Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT vill att Mede och Zelmerlöw leder ESC

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt uppgift till Expressen ska SVT redan ha sina favoriter klara och allt tyder på att det blir Måns Zelmerlöw och erfarna Petra Mede som får äran att leda Eurovision Song Contest nästa år.
Foto: Robert Eklund
"Det är det här två namnen som SVT vill ha", säger en källa med god insyn.
Foto: Pelle T Nilsson

Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw och förra programledaren Petra Mede är SVT:s förstahandsval att programleda Eurovision i Stockholm nästa år.

Allt tyder på att det kommer att bli dessa två som får det prestigefyllda uppdraget, enligt uppgift till Expressen.

– Det är de här två namnen SVT vill ha, säger en källa med mycket god insyn.

Måns Zelmerlöw tog hem segern i Wien i maj, och såg därmed till att Eurovision Song Contest kommer till Sverige, och Stockholm, nästa år.

Redan dagen efter vinsten började det spekuleras i vem som kommer att få det prestigefyllda programledaruppdraget. Både Måns själv, Sanna Nielsen och Gina Dirawi flaggade sitt intresse att leda festen inför närmare 200 miljoner tv-tittare samtidigt som Petra Mede sedan i maj har varit odssättarnas favorit.


LÄS MER: Här är SVT:s hemliga arenakrav inför ESC


När Petra Mede ledde Eurovision 2013 offentliggjordes det inte förrän i januari, men hon fick frågan från SVT redan under sommaren. Enligt uppgift till Expressen ska SVT redan ha sina favoriter klara och allt tyder på att det blir Måns Zelmerlöw och erfarna Petra Mede som får äran att leda programmet.

– Det är det här två namnen som SVT vill ha, säger en källa med god insyn och fortsätter:

– Det är osäkert om det är påskrivet ännu, med det är det här scenariot som SVT arbetar utifrån.

– Det har vi ingen kommentar till, säger Helene Wigren på Zelmerlöws management.


LÄS MER: Så fick Sanna Nielsen jobbet på "Allsång på Skansen"


Även Sanna Nielsen och Sarah Dawn Finer har varit två heta namn, men SVT:s nöjeschef Thomas Hall har tidigare sagt att det inte kommer att vara möjligt att leda både Eurovision och Allsång på Skansen, vilket gör att Sanna Nielsen nu är ute ur bilden då hon är klar för allsången.

– Ända sedan Sanna blev klar för allsången så är det givet att det öppnar upp sig för de här två, säger en källa.

"Allt sådant ska också sättas"

Sarah Dawn Finer är däremot inte helt ute ur leken, utan kan dyka upp i produktionen, enligt Expressens källor.

Christer Björkman, tävlingsproducent för Eurovision, har tidigare sagt till Expressen att jobbet med att ta fram programledare ska vara avslutat i augusti.

– Där någonstans kommer vi kunna meddela vem, eller vilka som leder det hela. Scenografi, upplägg och allt sådant ska också sättas till dess, sa han i början av juli.

"Förmedla vår vision i rutan"

Nu säger han dock att det ligger längre bort i tiden.

– Just nu ligger fokus på att sätta ihop teamet som ska komma fram till vilket slags ESC vi vill göra. Förs när core team är klart och i arbete kan vi närma oss frågan om vilka som bäst kan förmedla vår vision i rutan, säger han.

Expressen har sökt Petra Mede för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.