Enligt uppgift till Expressen ska SVT redan ha sina favoriter klara och allt tyder på att det blir Måns Zelmerlöw och erfarna Petra Mede som får äran att leda Eurovision Song Contest nästa år. Foto: Robert EklundEnligt uppgift till Expressen ska SVT redan ha sina favoriter klara och allt tyder på att det blir Måns Zelmerlöw och erfarna Petra Mede som får äran att leda Eurovision Song Contest nästa år. Foto: Robert Eklund
Enligt uppgift till Expressen ska SVT redan ha sina favoriter klara och allt tyder på att det blir Måns Zelmerlöw och erfarna Petra Mede som får äran att leda Eurovision Song Contest nästa år. Foto: Robert Eklund
"Det är det här två namnen som SVT vill ha", säger en källa med god insyn. Foto: Pelle T Nilsson"Det är det här två namnen som SVT vill ha", säger en källa med god insyn. Foto: Pelle T Nilsson
"Det är det här två namnen som SVT vill ha", säger en källa med god insyn. Foto: Pelle T Nilsson

SVT vill att Mede och Zelmerlöw leder ESC

Publicerad

Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw och förra programledaren Petra Mede är SVT:s förstahandsval att programleda Eurovision i Stockholm nästa år.

Allt tyder på att det kommer att bli dessa två som får det prestigefyllda uppdraget, enligt uppgift till Expressen.

– Det är de här två namnen SVT vill ha, säger en källa med mycket god insyn.

Måns Zelmerlöw tog hem segern i Wien i maj, och såg därmed till att Eurovision Song Contest kommer till Sverige, och Stockholm, nästa år.

Redan dagen efter vinsten började det spekuleras i vem som kommer att få det prestigefyllda programledaruppdraget. Både Måns själv, Sanna Nielsen och Gina Dirawi flaggade sitt intresse att leda festen inför närmare 200 miljoner tv-tittare samtidigt som Petra Mede sedan i maj har varit odssättarnas favorit.

 

LÄS MER: Här är SVT:s hemliga arenakrav inför ESC

 

När Petra Mede ledde Eurovision 2013 offentliggjordes det inte förrän i januari, men hon fick frågan från SVT redan under sommaren. Enligt uppgift till Expressen ska SVT redan ha sina favoriter klara och allt tyder på att det blir Måns Zelmerlöw och erfarna Petra Mede som får äran att leda programmet.

– Det är det här två namnen som SVT vill ha, säger en källa med god insyn och fortsätter:

– Det är osäkert om det är påskrivet ännu, med det är det här scenariot som SVT arbetar utifrån.

– Det har vi ingen kommentar till, säger Helene Wigren på Zelmerlöws management.

 

LÄS MER: Så fick Sanna Nielsen jobbet på "Allsång på Skansen"

 

Även Sanna Nielsen och Sarah Dawn Finer har varit två heta namn, men SVT:s nöjeschef Thomas Hall har tidigare sagt att det inte kommer att vara möjligt att leda både Eurovision och Allsång på Skansen, vilket gör att Sanna Nielsen nu är ute ur bilden då hon är klar för allsången.

– Ända sedan Sanna blev klar för allsången så är det givet att det öppnar upp sig för de här två, säger en källa.

"Allt sådant ska också sättas"

Sarah Dawn Finer är däremot inte helt ute ur leken, utan kan dyka upp i produktionen, enligt Expressens källor.

Christer Björkman, tävlingsproducent för Eurovision, har tidigare sagt till Expressen att jobbet med att ta fram programledare ska vara avslutat i augusti.

– Där någonstans kommer vi kunna meddela vem, eller vilka som leder det hela. Scenografi, upplägg och allt sådant ska också sättas till dess, sa han i början av juli.

"Förmedla vår vision i rutan"

Nu säger han dock att det ligger längre bort i tiden.

– Just nu ligger fokus på att sätta ihop teamet som ska komma fram till vilket slags ESC vi vill göra. Förs när core team är klart och i arbete kan vi närma oss frågan om vilka som bäst kan förmedla vår vision i rutan, säger han.

Expressen har sökt Petra Mede för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag