Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT: "Svårare terräng än i förra säsongen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
JOAKIM NÖMELL, 39.BOR: Handen.YRKE: Datapedagog.Joakim är blind som en följd av retinoblastom, cancer i ögats näthinna. Det upptäcktes för sent och vid ett års ålder blev han blind.UTMANING: Hans blindhet.STYRKA: Vältränad och fysiskt stark.
Foto: SVT
SONIA ELVSTÅL, 31.BOR: Orrskär, Östersund.YRKE: Kontorist.När Sonia 2009 var ute och körde motorcykel var hon med om en olycka. Ena benet fastnade i bilplåten och gick inte att rädda.UTMANING: Att vara borta från sin familj.STYRKA: Ett stort hjärta.
Foto: SVT
NINA LUNDBERG, 21.BOR: Östersund.YRKE: Studerande.Nina har en medfödd cp-skada, hemiplegi, som är en muskelförlamning som gör att delar av kroppen blir orörlig.UTMANING: Hennes fysiska svaghet.STYRKA: Gillar när det är svårt och tufft.
Foto: SVT
PER AXENSKÖLD, 26.BOR: Kristianstad.YRKE: Informatör.Per har en cp-skada som han fick på grund av syrebrist när han föddes. Finmotoriken påverkas av skadan och han måste hela tiden fokusera till 100 procent på allt han gör.UTMANING: Blir han störd, av till exempel ljud, får han ofrivilliga rörelser.STYRKA: Envis och målmedveten.
Foto: SVT
RICKARD FORSHÄLL, 47.BOR: Stockholm.YRKE: Civilingenjör.Rickards fot krossades av en 20 ton tung rälsgående maskin när han arbetade som bantekniker. Han lever nu med ett titanben.UTMANING: Att ta sig fram med sin protes.STYRKA: Hans envishet och fysiska styrka.
Foto: SVT
ANGELICA ÖSTERBERG, 48BOR: Landskrona.YRKE: Receptionist.När hon var 16 år och på semester med sina två tjejkompisar råkade hon ut för en tågolycka. Efter månader på sjukhus kom hon hem, med en halv arm mindre och ett ben som varit krossat.UTMANING: Orolig för att inte kunna stödja övriga deltagare så mycket som hon vill.STYRKA: Har ett öppet sinne och omfamnar alla.
Foto: SVT
PETRA ÖRLEGÅRD, 23.BOR: Malmö.YRKE: Projektledare och redaktör för ett företag.Petra är född döv och hela hennes familj och hennes pojkvän är också döva. Hon har aldrig lärt sig att läsa på läpparna.UTMANING: Att förstå och göra sig förstådd.STYRKA: Hennes fysik.
Foto: SVT
NICKLAS RODHBORN, 42.BOR: Stockholm.YRKE: Sportkommentator.Nicklas somnade bakom ratten på bilen, slungades ut ur fönstret och bröt ryggen. I dag är han ­förlamad från buken och rullstolsburen.UTMANING: Svårt att ta sig fram i terräng.STYRKA: Väldigt självständig.
Foto: SVT
ARKAN PALANI, 22.BOR: Sorunda, Nynäshamn.Arkan föddes med ryggmärgsbråck. En operation skulle åtgärda det, men den gick fel. Arkans båda ben blev förlamade och han blev beroende av rullstol.UTMANING: Få hjälp i och ur rullstolen.STYRKA: Är en krigare och vinnarskalle.
Foto: SVT
MARIA LINDHOLM, 31BOR: Södermalm.YRKE: Studerande.Maria har akondroplasi, ibland kallat för kortväxthet, vilket är ett medfött tillstånd. Tillväxten av både armar och ben påverkas.UTMANING: Ta sig fram i svår terräng.STYRKA: En stark vilja.
Foto: SVT
OSKAR KIHLBORG, 46.Expeditionsledare.Oskar har bestigit några av världens hösta berg, däribland Mount Everest. Han brukar filma och fota sina expeditioner och har tidigare gjort dokumentärfilmer för SVT.
Foto: SVT
1 / 12

Från Afrika till Centralamerika - nu kommer succéprogrammet "Mot alla odds" tillbaka.

Tidigare i höst har programmet spelats in i Nicaragua - och Expressen kan här presentera samtliga nya deltagare.

- Det är mycket svårare terräng än i förra säsongen, säger Siri Bergerud, projektledare på SVT.

"Mot alla odds" i SVT1 blev en tittarframgång i vintras. Då var det 10 personer med olika funktionsnedsättningar som tog sig från Viktoriafallen i Zambia till Skelettkusten i Namibia, en ­strapats på 150 mil på 24 dagar.

Till våren är det dags för en ny säsong av programmet. Under hösten har inspelningarna pågått i Nicaragua, där tio nya deltagare ska ta sig från Atlantkusten till Stilla havet. Vandringen är betydligt kortare än i förra säsongen, 50 mil, men det betyder inte att den är lättare. Deltagarna har tagit sig igenom djungeln, bestigit en aktiv vulkan och korsat bergskedjan Kordiljärerna - en vandring på 28 dagar.

"Kryp och höga ljud"

Siri Bergerud, projektledare på SVT för "Mot alla odds", menar att det är betydligt svårare terräng i den här säsongen.

- Det är en riktig expedition så vi går på svårtillgängliga ställen. Man har fått hugga sig fram med machete. Det är mycket kryp och höga ljud från djuren i djungeln. Djuren är inte så glada i människor heller, säger hon.

"Coola personer"

Över 800 personer med olika funktionsnedsättningar har skickat in ansökningar och konkurrensen har varit stenhård.

- De som kom med är fantastiska. Man blir kär i dem för de är så underbara, säger Siri Bergerud.

Tror du att det blir samma ­tittarsuccé som säsong ett?

- Ja, och orsaken till att jag tror det är för att vi har så fina deltagare. De är verkligen coola personer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.