Det är en restaurerad version av tv-serien som först sändes 1969 på SVT som klippts om. Foto: SVTDet är en restaurerad version av tv-serien som först sändes 1969 på SVT som klippts om. Foto: SVT
Det är en restaurerad version av tv-serien som först sändes 1969 på SVT som klippts om. Foto: SVT
Inger Nilsson spelade Pippi Långstump. Foto: Suvad MrkonjicInger Nilsson spelade Pippi Långstump. Foto: Suvad Mrkonjic
Inger Nilsson spelade Pippi Långstump. Foto: Suvad Mrkonjic
Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter har godkänt ändringarna. Foto: Weine LexiusSaltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter har godkänt ändringarna. Foto: Weine Lexius
Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter har godkänt ändringarna. Foto: Weine Lexius

SVT tar bort rasismen från Pippi Långstrump

Publicerad

I en förbättrad version av tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” har SVT klippt bort material som kan uppfattas som stötande, skriver SVT.

Bland annat är det en scen där Pippi leker "kines" som klippts om.

Det i är en dvd-utgåva av tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” från 1969 där ljudet och bilden förbättras som SVT gått in och klippt bort material. Bland annat är det scener då skådespelerskan Inger Nilsson som Pippi Långstrump refererar till sin far som "negerkung". I den nya utgåvan säger Pippi i stället "kung", skriver SVT.

En scen då Pippi leker "kines" och drar i huden vid ögonen för att få dem att bli smalare ska även ha klippts om.

Initiativet till att materialet klippts om är SVT:s och uppges vara för att originalmaterialet "kan verka stötande i mötet med en modern publik".

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT, till SVT.

"Astrid stod för helt andra värderingar"

Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter har godkänt de ändringar som gjorts i serien.

– Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade. Därför tycker vi att SVT gör rätt. Astrid Lindgren stod för helt andra värderingar än att kränka människor, säger Nils Nyman, vd på Saltkråkan AB, till SVT.

Han tror inte heller att Astrid lindgren skulle ha något emot ändringarna.

– Min uppfattning är att hon skulle säga: ”Absolut, det här gör inte historien sämre och det finns en chans att folk tar illa upp”. Hon var väldigt noga med att man inte rörde i hennes verk, men också väldigt pragmatisk när det behövdes, säger han till SVT.

I december sänds serien, i sin omklippta version, i Barnkanalen.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag