SVT censurerar svenska 90-talsserien "Bert", Foto: SVTSVT censurerar svenska 90-talsserien "Bert", Foto: SVT
SVT censurerar svenska 90-talsserien "Bert", Foto: SVT
Två avsnitt av "Bert" tas bort från SVT. Foto: SVTTvå avsnitt av "Bert" tas bort från SVT. Foto: SVT
Två avsnitt av "Bert" tas bort från SVT. Foto: SVT
"Bert" censureras. Foto: SVT"Bert" censureras. Foto: SVT
"Bert" censureras. Foto: SVT
"För olämplig att visas" står det på SVT:s hemsida. Foto: SVT"För olämplig att visas" står det på SVT:s hemsida. Foto: SVT
"För olämplig att visas" står det på SVT:s hemsida. Foto: SVT

SVT stoppar svenska kultserien "Bert"

Publicerad

Rasistiska uttryck och nedsättande ord om homosexuella.

SVT censurerar den svenska 90-talsserien "Bert" - kanalen tar bort flera delar på grund av olämpligt innehåll".

- Många tittare har kontaktat Öppet arkiv för att återse Bert. Dock innehåller serien vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik, säger Susanna Balsvik, planeringschef SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv. 

Den svenska tv-serien "Bert" sändes på SVT 1994 och finns i dag att se i Öppet arkiv på kanalens hemsida.

Men två av avsnitten är raderade från serien. "OBS: Del 3 och 4 i serien kommer ej att publiceras p g a olämpligt innehåll" står det att läsa på sidan i Öppet arkiv.

Säsongen har tolv avsnitt, men bara tio ligger uppe i Öppet arkiv. Avsnitten tre och fyra – med titlarna "Erik the Great" och "Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna" – finns inte med.

LÄS MER: Pappafeministernas nya "Bert" faller platt 

"För olämplig att visas" står det på Öppet arkivs hemsida.

 

SVT: "Riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare"

Susanna Balsvik, planeringschef på SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv, svarar att kanalen tagit bort avsnitten på grund av rasistiska och homofoba inslag.

"Många tittare har kontaktat Öppet arkiv för att återse Bert. Dock innehåller serien vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (s k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)", skriver Susanna Balsvik i ett mejl.

Hon skriver sedan:

"Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde. Det blir då ett uttryck som vi lär dem. Vi skulle aldrig använda ett sådant uttryck i ett nyproducerat program."

Bert-böckerna har kritiserats för sexism

Historierna om Bert Ljung och hans tonårsliv har underhållit, men även kritiserats. Böckerna har anklagats för att vara sexistiska, något skaparna Sören Olsson och Anders Jakobsson själva kommenterat. 

Författarna bakom Sune, Sören Olsson och Anders Jakobsson, valde att skriva om de tidiga böckerna. De har moderniserats för att bättre stämma överens med samhället i dag.

LÄS MER: Bert var sexistisk – därför skriver vi om 

"Vi kan absolut hålla med om att det funnits sexistiska inslag i en del av texterna. I 'Berts dagbok' gick han i femman och var oskyldig som ett litet lamm. Sedan blev han hormonstinn och började tänka med snoppis och i de tankarna ville han ju helst vara naken med de flesta", har Sören Olsson och Anders Jakobsson tidigare skrivit i ett inlägg på Expressen Debatt. 

"Bert och hans kompisar såg tjejerna mer som objekt vars uppgift var att locka och fresta och bli uppvaktade av dem. I dag framstår det som otidsenligt", skrev författarna i debattinlägget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag