Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s Carolina Neurath stoppad av TV4 – hon får inte medverka

Carolina Neurath är just nu föräldraledig från ”Morgonstudion” – samtidigt är hon mitt i lanseringen av tv-serien ”Fartblinda”, som bygger på hennes roman med samma titel. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT
Julia Ragnarsson, som spelar journalisten Bea Farkas i ”Fartblinda”, och Carolina Neurath som skrivit boken som tv-serien är bygger på – delvis baserad på sitt eget arbete som ekonomijournalist. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Carolina Neurath som vi är vana vid att se henne – i SVT:s ”Morgonstudion”. Foto: OLLE SPORRONG

SVT-ankaret Carolina Neuraths bok ”Fartblinda” blir tv-serie – i TV4:s kanaler.

Nu berättar hon om rädslan kring kärleksdetaljen i handlingen, det nya livet som tvåbarnsmamma och hur hon stoppades av konkurrenten. 

– Vissa inom TV4 verkar ha problem med mig, säger hon.  

Vi är vana vid att se henne i SVT:s ”Morgonstudion” men just nu är Carolina Neurath, 33, föräldraledig. I juli fick hon och maken Niclas Engsäll, 43, sitt andra barn, dottern Esther. 

– Hon är väldigt nöjd med livet. Det är bara mysigt, säger Carolina Neurath.

Paret har sedan tidigare femåriga dottern Judith tillsammans. 

Samtidigt är Carolina Neurath mitt uppe i lanseringen av thrillerserien ”Fartblinda” som redan nu finns på C More och som kommer till TV4 den 2 september.

Serien är baserad på hennes roman med samma titel och i rollerna syns bland andra Julia Ragnarsson, Matias Varela, Julia Dufvenius och Claes Månsson.

– Det är jätteroligt att det verkligen har blivit av, det var många produktionsbolag som var intresserade redan när jag skrev min första reportagebok. Men man vet ju att i film- och tv-branschen är det ganska många steg innan något blir verklighet, så det är först nu när jag har sett serien som jag faktiskt tror på att det händer på riktigt, säger Carolina Neurath. 

Carolina Neurath med maken Niclas Engsäll. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

Fick en minichock

”Fartblinda” baserade hon på sin egen reportagebok om HQ Banks fall, ”Den stora bankhärvan”, som gavs ut 2011. Det finns stora likheter mellan Carolina Neurath själv, som då jobbade på Svenska Dagbladet, och romanens ekonomijournalist Bea Farkas.

Just därför reagerade hon starkt på manusförfattarnas idé om en affär mellan Bea Farkas, som spelas av Julia Ragnarsson, och den gifte bank-vd:n Peder Rooth, som spelas av Matias Varela. Något sådant finns inte alls i romanen men relationen är en viktig del i tv-versionen.

– Min första reaktion var bara ”nej”. Men när jag sedan läste manus och när jag nu har sett hur det landat tycker jag att det är en ny och bra twist till storyn, även om jag själv tycker att det mest spännande är dramatiken runt en mäktig bank som håller på att fallera.

Det är väl extra känsligt när många vet att huvudrollen delvis är baserad på dig?

– Ja, det var min skräck i början. Även om de flesta förstår att just den delen inte har hänt så kanske det finns en liten procent där ute som tror att jag har haft någon form av relation med någon bankman, vilket är väldigt långt från sanningen. Men det får jag bara tugga i mig. Jag fick en liten minichock när jag läste manus, men den har lagt sig.

Carolina Neurath

Svensk journalist och författare, född 1985.

Har bland annat arbetat på Svenska Dagbladet och Dagens industri. Sedan 2017 arbetar hon på SVT som programledare för ”Morgonstudion”.

Vann Guldspaden 2010 tillsammans med Jacob Bursell och 2012 vann hon, tillsammans med en rad kolleger på Svenska Dagbladet, Stora journalistpriset i kategorin årets förnyare.

