Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT tvingas ändra efter låtläckan

Molly SandénFoto: /All Over Press
Christer BjörkmanFoto: Anders Ylander

SVT tvingas ändra efter att Molly Sandéns bidrag i Melodifestivalen läckt ut på nätet.

Nu kommer samtliga låtar från deltävling fyra att spelas upp i 30 sekunder, uppger Christer Björkman.

– Vad vi kommer göra nu är att vi kommer lägga upp 30 sekunder av samtliga sju bidrag i deltävling fyra med start klockan 17 i dag, så kommer det ligga i ett dygn, säger han.

Det var under måndagen som det uppdagades att ett 30 sekunder långt klipp av Molly Sandéns låt "Youniverse", som hon ska tävla i Melodifestivalen med den 27 februari, hade publicerats på nätet redan i förväg.

Detta trots att SVT:s regler gör gällande att bidragen som tävlar i Melodifestivalen inte får spelas innan dess att artisterna framfört sin låt i direktsändning.

SVT tvingas ändra upplägget

Nu ändrar SVT upplägget - och samtliga låtar som deltar i Melodifestivalen i deltävling fyra kommer att spelas upp.

– Vad vi kommer göra nu är att vi kommer lägga upp 30 sekunder av samtliga sju bidrag i deltävling fyra med start klockan 17 i dag, så kommer det ligga i ett dygn, och det är för att då neutralisera den eventuella fördel som den här mycket begränsade spridningen kan ha haft, säger Christer Björkman.

 

LÄS MER: SVT:s besked till Molly Sandén efter låtläckan

 

Molly Sandén diskas inte

Christer Björkman förklarar att det som hänt vare sig är Molly Sandén eller skivbolagets fel.

– Det här har hänt förut. Det är så att det finns en rutin och praxis när det gäller alla releaser, som är att man laddar upp en preview som man kan lyssna på innan man bestämmer sig för att köpa en låt, och det här skickas per automatik ut från alla skivbolag cirka två veckor före release. För att det ska finnas tid att koda och få upp det i tid på plattformarna, med väldigt tydliga angivelser när releasedatumet är. Det är inga konstigheter och det brukar fungera. Vid något enstaka fall fungerar det inte, och det är nästan uteslutande när det kommer till sajter utanför Norden, då sitter det någon person som slarvar eller missar informationen, säger Christer Björkman och fortsätter:

– Det som är väldigt tydligt för oss är att det här är i ett tredje led, detta är alltså inte något som artisten gör för att skapa vinning inför låten, en fördel i tävlingen. Det är inte det som är gjort. Därför påverkar det inte låtens närvaro i tävlingen.

 

LÄS MER: Molly Sandéns Mello-låt har läckt på nätet

 

Christer Björkman: "Har efterforskat"

SVT kommer även att efterforska hur många som hört Molly Sandéns låt efter att den publicerats på nätet.

– Vi har efterforskat det och väntar på svar på det, och ska få svar på det inom en halvtimme från och med nu, säger Christer Björkman.

Ska inte röra sig om regelbrott

Han menar att det inte rör sig om något regelbrott, eftersom att Molly Sandén och de som arbetar med henne inför Melodifestivalen inte haft något med publiceringen att göra.

– Jag kan inte se att det finns några fördelar med det här överhuvudtaget. Det är inte ett regelbrott, de har inte gjort fel. Det är det man måste göra skillnad på. Det är inte någon av de som jobbar med henne som gjort ett fel, de har gjort exakt rätt, säger Christer Björkman.

 

LÄS MER: Schlagerguiden 2016 – allt du behöver veta

 

Klippet togs bort

Klippet från Molly Sandéns bidrag togs snabbt bort från nätet, och tidigare under tisdagen skickade skivbolaget Sony Music ut ett pressmeddelande med anledning av händelsen.

"I natt kom det till Sony Musics och SVTs kännedom att 30 sekunder av melodifestivalbidraget; ”Youniverse” funnits tillgänglig en kort tid på ett fåtal utländska digitala plattformar. Givetvis är vi bestörta över detta övertramp. När upptäckten gjordes togs klippet omedelbart ner. Varken artist eller skivbolag bidrog till det tillfälliga läckaget", stod det bland annat i pressmeddelandet.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.