Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT står fast vid Ranelid-skämtet

Björn Ranelid Foto: /Ibl / /IBL
Clara Henry och David Lindgren

I SVT-programmet "Vänligen Lars Lerin" berättar Björn Ranelid om sitt svåra komplex för sitt utseende – och om hur han mobbades som liten.

Nu – bara dagar senare – hånas han i samma kanal under Melodifestivalen 2017.

I programmet liknas Björn Ranelid vid Donald Trump – något som SVT inte vill be om ursäkt för och många tittare har reagerat starkt.

– Jag tror att om man har blivit oerhört mobbad i sin barndom eller tonårstid som är väldigt känslig tror jag det sitter i resten av livet, säger hans hustru Margareta Ranelid i "Vänligen Lars Lerin".

USA:s president Donald Trump pikas ofta för sitt utseende – nu liknar SVT Björn Ranelid vid den amerikanska presidenten på bästa sändningstid.

Det är i den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2017, som sänds från Malmö arena, som författaren hånas.

Under kvällens öppningsnummer – en hyllningslåt till Skåne – sjunger programledaren Hasse "Kvinnaböske" Andersson bland annat:

– Här finns det möllor och även nakenbad. Här föddes jag och ända sen den dag är jag glad. För jag är skåning, jag käkar spettekaka till mellanmål.

 

LÄS MER: Allyawan om sin mörka bakgrund

 

Men när programledaren David Lindgren tar över sången blir den plötsligt hårdare i tonen och författaren Björn Ranelid nämns vid namn.

– Ranelid är skåning fast han liknar Donald Trump. Vill du bli en stjärna sjung om en hund, sjunger David Lindgren bland annat.

Låtraden har fått tittarna att reagera.

I sociala medier riktas kritik mot SVT, bland annat på kanalens Facebooksida.

"Nu sjunger ni att Ranelid är lik Trump. Ni e ju ta mig f... inte kloka", skriver en användare.

"Vad menar ni när ni sjunger 'Ranelid är en skåning men liknar mer Donald Trump'?", skriver en annan användare.

SVT: Hoppas att Björn Ranelid förstår humorn"

Anette Helenius är programledare för Melodifestivalen 2017, hon ser inga problem med att SVT och programledarna skämtar om Björn Ranelids utseende.

"Vi hoppas att Björn Ranelid förstår humorn och kan ta det på rätt sätt", skriver projektledaren Anette Helenius i ett sms.

Hon svarar dock inte på frågan om det inte är elakt.

Många tittare har reagerat starkt på orden om Björn Ranelid och kritiserar nu SVT.

"Otroligt att Ranelid alltid skall få skit. Man får inte sticka ut i Sverige. Då blir man automatiskt hånad", skriver en person.

"Jag undrar bara när det här ska sluta. Varför ska man skämta och vuxenmobbas och sedan får våra unga se programledarna försvara hån och elakheter i manus", skriver en annan och fortsätter:

"Det är också, ännu mer skrämmande att det får ingå i familjeunderhållning. En kväll där familjer och vänner sitter samlade och skrattar åt elakheter. Barn får lära sig att det här är okej".

"Det här ser jag som mobbning och det är massor av ungdomar som ser det. Vad tänker ni med? Man tjatar om att det är fult att mobbas och så görs det hela tiden i medierna", skriver en tredje.

Björn Ranelid: "Jag mobbades varenda dag"

Expressen har utan framgång sökt Björn Ranelid för en kommentar.

I SVT:s egna program "Vänligen Lars Lerin", som sändes för bara några dagar sedan, berättade dock Björn Ranelid om hur han har mobbats för sitt utseende.

– När jag var 15 år gammal började min läpp att växa ohämmat. Så jag mobbades egentligen varenda dag i skolan. Alltså det går inte att förklara. Det såg förskräckligt ut och jag led oerhört, säger Björn Ranelid i programmet.

I "Vänligen Lars Lerin" berättar Björn Ranelid också att han har ett sådant komplex för sitt utseende att han inte vill se sin spegelbild.

– Jag står inte ens framför spegeln när jag rakar mig. Nej jag tycker inte om att spegla mig, jag vill inte titta på mig på det sättet. Jag har aldrig känt att jag skulle vara stilig eller snygg, aldrig, säger han och fortsätter:

– Det är en paradox för det är så många människor som tror att jag är fåfäng.

Margareta Ranelid: "Björn ser sig själv som en extremt ful person"

När Björn Ranelid var med i Melodifestivalen 2012 kommenterades hans utseende även då.

– Det är många människor som kommenterar mitt utseende men de har ju ingen aning av hur jag har lidit av detta, säger författaren i "Vänligen Lars Lerin".

I programmet berättar också hans hustru Margareta Ranelid om hur tufft hennes man har haft det med självbilden.

– Björn ser sig själv som en extremt ful person. Jag förstod det kanske efter 15-20 år, att han på fullt allvar tycker att han själv är väldigt, väldigt ful. Jag tror att om man har blivit oerhört mobbad i sin barndom eller tonårstid som är väldigt känslig tror jag det sitter i resten av livet, säger Margareta Ranelid i programmet och fortsätter:

– Den här osäkerhetskänslan: "ska de ge sig på mig igen?". Jag tror att det sitter väldigt djupt. Och det är enormt svårt att ta bort den bilden. Jag försöker, det gör vi allihop.

 

LÄS MER: Roger Pontare: Charlotte Perrelli gick för långt

 

Så här kommenterar programledarna för Melodifestivalen 2017 hånet mot Björn Ranelid.

– Jag tror att han blir glad att han blir omnämnd, säger David Lindgren.

– Jag tror att han skrattar, fyller Hasse Andersson i.

Clara Henry:

– Och förhoppningsvis liknar han inte Trump till sättet kanske. Men i hudfärgen däremot.