SVT-profilerna som försvann

Ellinor Persson, 51
Foto: Cornelia Nordström
Staffan Dopping, 60
Foto: Christian Örnberg
Katarina Hulting, 62
Foto: Sara Strandlund
Josefine Sundström, 40
Foto: Evelina Carborn Exp / EVELINA CARBORN EXP
Vendela Kirsebom, 50,
Foto: Daniel Sidenbladh
Erik Blix, 60
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Cissi Elwin, 51
Foto: Olle Sporrong
Harald Treutiger, 60
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Cia Berg, 53.
Foto: Robban Andersson
Lydia Capolicchio,53
Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN
Bi Puranen, 62
Foto: Izabelle Nordfjell / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Annika Jankell, 55
Foto: Cornelia Nordström
1 / 13

De var folkkära och syntes överallt - och de ledde några av svenska folkets mest älskade tv-program.

Men en efter en försvann tv-profilerna från rutan.

Några blev sjuka, andra drogs in i skandaler och vissa bytte helt karriär.

Här är listan på var som hände med dem efter tv-karriären.

Lydia Capolicchio,53

1992 ledde Lydia Capolicchio Eurovison Song Contest tillsammans med Harald Treutiger inför miljontals tittare. På den tiden syntes hon regelbundet i rutan i olika sammanhang. Men hon har dragit sig undan från rampljuset och arbetar i dag som moderator.

2007 framkom att hon och maken hamnat i ett bittert storbråk med sina grannar vid sommarhuset, gällande en bit allmän mark som tv-stjärnan köpt.

Lydia Capolicchio är gift med Calle Jansson, chef inom tv-branschen.


Lydia Capolicchio
Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN

Vendela Kirsebom, 50,

En tid var Vendela Kirsebom en av världens mest uppmärksammade fotomodeller. Hon kom att kom att leda Melodifestivalen 1999.  Åren 1996 till 2007 var hon gift med den norske politikern Olaf Thommessen. Bara för några dagar sedan överraskade hon genom att prata ut om sin nya stora kärlek, den 13 år yngre "Paradise Hotel"-profilen Petter Pilgaard.

I oktober 2016 framkom att Vendela Kirseboms 1993, då hon stod på toppen av sin modellkarriär, reste sig och gick efter bara 45 minuter in i en middag med Donald Trump. "Han är den mest vulgära man jag mött", ska hon ha sagt om mannen som i dag är USA:s president.


Vendela Kirsebom
Foto: Daniel Sidenbladh

Harald Treutiger, 60 

Harald Treutiger, var under många år en av våra mest populära programledare i SVT, som lotsade fram tittarna i de mest omtyckta underhållningsprogrammen. Han har lett program som "24 karat" och "Melodifestivalen" men är mest känd som programledare för "Expedition: Robinson", ett program som kom att anklagas för mobbning.

Vid 55 års ålder fick Treutiger under en fotbollsmatch ont i bröstet. Efter ambulansfärd till sjukhuset kunde läkarna konstatera att han drabbats av en kranskärlsförträngning. Därefter följde operation och sjukskrivning.

2007 fick han sparken från programmet "Kasta loss". Själv sade han att orsaken var att han var för gammal.

Harald Treutiger är gift med Kicki Hultin, tidigare välkänt SVT-ansikte, bland annat i "Västnytt".


Harald Treutiger
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Katarina Hulting, 62

Katarina Hultling kom 1985 från Sveriges Radio till SVT:s program "Sportspegeln". Där blev hon snabbt populär bland tittarna. Därefter dök hon upp som programledare för aktualitetsmagasinet "20:00", och höll mellan 1989 och 1992 i det årliga programmet "Året med kungafamiljen".

1993 återvände hon till sportredaktion på SVT, men i december 2007 gjorde hon sin sista sändning i Sportspegeln, efter över 1 600 program.

I oktober 2011 upptäcktes att hon drabbats av bröstcancer. Hon opererades och friskförklarades senare. Därefter har hon bland annat arbetat ideellt för Cancerrehabfonden.

Katarina Hultling är sambo med före detta tv-profilen Albert Svanberg, numera chef på SVT.


Katarina Hulting
Foto: Sara Strandlund

Bi Puranen, 62

Britt-Inger "Bi" Puranen inledde sin karriär inom forskarvärlden, och avlade bland annat en doktorsexamen 1984 vid Umeå universitet.

Hösten 1986 gjorde hon som 35-åring ett tillfälligt inhopp i tv-rutan som programledare för den populära frågesportleken "Kvitt eller Dubbelt". Genomslaget blev enormt, och hon påminns än i dag om sin insats.

2008 blev hon omskriven då det framkom att hennes företag fått ett mycket förmånligt kontrakt med Försvarsmakten, att projektet inte sköttes korrekt och att fakturor inte attesterats på ett korrekt sätt. Bi Puranen är gift med journalisten Peter Welander, som lämnade sin tjänst vid Sveriges Radio när skandalen avslöjades.


