Foto: SVTFoto: SVT
 Foto: SVT
Foto: SVTFoto: SVT
 Foto: SVT
Foto: SVTFoto: SVT
 Foto: SVT

SVT svarar efter kärleks-kritiken

Publicerad

Alla par bröt upp i "Gift vid första ögonkastet".

Nu svarar SVT på kritiken i en artikel i Dagens Nyheter – men kanalen vägrar kalla det för ett misslyckande.

– Det kan man inte säga, säger projektledaren Siri Bergerud till tidningen.

SVT:s tv-program "Gift vid första ögonkastet" går ut på att par sätts samman av experter.

Paret får testa på ett förhållande under en fyraveckorsperiod och sedan besluta sig för om de vill fortsätta vara ett par.

Under måndagen sändes avsnittet där deltagarna gjorde sina val. Det slutade med att alla tre par separerade.

I en artikel i Dagens Nyheter svarar SVT på kritiken. Projektledaren Siri Bergerud säger till tidningen att det inte kan kallas ett misslyckande.

 

LÄS MER: Camilla Läckberg ryter ifrån mot hatet

 

SVT svarar på kritiken om "Gift vid första ögonkastet"

– Det kan man inte säga. Det ligger så klart ett misslyckande i att paren inte längre är gifta, men å andra sidan har personerna själva utvecklats genom den här matchningen. De har lärt sig sina mönster och också visat upp dem för Sverige. Och däri ligger en framgång, säger Bergerud till tidningen.

Bergerud säger att experterna som parat ihop paren är "besvikna".

– Det är klart att alla är besvikna och ledsna över att inga par fortfarande är tillsammans i dag. Vi hade ju önskat att alla tre par skulle fortsatt att vara gifta, säger hon till Dagens Nyheter.

 

LÄS MER: Tv-paret har hittat tillbaka till varandra

 

SVT: "Det blev inte en bra situation"

Ett par valde att avbryta experimentet. På frågan hur SVT tänker kring det, blir svaret:

– Det blev inte en bra situation med dem. Det är så klart ingen som ville att det skulle bli så, och det är ett nederlag att de valde att inte vara med hela vägen, säger Bergerud till Dagens Nyheter.

På SVT:s sajt uttrycker experterna självkritik.

– Uppenbarligen har vi missat ett antal väldigt viktiga frågeställningar hos både Eva och Per. Vi har ställt krav på dem som har varit svårt, för att inte säga omöjligt att leverera, säger legitimerade psykologen Fredric Bohm till sajten och fortsätter:

– Arrangerade äktenskap har utmaningen framför allt på attraktionssidan. Det är relativt lätt att hitta äktenskap som håller långsiktigt. Men det vi har svårigheter med är att få den där glöden att tända direkt. Och det är en utmaning som vi måste jobba med.

 

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag