Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT slår tillbaka mot ”Skavlan”- kritiken: ”Det är faktiskt inte sant”

Fredrik Skavlan har flera gånger fått kritik för sina intervjuer med kvinnor. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
”Det är en bedömning som redaktionen gjorde och som jag stöder helt och hållet”, säger projektledaren Anders G Carlsson om klippningen av senaste ”Skavlan”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Liv Strömquist har berättat om sina upplevelser när hon valde att hoppa av ett avsnitt av ”Skavlan”. Foto: ANNA HÅLLAMS
Marie Agerhäll riktade kritik mot ”Skavlan” efter att hon och maken Jesper Rönndahl medverkat i programmet. Foto: Pillan Thelaus/SVT

”Skavlan” är i ett rejält blåsväder – pratshowen har fått hård kritik från både Marie Agerhäll och Liv Strömquist.

Nu svarar SVT angående turbulensen.

– Jag måste säga att jag inte delar den uppfattningen, säger projektledaren Anders G Carlsson om att Fredrik Skavlan skulle vara dålig på att intervjua kvinnor.

”Dips”-skaparen Marie Agerhäll tyckte att maken Jesper Rönndahl fick för stort fokus i förra veckans ”Skavlan”. Samtidigt berättade serietecknaren Liv Strömquist om hur hon ska ha blivit utskälld av en producent när hon valde att hoppa av pratshowen då norska Fremskrittspartiets Siv Jensen skulle vara med i samma avsnitt.

Nu svarar SVT angående turbulensen.

Projektledaren Anders G Carlsson, som är ansvarig för ”Skavlan” hos SVT, säger att det är en ständig ”kill your darlings”-process att göra tv.

– Man gör en redaktionell bedömning, det här bör vi ha med för att alla de här gästerna ska komma till sin rätt. Sedan är det ju jättetråkigt om någon gäst tycker att den inte kom till rätta. Men det är ett redaktionellt val och så måste det vara, det går inte att hantera på något annat sätt, säger han.

– Sedan tycker vi som alla andra, att ibland blir det fullkomligt genialt och ibland blir det inte lika genialt.

Anders G Carlsson berättar att man har utvärderat avsnittet internt.

– Och det måste stanna internt. Men det handlar om sådana här frågor men också om vi borde ha fått ut mer information från en gäst eller om slipsen satt rätt på Fredrik. Alla frågor, från högt till lågt, säger han.

 

”Gått mindre bra i vissa intervjuer”

Man ångrar dock inte hur avsnittet klipptes.

– Det är tråkigt att Marie inte tyckte om det, verkligen. Men det är en bedömning som redaktionen gjorde och som jag stöder helt och hållet, säger Anders G Carlsson.

Den återkommande kritiken om att Fredrik Skavlan är dålig på att intervjua kvinnor håller han inte med om.

– Men det är klart att under tio år har det gått mindre bra i vissa intervjuer. Det är väl inte så konstigt, säger Anders G Carlsson.

När det kommer till Liv Strömquists berättelse känner SVT inte alls igen sig. Man påpekar att Siv Jensen inte var inbjuden, däremot partikamraten Sylvi Listhaug.

Det ska dock inte ha funnits någon tanke om att ordna en debatt mellan Listhaug och Strömquist.

 

”Vore fullständigt idiotiskt”

– Det här är ett samtalsprogram, inte ett diskussionsprogram. Distinktionen däremellan beror ju på vem som sitter där naturligtvis, det är klart att det kan bli meningsskiljaktigheter. Men att vi skulle be någon komma och debattera, det är faktiskt inte sant, säger Anders G Carlsson.

Han vet inte vad som sades i telefonsamtalet som Strömquist refererar till men säger att det är tråkigt om hon haft en negativ upplevelse. Att en potentiell gäst ska ha blivit utskälld ställer han sig dock frågande till.

– Om vi skulle jobba på det där sättet skulle vi inte ha en enda gäst. Det vore ju fullständigt idiotiskt och väldigt otrevligt om det vore så att vi ringer upp gäster och skäller ut dem om de inte vill vara med. Det är en absurd tanke att tro att det är en framkomlig väg i kontakten med människor, säger Anders G Carlsson.

Expressen har inte lyckats nå Fredrik Skavlan. Liv Strömquist vill inte ge några kommentarer.

 

Fakta: Kritiken mot "Skavlan"

Efter förra veckans avsnitt av SVT-pratshowen ”Skavlan” riktade en av gästerna, ”Dips”-skaparen Marie Agerhäll, kritik mot klippningen av programmet. Hon tyckte att fokus låg för mycket maken Jesper Rönndahl, som också gästade.

”100 % av frågorna till mig handlar om Jesper eller hur det är att leva med honom”, skrev hon på Instagram efteråt.

”Skavlan” fick i samma veva kritik i podden ”En varg söker sin pod”. Serieskaparen Liv Strömquist berättade där att hon valde att ställa in sin medverkan i pratshowen när hon fick veta att Siv Jensen från norska Fremskrittspartiet också skulle vara med och att tanken var att de skulle debattera – varpå Strömquist säger sig ha blivit utskälld och kallad antidemokratisk av en producent.

Fredrik Skavlan har även tidigare fått kritik för hur han intervjuar kvinnor. Bland annat när simstjärnan Sarah Sjöström gästade programmet förra året och fick frågor om sina städvanor.

Skavlan bemötte då kritiken i podden ”Schulman show”:

– Ska man intervjua kvinnor på ett visst sätt? I min bok ska man inte göra det, man ska intervjua individer som invidiver. Här upplever jag att man i Sverige är nästan besatta av kön, på ett sätt som jag inte är, sa han.