Bi Puranen
Foto: Izabelle Nordfjell / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Staffan Dopping, 60

Staffan Dopping var under 1980-talet programledare för flera program på SVT, som "Listan" under 1987 och 1988, och "Tyck om tv" under 1989 och 1990 innan han kom över till det då nystartade TV4.

Därefter återvände han under mitten av 1990-talet till Sveriges Radio och programmet "Studio ett" men dök även upp i SVT:s och TV4:s morgonprogram. Därefter har han bland annat jobbat åt olika myndigheter.

År 2000 skulle Staffan Dopping göra en passande påannonsering för ett barnprogram om Stålmannen i TV4:s Nyhetsmorgon. Han grävde i sin ficka och sa hastigt: "Jag har lite grön kryptonit här i fittan". Snabbt korrigerade han sig till "fickan". Det kom att bli en klassisk tv-tabbe.

2015 gick han till rasande angrepp mot sin tidigare arbetsgivare Sveriges Radio som han menade hade stora brister i sin självrannsakan, detta efter att en programledare formulerat sig illa i en fråga om judar.

I en intervju i SvD förra året sade han sig vara singel, men har tre barn sedan tidigare.


Staffan Dopping
Foto: Christian Örnberg

Annika Jankell, 55

Annika Jankell inledde sin karriär som programledare för musikprogrammet "Listan" 1987. 1990 bytte hon kanal och började jobba som programledare på TV4, med program som "Bluffmakarna", "Liveshow", "Direkt från Berns" och "Sommarvågen". Hon har också varit programledare för "Nyhetsmorgon".

Annika Jankell har senare arbetat på Sveriges radio, som redaktör på tidningen Kupé och varit chefredaktör på Föräldrar & Barn. Hon driver även eget produktionsbolag och är medförfattare till flera böcker.

Annika Jankell har två barn med dramatikern Thorsten Flinck.

Annika Jankell har i dag en pojkvän, musikern Ronnie Åström.


Annika Jankell
Foto: Cornelia Nordström

Josefine Sundström, 40

Josefin Sundström deltog 1999 i Melodifestivalen i gruppen Ai och hamnad på en niondeplats. Samma år började hon arbeta på Sveriges Television och har där var programledare för bland annat "Voxpop". 2001 ledde hon Melodifestivalen 2001. Hon har också lett bland annat "Juniorjeopardy" och "När och fjärran" i TV4 och "Stjärnkockarna" i TV3.

Senare sadlade hon om och blev författare. 2010 utkom hennes debutroman, "Vinteräpplen" Två år senare utkom hennes andra roman, "Boel och Oscar"

Josefin Sundström är gift med journalisten Klas Lindberg och har två döttrar.

Josefine Sundström arbetar regelbundet som programledare på Sveriges Radio. I dagarna kommer hennes bok  "Sagasagor, Fiffiga kroppen och finurliga knoppen" ut. Den är ett samarbete med Prins Daniels och kronprinsessparets fond GEN-PEP som vill inspirera barn till rörelse.


Josefine Sundström
Foto: Evelina Carborn Exp / EVELINA CARBORN EXP

Cissi Elwin, 51

Cissi Elwin var tillsammans med Martin Timell den första programledaren för ungdomsprogrammet "Bullen" i SVT.

Hon var under en period chefredaktör för Ica-Kuriren, och utsågs 2006 till vd för Svenska Filminstitutet, en post hon lämnade vid årsskiftet 2010, då hon sedan sommaren samma år drabbats av utbrändhet.

Hon var tidigare sambo med regissören Tomas Alfredson, som hon har två barn med, men de separerade och hon är sedan 2008 gift med journalisten Henrik Frenkel.


Cissi Elwin
Foto: Olle Sporrong

Ellinor Persson, 51

Ellinor Persson kom till SVT 1989 och blev programledare för "Kosmopol" och "Unga tvåan". Därefter ledde hon "Vi i femman".

Tillsammans med Dick Harrison vann hon 2004 "På spåret 2004. De lyckades upprepa den bedriften 2013.

2014 fick hon besked att hon drabbats av cancer i båda brösten. Läkarna hittade totalt tre tumörer.  Efter 85 sjukhusbesök försvann cancern och cellgiftsbehandlingen avslutades.


Ellinor Persson
Foto: Cornelia Nordström

Ellinor Persson har sambon Johan Sörbom, och barnen Jordan och Johanna.


Erik Blix, 60

Erik Blix är känd underhållare och programledare från både radio och tv. Han var den första programledaren för "Fångarna på fortet", men har också dykt upp i program som "Brutal-TV", "Detta har hänt" och "Blix från klar himmel".

2014 opererades han för en elakartad cancertumör.

Erik Blix är gift med Vanja Holm.Erik Blix
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN


Cia Berg, 53.

Cia Berg, numera Cia Soro, ledde under 1980-talet tv-programmet "Bagen" som visade musikvideor. Några år senare var hon programledare i ZTV. Sedan många år tillbaka bor hon på Sardinien där hon äger och driver en internationell bokhandel tillsammans med sin make Stefano.


Cia Berg
Foto: Robban Andersson


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.