SVT:s hemliga krav på en Eurovision-arena

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Måns är ett alternativ som programledare nästa år.
Foto: Christian Örnberg
Dolph Lundgren.

Globen är nu den enda Stockholmsarena där det är praktiskt möjligt att anordna Eurovision.

Då blickar SVT utåt och både Göteborg och Linköping uppges aktuella – städerna har fått ta del av SVT:s hemliga kravlista.

Samtidigt är Måns Zelmerlöw och Dolph Lundgren högaktuella som programledare, enligt Expressens uppgifter.

SVT ville arrangera Eurovision på Tele 2 arena.

Men nu verkar kanalen ha gått bet på drömbokningen.

Faktum är att ingen av storarenorna Friends arena och Tele 2 arena är nära att arrangera Eurovision i nuläget. Anledningen är att man har förturskontrakt med fotbollsklubbarna AIK, Durgården och Hammarby.

Att anordna Eurovision där skulle kräva att man flytta en rad matcher. Detta eftersom arenan, enligt den kravlista SVT skickat ut, måste bokas upp mellan fyra och sex veckor.LÄS MER: Då är staden klar– Vi har haft lite diskussioner. Det finns inte på kartan att lämna ifrån oss arenan så länge. Det får inte påverka vårt spelschema för mycket. Två veckor skulle fungera, säger Henrik Kindlund, Hammarbys vd.

– Vår gräns är samma lika. Det är ett adekvat problem. Eller en utmaning. Det är inga konflikter – ännu. Friends arena har sagt till oss att de inte vill ha Eurovision, säger Johan Segui, ordförande för AIK.

Därför blickar nu SVT ut i landet för att hitta en arena. Enligt tidigare uppgifter har Malmö hoppat av racet för att arrangera musiktävlingen.

Men både Göteborg, med Scandinavium, och Linköping, med Saab arena, har fått ta del av SVT:s hemliga kravlista.LÄS MER: Arenan där SVT vill arrangera EurovisionI den specificerar man vad som krävs för att få arrangera Eurovision. Inga summor nämns. Men däremot finns krav på hotell, utrymmen för loger och presscenter, tillgänglighetskrav samt och närhet till flygförbindelser.

Göteborg hade under gårdagen ett Eurovisionmöte. Och i Linköping arbetade man under gårdagen med planen.

– Vi bokar inte gärna upp maj månad innan vi fått svar av SVT. Jag må vara naiv, vi har ju lite för få stolar i arenan, men vi har historien, vi har arrangerat flera deltävlingar av Melodifestivalen. Det vore tjänstefel att inte försöka, säger Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget i Linköping.

Samtidigt uppges Måns Zelmerlöw och Dolph Lundgren vara högaktuella som programledare, enligt Expressens uppgifter.

– Det är två väldigt bra namn, som vi jobbat med tidigare. Men där är vi inte än, säger projektledaren Martin Österdahl på SVT.

Måns Zelmerlöw har tidigare sagt att han är sugen på att leda Eurovision igen.

– Det är klart jag skulle vilja. Jag skulle bli oerhört hedrad om jag fick frågan. Det skulle vara väldigt svårt att tacka nej. Man får bara en chans, sa han då.

Christer Björkman har tidigare öppnat för Måns som programledare.

– Gina har sagt att hon vill leda Eurovision nästa år, Måns säger nu att han är sugen. Sanna är en stor favorit från Melodifestivalen. Vi har ju faktiskt väldigt många bra kandidater och det är jätteroligt.

SVT vill inte kommentera värdstadsfrågan, men säger att man hoppas ha den löst innan augusti månad.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

SVT:s hemliga kravlista

SVT har skickat ut en första kravlista till arenorna som är aktuella för Eurovision. Inga summor nämns. Men däremot specificeras en rad andra krav.

Hotell – Hotellen måste hålla en viss standard, finnas nära arenan och en stor mängd rum krävs.
Loger – Utrymmen för loger i anslutning till arenan finns specificerad.
Presscenter – I anslutning till måste ett presscenter finnas, enligt förutbestämd storlek.
Tillgänglighetskrav – Arenan måste finnas tillgänglig för att bygga, repetera och förbereda arrangemanget under cirka fyra till sex veckor.
Flygförbindelser – Arenan måste finnas nära flygförbindelser ut i Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.