Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s beslut – lägger ner ”Go’kväll” på lördagar

Foto: MATILDA SANDBERG / SVT

Säg hejdå till ”Go’kväll” på helgen. 

Till hösten lägger SVT ner lördagssändningarna av den populära långköraren. 

Peter Nyrén, programbeställare på SVT: ”Vi har respekt för att de här förändringarna kommer att ta tid innan de sätter sig.”

SVT stryker ”Go’kvälls” lördagssändning ur tablån till hösten – i stället ska nya ”Vem vet mest?” sändas på tv-programmets gamla tid. 

Enligt de uppgifter jag har fått beror rockaden på en omfördelning av resurser där mer pengar ska läggas online. Peter Nyrén, programbeställare för livsstil och underhållning på SVT, bekräftar att så är fallet, men lyfter samtidigt att det gäller ur ett större perspektiv. 

– Det är sant att vi inte kommer göra lördagssändningarna av ”Go’kväll” eftersom vi gör om vår förkvällsprogrammering till hösten, säger Peter Nyrén. 

När du säger gör om, vad innebär det mer konkret?

– Det hör ihop med att vi flyttar veckoversionen av ”Vem vet mest?” till lördagarna. Under några år så har vi på förkvällarna haft ett nyhetserbjudande med ”Go’kväll” insprängt i SVT1 och parallellt med det sänt ”Vem vet mest?” i SVT2, vilket var ett resultat av en omgörning av nyhetssändningarna. 

– Det där har skavt litegrann under åren och publiken har inte uppskattat det riktigt och efter en liten analys om vad som skulle vara bästa sättet att ta hand om det, så slutade det i de här besluten om att flytta ”Vem vet mest?” från vardagspublicering till en veckopublicering och sända det i SVT1. Då fick lördagsepisoden av ”Go’kväll” maka på sig. 

 ”Finns tittare som varit besvikna på oss”

Det som mina uppgifter säger är att det här också beror på en omfördelning där det ska läggas mer resurser online. Stämmer det?

– Ur ett makroperspektiv kan man säga att det finns en sådan aspekt. Vi följer tittarbeteenden och ser då att vi har haft ett väldigt starkt utbud på förkvällarna i bägge kanalerna och då sa vi att vi framför allt skulle koncentrera det till SVT1. Då är det klart att det görs loss resurser.

– Men det är inte så att det här innebär att det kommer till något nytt i SVT Play, utan det är en del av den allmänna rörelsen som handlar om att broadcastkanalerna ska göra sitt jobb, men att vi samtidigt gör program som passar för konsumtion för de tittare som redan har flyttat sitt tittande till SVT Play. 

Hur tror du att tittarna kommer ta emot det här? ”Go’kväll” har en äldre publik som är väldigt trogen, men som kanske inte är den mest förväntade publik att dra igång SVT Play?

– Vi har upplevt det som att det finns tittare som varit besvikna på oss att de har behövt välja mellan ”Vem vet mest?” och ”Go’kväll”. När vi då hade två erbjudanden som konkurrerade lite för mycket med varandra så kände vi att vi skulle försöka koordinera det där, säger Peter Nyrén och fortsätter:

– Men det är klart att vi kommer få en reaktion på den här förflyttningen eftersom all programmering som har sådan här hög frekvens innebär att man är inne i folks starka tittarvanor. Samtidigt tror vi att det är lite mindre starkt på lördagarna. 

– Vi har respekt för att de här förändringarna kommer att ta tid innan de sätter sig eftersom det är etablerade program och hoppas att det ska landa väl hos tittarna när det väl har satt sig. 

Ny programledare för ”Vem vet mest”

Johan Wester är ny programledare för ”Vem vet mest?” i SVT efter Rickard Olsson. Foto: Bo Håkansson/SVT

”Go’kväll” startade 1997 i SVT och är ett kanalens mest pålitliga program vad gäller tittarsiffror. Bland de som tittar på broadcast på förkvällarna ser i snitt var tredje person på ”Go’kväll” när tv-programmet sänds. 

Sedan tidigare är det klart att Johan Wester tar över ”Vem vet mest?”. Det beskedet kom efter 1687 avsnitt med Rickard Olsson som programledare och i samband med att det blev känt att tv-programmet ska sändas en gång i veckan. 

Inspelningen av nya ”Vem vet mest?” började i mars 2018. Sammanlagt spelades 40 avsnitt in. 20 av dessa sänds under hösten med start 11 augusti i SVT.

”Go’kväll” har i skrivande stund upphåll men är tillbaka 21 augusti och sänds då tisdagar, onsdagar, torsdagar och fredagar i SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.