Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-programledarens lycka – får nytt hedersuppdrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Suzanne Axell med sin hedershatt bland blommor och presenter.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Suzanne Axell har lett "Fråga doktorn" i över 15 år.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: SVT

Fråga doktorn-programledaren Suzanne Axell har blivit... doktor. 

Den folkkära SVT-programledaren är utsedd till hedersdoktor vid det Karolinska institutet. 

– Det är en superöverraskning, och lite lätt omtumlande, säger hon. 

Hon har lett SVT:s långkörare "Fråga doktorn" i över 15 års tid och i dag är det nog få som inte förknippar Suzanne Axell med programmet – och vice versa. 

Under årens lopp har hon ställt frågor till doktorer om allt ifrån allergier till svåra, livshotande sjukdomar.

Nu kan hon också stoltsera med att själv blivit utnämnd till doktor. Tillsammans med två andra utses hon till hedersdoktor i medicin för "för sina stora insatser inom Karolinska institutets intressesfär", skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande. 

– Det är väldigt oväntat och väldigt glädjande. Jag är samma Suzanne som innan, men de snälla människorna på Karolinska har satt lite extra guldglans på min tillvaro, säger hon om hedersutämningen.


LÄS MER: Axell tvingas leva med kroniska smärtor – efter svåra bilolyckan 

Inga planer på att sluta som programledare

Hon promoverades den 4 maj i Stockholms stadshus. För Suzanne Axell är priset inte enbart ett erkännande för henne själv, utan också för Fråga doktor-redaktionen.  

– Det är ett jättefint kvitto för hela redaktionen, och väldigt roligt att få ett sådant erkännande efter alla år och allt jobb vi lagt ned, säger hon och medger att hon priset kom som en rejäl överraskning. 

– Det har varit lite lätt omtumlande, om man säger så. 

Axell, som fyller 63 senare i år, har ännu inga planer på att trappa ned som programledare. 

– Man är dum om man siar om framtiden, ingen vet ju hur den ser ut. Men så länge jag tycker det är roligt och så länge jag får träffa alla spännande människor fortsätter jag gärna. 

– Tack till det svenska folket för det stora förtroendet – och tack till Karolinska institutet för ert fina utnämnande, avslutar hon. 


LÄS MER: Fråga doktorn-Suzannes kärlek: it-konsulten Jörgen 


Motiveringen i sin helhet

Journalisten Suzanne Axell är sedan femton år tillbaka programledare för ”Fråga doktorn” i Sveriges Television. 

Programmet, som varje vecka har drygt en miljon tittare, sprider genom tittarfrågor, reportage och intervjuer, kunskap om medicinska frågor och aktuell forskning – inte sällan med Karolinska Institutets forskare som inbjudna experter.


Genom Suzanne Axells arbete sätter programmet patientens perspektiv i centrum. Hennes positiva och välkomnande sätt inbjuder tittarna att ställa sina medicinska frågor, vilket även ger värdefull återkoppling till forskare och läkare om hur väl de nått ut med sin information till patienter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.