Har givit ut reportageböckerna ”Den stora bankhärvan” och ”De svenska riskkapitalisterna” samt romanerna ”Fartblinda”, ”Gränslösa” och ”Brännmärkta”.

Aktuell med tv-serieversionen av ”Fartblinda” som redan nu finns på C More och som sänds på TV4 med start den 2 september.

Några av skådespelarna i ”Fartblinda”: Claes Månsson, Julia Ragnarsson, Matias Varela, Johan H:son Kjellgren och Albin Grenholm. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Stoppades av TV4

Carolina Neurath har fungerat som ett bollplank under manusprocessen men har i övrigt inte varit så involverad i arbetet med tv-serien. Något hon tycker är skönt – inte minst nu när det är dags för premiär.

– Jag blir glad när någon säger att det är bra, många recensioner har varit uppskattande och det tycker jag är jätteroligt. Sedan var det en supersur recension men jag behöver inte ta åt mig av det. Så det är en ganska tacksam position, säger Carolina Neurath och berättar att hon är nöjd med slutresultatet:

– Det känns väldigt snyggt, påkostat och hög kvalitet. Det är jag glad över. Det är hela tiden dramatiskt och det är så många bra skådespelare som jag tycker gör bra gestaltningar. 

Däremot var det meningen att hon själv skulle göra ett inhopp i ”Fartblinda” men det satte TV4 stopp för. Carolina Neurath berättar att det är lite speciellt att som SVT-profil få sin bok filmatiserad i TV4:s kanaler. 

– Jag tycker det är roligt att serien sänds på TV4, men vissa inom TV4 verkar ha problem med mig. Jag skulle ha varit med i en scen som utspelade sig på TV4 men den fick strykas för någon där tyckte inte att en SVT-profil skulle få vara med. Det kanske inte jag fick säga men nu sa jag det, det är den typen av problematik som kan uppstå, säger hon och skrattar.

Vi får se om hon får göra en cameo i en eventuell fortsättning. Produktionsbolaget har option på uppföljaren ”Gränslösa”, som gavs ut som roman 2017.

– Jag ville egentligen bara avvakta för att se hur det här blev och jag tycker att det har varit jättebra så det finns inte någon anledning för mig att inte skriva på nästa avtal också.

Carolina Neurath som vi är vana vid att se henne – i SVT:s ”Morgonstudion”. Foto: OLLE SPORRONG

”Snäll bebis som älskar sovmorgnar”

Men innan det blir aktuellt med fler tv-serier väntar ett halvårs föräldraledighet.

– Jag är tillbaka på SVT i februari, som det ser ut. Vi får se om jag tar det lugnt på föräldraledigheten eller om jag försöker skissa på en ny bok. Jag skrev ”Fartblinda” under min förra föräldraledighet, därför känner jag press att jag ska göra något nu också. Men jag tror att det blir en lugnare föräldraledighet den här gången.

Är det stor skillnad att ha två barn jämfört med ett?

– Jag kände inte det i början, vi är två föräldrar och har också mycket hjälp från mina föräldrar. Men jag var ensam en helg när min man var på svensexa och mina föräldrar var bortresa och då fick jag känna på tvåbarnslivet ordentligt. För även om jag har turen att ha ganska snälla och enkla barn är det saker som ska göras, det ska ammas och den stora ska ha mat och allt ska ske samtidigt.

När hon återänder till rutan är det återigen ”Morgonstudion” som gäller.

– Det är ett lärorikt, spännande och inspirerande jobb där man får träffa en massa nya människor och sitta i direktsändning. Det passar mig väldigt bra. Det är klart att det är tungt att gå upp mitt i natten men det är verkligen värt det.

När måste du kliva upp?

– Runt tre. Så det är skönt nu, att ha turen att ha en så här snäll bebis som älskar sovmorgnar. Jag har aldrig sovit så mycket som nu känns det som!