SVT:s drag – efter inställda Eurovision

Eurovision ställer in årets tävling i Nederländerna
De blir ingen final i Rotterdam för The Mamas, men svenska folket kommer ändå rösta fram en egen Eurovision-vinnare.
Foto: OLLE SPORRONG
Christer Björkman.
Foto: SVEN LINDWALL
David Sundin.
Foto: SVEN LINDWALL

Eurovision 2020 har ställts in på grund av cornonapandemin.

Men SVT bjuder ändå på en Eurovisionvecka – och låter svenska folket rösta fram en vinnare.

– Nu om någonsin behöver vi något positivt att se fram emot, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande. 

Som en följd av årets inställda Eurovision-final väljer SVT ett något annorlunda sätt att ändå skapa en Eurovision-stämning.

– Programmen kommer att se lite annorlunda ut, men vi räknar med att bjuda på en musikfest som engagerar och underhåller i sann Eurovision-anda, säger Anette Helenius.

Den 9 maj sänds ”Inför ESC” där David Sundin och Christer Björkman presenterar de 41: bidragen som skulle ha tävlat årets tävling. I Mello-appen kan tittarna sedan rösta fram 25 finalbidrag.

– Jag är glad över att tittarna även i år kan rösta på sina favoriter och hoppas och tror att det kan samla svenska folket i en tid när ingenting annat är sig likt. Så nu gör vi det här tillsammans! Titta, tyck och rösta, säger Christer Björkman i SVT:s pressmeddelande.

Vinnare ska röstas fram 

Torsdag 14 maj sänds ”Sveriges 12:a” där svenska folket röstar på de 25 finalbidragen för att få fram ett segrande bidrag.

– Vi kommer också att gräva fram härliga favoritminnen, inte minst från våra egna ESC i Malmö 2013 och Stockholm 2016. Det blir en fest för både öga och öra som jag får äran att skapa ihop med Edward af Sillén, säger Christer Björkman.

Sedan tidigare är det klart att SVT och flera andra länder sänder Eurovision: Europe shine a light den 16 maj, den dagen då finalen egentligen skulle ha gått i Rotterdam i Nederländerna. 

I programmet kommer de låtar som skulle ha varit med uppmärksammas och det blir även tillbakablickar från Eurovision-historien.


SÄNDNINGSTIDER

Eurovision: Inför ESC, lördag 9 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play

Eurovision: Sveriges 12:a, torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play

Eurovision: Europe shine a light, lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.