SVT-serien "Blå ögon" frias efter SD-kritiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Blå ögon" sändes i SVT i höstas.
Foto: Johan Paulin

SVT:s politiska thriller "Blå ögon" anmäldes 18 gånger till Granskningsnämnden – på ett dygn. 

Kritikerna menade att det främlingsfientliga partiet Trygghetspartiet som porträtteras i serien var för likt Sverigedemokraterna. 

Men nu väljer Granskningsnämnden att fria serien. 

Dagen efter att SVT:s dramaserie "Blå ögon" hade haft premiär fick Granskningsnämnden  in omkring 18 anmälningar mot programmet.

Anmälningarna gällde framför allt att seriens främlingsfientliga "Trygghetspartiet" ansågs för likt Sverigedemokraterna.

Även på sociala medier var kritiken mot programmet stark. LÄS MER: SVT-serien anmäld – 18 gångerGranskningsnämnden har nu friat serien och skriver bland annat att "enligt nämndens mening kan det av en dramaproduktion som regel inte krävas strikt opartiskhet", i sitt beslut.

Anmälarna menade att partiet var för likt Sverigedemokraterna och att SVT i och med det bröt mot kravet på opartiskhet. I flera av anmälningarna kan man läsa följande:

"Trygghetspartiet är en karbonkopia på SD, komplett med en blågul blomma som partisymbol. Ska satir, förtal och negativ propaganda om Sverigedemokraterna accepteras i högre grad än vad man gör med andra politiska partier?"

På SVT menade man då att seriens skapare ville gestalta Sverige i dag, men att man tydligt avser att porträttera ett fiktivt parti. Man menade vidare att det är en utmaning. 

– Det är svårt att i fiktion beskriva ett politiskt liv utan att folk gör tolkningar och det har jag all respekt för, sa Christian Wikander, dramachef på SVT.

"Blå ögon" sändes med start den 30 november förra året, och var en politisk thriller som utspelar sig i maktens korridorer under en valrörelse, där ett främlingsfientligt parti går allt bättre i opinionen.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.