Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s beslut – lägger ned populära barnprogrammet

Dagens toppnyheter inom nöjesvärlden.
Tobbe Blom i ”Morgonshowen”. Foto: SVT
”Morgonshowen” har sänts sedan 2015.Foto: SVT

SVT:s barnprogram ”Morgonshowen” läggs ned vid årsskiftet. 

I stället ska enbart olika filmer visar för barnen.

– Vi gör nya program hela tiden, och nya program innebär ju att vi slutar göra gamla program, säger Safa Safiyari, kanalchef på SVT Barn.

Barnprogrammet ”Morgonshowen” har sänts i SVT:s kanal SVT Barn sedan 2015.

Där har programledare som Tobbe Blom, Markus Granseth och Sara Edwardsson underhållit barnen mellan de olika filmer som visar i programmet.

Men till årsskiftet läggs programmet ned.

– Ja, vi kommer ha ett morgonerbjudande som är i princip det som är i dag, med de filmerna som är. Men vi kommer inte att rama det där morgonerbjudandet längre, så det stämmer.

Varför har ni tagit det här beslutet?

– Grunden är ju att vi hela tiden utvecklar utbudet och försöker göra det så relevant som möjligt. Och egentligen kan man väl säga att rama programmen är ju ett arv som har varit ganska mycket från en broadcast-tid. Egentligen ramade man in programmen för att det var så många olika längder på tv-program och så behövde man fylla slottarna. Så det är liksom grunden från början. Och nu när vi satsar mer för att kunna vara relevanta i våra digitala tjänster så satsar vi mer på drama, dokumentär och nyheter. Då behöver vi omprioritera i våra val litegrann. 

Hur tror ni att barnen som har vant sig med de här programledarna kommer att reagera?

– Vi gör ju nya program hela tiden, och nya program innebär ju at vi slutar göra nya program. Så det är ju inte första gången vi tar bort någonting och ersätter det med något annat. Så vår förhoppning är ju att hela tiden göra saker som vi tycker att barn är i behov av. Så jag tror at barn är vana att se att vi utvecklar. Det hade varit tråkigt om alla tv-program var det som vi gjorde för 50 år sedan. För det skulle vara resultatet om vi inte utvecklade utbudet så att säga.

Kommer några av bekanta ansiktena dyka upp i andra program?

– Delar av dem är ju extremt skickliga tv-makare också och utan att säga för mycket så vet jag ju att några är involverade i nya projekt och vissa ska vi se vad vi kan göra med. Det är duktiga människor.