Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT stoppar svenska kultserien "Bert"

SVT censurerar svenska 90-talsserien "Bert",
Foto: SVT
Två avsnitt av "Bert" tas bort från SVT.
Foto: SVT
"Bert" censureras.
Foto: SVT
"För olämplig att visas" står det på SVT:s hemsida.
Foto: SVT

Rasistiska uttryck och nedsättande ord om homosexuella.

SVT censurerar den svenska 90-talsserien "Bert" - kanalen tar bort flera delar på grund av olämpligt innehåll".

- Många tittare har kontaktat Öppet arkiv för att återse Bert. Dock innehåller serien vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik, säger Susanna Balsvik, planeringschef SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv. 

Vad tycker du om beslutet?

Den svenska tv-serien "Bert" sändes på SVT 1994 och finns i dag att se i Öppet arkiv på kanalens hemsida.

Men två av avsnitten är raderade från serien. "OBS: Del 3 och 4 i serien kommer ej att publiceras p g a olämpligt innehåll" står det att läsa på sidan i Öppet arkiv.

Säsongen har tolv avsnitt, men bara tio ligger uppe i Öppet arkiv. Avsnitten tre och fyra – med titlarna "Erik the Great" och "Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna" – finns inte med.

LÄS MER: Pappafeministernas nya "Bert" faller platt 

"För olämplig att visas" står det på Öppet arkivs hemsida.

SVT: "Riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare"

Susanna Balsvik, planeringschef på SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv, svarar att kanalen tagit bort avsnitten på grund av rasistiska och homofoba inslag.

"Många tittare har kontaktat Öppet arkiv för att återse Bert. Dock innehåller serien vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (s k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)", skriver Susanna Balsvik i ett mejl.

Hon skriver sedan:

"Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde. Det blir då ett uttryck som vi lär dem. Vi skulle aldrig använda ett sådant uttryck i ett nyproducerat program."

Bert-böckerna har kritiserats för sexism

Historierna om Bert Ljung och hans tonårsliv har underhållit, men även kritiserats. Böckerna har anklagats för att vara sexistiska, något skaparna Sören Olsson och Anders Jakobsson själva kommenterat. 

Författarna bakom Sune, Sören Olsson och Anders Jakobsson, valde att skriva om de tidiga böckerna. De har moderniserats för att bättre stämma överens med samhället i dag.

LÄS MER: Bert var sexistisk – därför skriver vi om 

"Vi kan absolut hålla med om att det funnits sexistiska inslag i en del av texterna. I 'Berts dagbok' gick han i femman och var oskyldig som ett litet lamm. Sedan blev han hormonstinn och började tänka med snoppis och i de tankarna ville han ju helst vara naken med de flesta", har Sören Olsson och Anders Jakobsson tidigare skrivit i ett inlägg på Expressen Debatt. 

"Bert och hans kompisar såg tjejerna mer som objekt vars uppgift var att locka och fresta och bli uppvaktade av dem. I dag framstår det som otidsenligt", skrev författarna i debattinlägget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.