Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s drag efter flopparna – för att rädda programmet

Forskaren Emma Frans.Foto: SVT.
Årets deltagare i ”Gift vid första ögonkastet”.Foto: Pressbild.

Nästan alla par i ”Gift vid första ögonkastet” går skilda vägar efter programmet.

Nu tar SVT krafttag för att rädda programmet från att floppa med matchningarna ytterligare en säsong.

– Det är inte en jättehög success rate, säger forskaren Emma Frans som är ny expert i programmet.

SVT-succén ”Gift vid första ögonkastet” är tillbaka med en sjätte säsong. Men trots att tittarna uppskattar programmet så har det inte gått lika bra för deltagarna. 

Av de personer som deltagit i dokusåpan fortsätter en väldigt låg procent att leva som gifta. I fjol uppgavs endast ett par av de tolv som då hade medverkat i serien fortsatt vara gifta.

– Det är inte en jättehög success rate, säger forskaren Emma Frans, som medverkar som expert i programmet, och fortsätter:

– Nu är det sjätte säsongen, och man försöker på olika sätt hitta nya intressanta vinklar. Det är också det som är lite min roll här – att ge lite nya perspektiv, och få in det vetenskapliga i programmet. 

Emma Frans tror att separationerna efter programmet är ett resultat av våra kulturella förväntningar:

– Det här är mer eller mindre arrangerat äktenskap. I vissa kulturer är det standard och då kanske man inte tänker så mycket på den saken, men i dag – och vi som lever i Sverige har helt andra förväntningar på hur kärlek ska uppstå och bibehållas. Det blir en konflikt där tror jag, mellan hur man har lärt sig att kärlek ska uppstå och hur det uppstår i det här programmet.

SVT:s ändring i ”Gift vid första ögonkastet”

Inför den kommande säsongen har produktionen tänkt om under matchningen. Bland annat har man valt personer till programmet från olika klassbakgrunder.

En annan aspekt produktionen utgått från i matchningen är människors tendens att attraheras av likheter med en själv.

– Det finns ganska mycket forskning som visar på att vi tenderar att attraheras av personer som liknar på oss. På många sätt, dels kan det handla om religion, utbildningsnivå, yrke men också fysiska egenskaper som kroppslängd, säger Emma Frans.

Drygt 2 000 personer sökte till programmet i år, varav sex singlar valdes ut och parades ihop. Nu återstår det att se om produktionen i år lyckats bättre med det kärleksexperiment som ”Gift vid första ögonkastet” är.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.