Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-stjärnan höll sjukdomen hemlig – ända fram till slutet

Jacob Dahlin och Annika Hagström i ”Caramba!”.
Foto: SVT
Jacob Dahlin i ”Jacobs Stege”.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Annika Hagström.
Foto: OLLE SPORRONG

Jacob Dahlin var Sveriges största tv-stjärna och hans ”Jacobs stege” liknande inget som tidigare visats på tv i landet med gäster som Tina Turner, Rod Stewart och Diana Ross. 

Under andra halvan av 1980-talet skrev Dahlin tv-historia – men när han plötsligt blev sjuk och gick bort bara 39 år gammal hölls den verkliga orsaken hemlig.

– Han var en stor glädje för mig, en enda stor glädje, som dog alldeles för tidigt, säger Annika Hagström, som gjorde ”Caramba” med Jacob Dahlin. 

Den 12 oktober 1985 hade ett helt nytt tv-program premiär i svensk tv. Diana Ross och Lill-Babs var premiärgäster i ”Jacobs Stege”, och under fyra säsonger framöver fick den karismatiske Jacob Dahlin ta emot världsstjärna efter världsstjärna i studion.

Donna Summer, Carl Lewis, Cher, Tina Turner, Boy George, Rod Stewart, Julio Iglesias, prinsessan Stephanie av Monaco, Janet Jackson, och många fler medverkade i programmet.

Jacob Dahlin var också själv en stjärna med en extravagant framtoning och bjöd inte sällan på champagne i studion.

– Han hade ett sätt att få stora stjärnor att ställa upp, berättar Annika Hagström, som säger att Dahlin är den bästa samarbetspartner hon någonsin haft.

Hon ledde programmet ”Caramba!” tillsammans med Jacob Dahlin mellan 1989 och 1991, ett program som uppstod ur en kontrovers i SVT-huset. ”Jacobs Stege” var hotat av nedläggning, och för att rädda produktionen tog en chef på samhällsredaktionen beslutet att ”Caramba!” skulle produceras där i stället för av nöjesredaktionen.

”Han knuffade mig i rätt riktning”

Där kom Annika Hagström in i bilden. De hade lett en nyårssändning ihop, och Jacob Dahlin tog med sig den undersökande journalisten Hagström in i underhållningsvärlden.

– Av alla jag jobbade tillsammans med på Sveriges Television så var han den mest uppmuntrande av alla. Han knuffade mig i en riktning som jag aldrig hade gått i av mig själv. Jag hade jobbat med samhällsprogram, undersökande journalistik, men Jacob sade till mig: ”Jag ser ju på dig att du vill sjunga och uppträda”, säger Annika Hagström.

”Caramba!” liknade ”Jacobs Stege” i mångt och mycket, men nöjesprofilerna och musikstjärnorna blandades upp med författare, politiker och andra typer av gäster.

Ett exempel på gäster i ett avsnitt av första säsongen: Tom Jones, Monica Zetterlund, partiledaren Lars Werner och Stockholms stifts biskop Henrik Svenungsson.

Ett annat avsnitt var helt vigt åt en diskussion om kvinnors rättigheter med Kristina Lugn, Ebba Witt-Brattström, Nina Lekander, Maria-Pia Boëthius, Maria Borelius och Anne-Lie Rydé i studion.

Jacob Dahlin och Annika Hagström i ”Caramba”.
Foto: SVT

”Lärde sig tio frågor utantill”

Jacob Dahlins karisma var en nyckel till att få de framträdande personerna att ställa upp, men han tog till en del udda knep för att få intervjuerna att bli bra.

– Han intervjuade på språk han inte kunde. Jacob intervjuade på italienska, fast han inte kunde alls. Han lärde sig tio jättebra frågor och så kunde han dem utantill. För tittaren verkade det som att han var helt överens med den han intervjuade, säger Annika Hagström med ett skratt.

Han skrev egna låtar, och Jacob Dahlin och Annika Hagström hamnade till och med på Svensktoppen tillsammans med Vikingarna, med låten ”Tredje gången gillt”.

– Det började med att Jacob Dahlin ringde upp mig på samhällsredaktionen någon kväll när jag hade gjort ”Magasinet” som jag var programledare för då. Och då ville Jacob att jag skulle sjunga i hans program! Och det gjorde jag ju, berättar Annika Hagström.

”Jacobs Stege” och senare ”Caramba!” sägs ha tagit svensk tv-underhållning i en ny riktning.

– Han var en egensinnig typ och gjorde det som föll honom in, det fanns inget liknande före honom. Det var humor med elegans och finess, det var inte grabbigt och burleskt som mycket annat hade varit, säger Annika Hagström.

Hade insjuknat i aids

Men 1991 tog det slut. I början av den sista säsongen av ”Caramba!” var Jacob Dahlin ersatt av John Crispinsson. Dahlin kom tillbaka och gjorde ett par avsnitt, men blev under året allt sjukare.

Den officiella versionen var att Dahlin hade genomgått en ögonoperation, och den verkliga sanningen höll han för sig själv. Det var inte förrän efter hans död som det blev känt att Jacob Dahlin hade insjuknat i aids.

– Han hade en stor integritet och han pratade inte om sitt privatliv, säger Annika Hagström.

Efter sig lämnade han minnet av en person som förändrat tv-branschen:

– Han var väldigt noggrant förberedd, men när det väl kom till skott hade han en lätthet i tonen, och det beskriver en människa som tar jobbet på allvar, säger Annika Hagström.

En av 80-talets stora tv-stjärnor

Jacob Dahlin, föddes 6 juni 1952 i Västra Sönnarslöv i Skåne. Han fick sitt breda genombrott med radioprogrammet Galaxen från 1980 som han gjorde ihop med Täppas Fogelberg.

Han talade flytande ryska, och hade återkommande gäster från Sovjetunionen i sitt program. Han sände till och med ett specialavsnitt av ”Jacobs stege” från Moskva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.