SVT:s besked om På Spåret efter inläggen

Under flera år skrev han flera nedsättande inlägg på Twitter, högerextrema Nationell.nu och Flashback.
SVT tar avstånd från åsikterna, meddelar man.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Avsnitten till höstens På Spåret är redan inspelade.
Foto: SVT / SVT

Hamid Zafar, mer känd som ”Rektor Hamid”, har skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under flera år.

Han och lagkamraten Frida Boisens medverkan i SVT:s På Spåret är redan inspelad, och enligt SVT är det oklart om programmen kommer att sändas.

– Jag är så ledsen, och förbannad och besviken. Det här är så långt ifrån allt jag står för. Och hade jag vetat det här så hade jag aldrig satt mig i samma bur som honom. Jag fattar inte hur man kan skriva sådana här saker, säger Frida Boisen.

Hamid Zafar tävlar i ”På spåret” i SVT i höst.

Samtidigt har DN avslöjat hur han under flera år skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella på nätet under åren 2011-2015.

Säsongen av ”På spåret” är redan inspelad och har premiär 27 november. SVT har inte tagit ställning till Hamid Zafars medverkan än, men skriver i en kommentar att de tar avstånd från hans uttalanden.

”Uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier är nya för oss och nådde oss i dag genom DN:s rapportering och ställer förstås hans medverkan i På Spåret i ett helt nytt ljus. Redaktionen tar starkt avstånd från hans tidigare uttalanden som strider mot allt vad vi står för., skriver Christina Hill, programchef för SVT Göteborg i en kommentar och fortsätter:

Programmen är inspelade och planerade för sändning inom kort. Vi behöver ytterligare tid på oss för att besluta hur vi ska gå vidare”.

Boisen: ”Jag är så himla besviken”

Hamid Zafar tävlar i samma bur som författaren, programledaren och föreläsaren Frida Boisen.

– Det är så sorgligt. Jag är så himla besviken. Det enda positiva är att han har sagt att han nu då tar avstånd, men det var ju inte någon engångsgrej. Utan han skrev upprepade gånger sådana här saker. HBTQ-fientligt också. Usch, jag är så besviken att jag inte vet var jag ska börja. Jag är utom mig av ledsamhet, säger hon.

Frida Boisen är programledare för ”Trolljägarna” i TV3, där hon söker upp människor som sprider hat på nätet.

Vad hade du sagt till honom i din roll som programledare?

– Hur förklarar du det här? Vad håller du på med? Vad är det här? Nu får du förklara dig. Hur kunde du skriva så här?, säger hon och fortsätter:

– Vi känner ju inte varandra sedan tidigare. Men det är klart att man tror att den människan som sitter bredvid en och som har blivit utnämnd till Årets svensk, och har gjort en sådan fin skillnad också i sitt arbete som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg som ju också jag är ifrån. Det är klart att man tror att det här är en schysst och rätt igenom reko person. Och så kommer det här. Det är en superchock får jag säga.

Se också:

”Rektor Hamid” om varför han skrev hatiska inlägg om judar.
”Så himla besviken, ledsen och arg”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.