Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s dubbel-tabbe i fredagens "På spåret"

Dags att göra en pudel SVT.
Foto: SVT
Karta där de båda länderna bytt plats.
Foto: SVT
<p>Som det egentligen ser ut i verkligheten.</p>
Foto: Google Maps
Kristian Luuk.
Foto: SVT
Fredrik Lindström.
Foto: SVT

SVT:s "På Spåret" stod på fredagen för en dubbelmiss i sitt program.

Först angavs att pudelklippning var en OS-gren som förekom i Paris år 1900 – något som The Telegraph sedan tidigare har avslöjat är ett aprilskämt.

Och innan programmet var över hade SVT dessutom bytt plats på Iran och Irak på en karta.

I fredagens avsnitt av "På Spåret" fick nykomlingarna Viveca Sten och David Lagercrantz möta program-veteranerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

I ett tävlingsmoment skulle de svara vilka två grenar som hade förekommit i OS, som officiell tävlings- eller uppvisningsgren.


LÄS MER: Lindströms pinsamma miss fick klippas bort


Pudelklippning i OS

Grenarna som de fick välja mellan var: Paraddrilling, trafikdirigering, pudelklippning, andjakt och arkitektur.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gissade andjakt och arkitektur, medan Viveca Sten och David Lagercrantz svarade trafikdirigering och andjakt.

När Fredrik Lindström gav det korrekta svaret löd det:

– Trafikdirigering har inte förekommit och det har inte paraddrilling heller. Och andjakten har inte heller förekommit, säger han och fortsätter:

– Men de grenar som har förekommit är pudelklippning, som var uppvisningsgren i Paris 1900 och den som sopade hem guldet var Avil Lafoule. Han rev av 17 pudlar på två timmar.


LÄS MER: Tabben avgjorde "På spåret"-matchen


Ett aprilskämt

Men enligt The Telegraph har pudelklippning i Paris 1900 aldrig förekommit. Det är i verkligheten ett påhitt som publicerades i en tidning den 1 april.

Den brittiske journalisten Eddie Butler från The Guardian läste texten 2008 när han bevakade OS i Peking och skrev om det hela på sin blogg.

"Det fanns en gren i pudelklippning. Allvarligt. En fransk bondes fru vann guldet", skrev han då.

Men efter det har The Telegraph granskat uppgifterna och kommit fram till att artikeln om pudelklippningen bara var ett aprilskäm. Ett aprilskämt som nu SVT själva har gått på - sex år efter att sanningen kommit fram.

Kanske hade man kunnat ana att segraren "Avil Lafoule" var en någon "förfranskad" version av "april fool"...


Tabbe blev dubbeltabbe

Men innan programmet var slut hade SVT gått på ytterligare en nit.

När det var dags för en fråga där deltagarna skulle gissa på Saudiarabien och Oman visades en karta över Mellanöstern – där Iran och Irak hade fått byta plats.

På SVT:s karta hade man blandat ihop länderna vilket uppmärksamma tittare snabbt snappade upp. I programmet nämndes dock aldrig kartmissen, utan förblev ett fel för tittare att reta sig på hemma i soffan.

Efter Expressens artikel om dubbel-tabben har SVT gjort en pudel om pudelklippningen och kartmissen. På sin Facebooksida ber programredaktionen om ursäkt för misstagen och lovar större ansträngning i framtiden.


Vi på redaktionen för På spåret får göra en pudel och erkänna att vi gått på ett aprilskämt redan i januari....

Posted by På spåret on Saturday, January 9, 2016
◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.