Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s ändring – så blir nya tv-satsningen

SVT förändrar sin lokaljournalistiska bevakning. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
SVT satsar på att utöka sin webb framför lokala tv-sändningar. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Public service lokala journalistiska bevakning är under förändring.

Nu fördelar SVT om resurserna mellan rörligt material till webben och tv-sändningar från lokala redaktioner runtom i landet.

Omprioriteringen möts av kritik – och på onsdagen höll SVT ett stormöte. 

Moderaterna i Stockholms län, röstade nyligen igenom förslaget att skrota public service. Samtidigt vill Sverigedemokraternas distriktsordförande sälja SVT2 och Sveriges Radios kanal P3.

Public service hotas helt enkelt från flera håll. Då väljer SVT att förändra internt – genom att prioritera om i sin lokaljournalistiska bevakning.

Förändringen innebär att SVT:s lokala tv-stationer runtom i landet ska fokusera mer på att få ut rörligt material på sajterna framför tv-sändningar.

Vid lunchtid under onsdagen arrangerades ett internt stormöte på SVT där medarbetare informerades om förändringen.

Efter mötet publicerade SVT ett inlägg om beslutet – som främst bottnar i att nå en yngre publik.

”Därför gör vi en justering av hur vi fördelar resurser mellan tv-sändningarna och innehåll på digitala plattformar.” skriver SVT:s Anne Lagercrantz, chef på nyhetsdivisionen, i inlägget och fortsätter:

”Mer ska gå till vår digitala verksamhet så att även de grupper som vill få sina lokala nyheter i mobilen enkelt kan ta del av våra nyheter.”

De lokala redaktionerna påverkas olika

I korta drag innebär omprioriteringen att nya reportertjänster skapas, medan ett chefsled tas bort. Ett kompetenscenter med fem specialister instiftas, och ett samarbete med Uppdrag granskning påbörjas – för att ge möjlighet till snabba grävjobb lokalt.

Dessutom lanseras till hösten ny scenografi, grafik och vinjett i höstens tv-sändningar.

Förändringen kommer att ske stegvis från juni och fram till och med november.

Enligt Journalisten får förändringen olika konsekvenser på redaktionerna runtom i landet. På vissa redaktioner utökas personalstyrkan – som i Uppsala och i Jönköping. På andra dras personalen ner, värst blir det för SVT Örebro som slutar sända tv helt från och med den 4 november – i stället sköts sändningarna från Karlstad.

Tilltaget har mötts av kritik, skriver Dagens Opinion. Kritiken hävdar att SVT-chefer – som projektledare Ingvar Näslund, programdirektör Jan Helin och vd Hanna Lovisa Stjärne – med bakgrund i tidningsvärlden nu väljer att reformera lokal-tv på samma sätt som dagspress övergett papperstidning. Kritiken menar också att SVT-styret är Stockholmscentrerat, och att man inte vet hur arbetet egentligen fungerar ute i landet.