill inte kommentera värdstadsfrågan, men säger att man hoppas ha den löst innan augusti månad.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag