Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT tar bort rasismen från Pippi Långstrump

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är en restaurerad version av tv-serien som först sändes 1969 på SVT som klippts om.
Foto: SVT
Inger Nilsson spelade Pippi Långstump.
Foto: Suvad Mrkonjic
Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter har godkänt ändringarna.
Foto: Weine Lexius

I en förbättrad version av tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” har SVT klippt bort material som kan uppfattas som stötande, skriver SVT.

Bland annat är det en scen där Pippi leker "kines" som klippts om.

Det i är en dvd-utgåva av tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” från 1969 där ljudet och bilden förbättras som SVT gått in och klippt bort material. Bland annat är det scener då skådespelerskan Inger Nilsson som Pippi Långstrump refererar till sin far som "negerkung". I den nya utgåvan säger Pippi i stället "kung", skriver SVT.

En scen då Pippi leker "kines" och drar i huden vid ögonen för att få dem att bli smalare ska även ha klippts om.

Initiativet till att materialet klippts om är SVT:s och uppges vara för att originalmaterialet "kan verka stötande i mötet med en modern publik".

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT, till SVT.

"Astrid stod för helt andra värderingar"

Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter har godkänt de ändringar som gjorts i serien.

– Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade. Därför tycker vi att SVT gör rätt. Astrid Lindgren stod för helt andra värderingar än att kränka människor, säger Nils Nyman, vd på Saltkråkan AB, till SVT.

Han tror inte heller att Astrid lindgren skulle ha något emot ändringarna.

– Min uppfattning är att hon skulle säga: ”Absolut, det här gör inte historien sämre och det finns en chans att folk tar illa upp”. Hon var väldigt noga med att man inte rörde i hennes verk, men också väldigt pragmatisk när det behövdes, säger han till SVT.

I december sänds serien, i sin omklippta version, i Barnkanalen.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.