Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilens tuffa kamp för sin hälsa

Foto: - - / SVT.SE
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hon programleder sändningar om allt från EU-toppmöten till kungliga bröllop.

För Ann-Britt Ryd Pettersson har det varit extra viktigt att behålla yrkesidentiteten samtidigt som hon hanterar sina två kroniska sjukdomar.

– Jag får medicin i sprutform en gång i månaden för att dämpa metastaserna som upptäcktes i levern efter canceroperationen i magen, säger den 64-åriga SVT-profilen. 

Minstingen Jacob, 24, har precis kommit hem från USA där han har tagit examen från college och ska i höst återvända för att ta en master och vara hockeycoach.

– Jag bakade rabarberpaj till honom i går, berättar Ann-Britt Ryd Pettersson hemifrån herrgårdsflygeln som familjen hyr utanför Nykvarn.

Nu är sonen jetlaggad och sover – och Ann-Britt har tid att intervjuas.

Det passade dig bättre i dag än i går, för då skulle du på sjukgymnastik?

– Ja, om det går är jag hos min sjukgymnast Rikard på vårdcentralen i Nykvarn minst två gånger i veckan för att träna och få bort låsningar i nacke, axlar och knän när jag har stelnat för mycket. Jag har ju två kroniska sjukdomar.

Samma år som Ann-Britt Ryd Pettersson som 26-åring fick drömjobbet på tv-sporten svullnade hennes vänstra vrist upp. Först trodde läkarna att det var en stukning, men värken spred sig till händerna och Ann-Britt fick diagnosen Reiters, en svår ledsjukdom.

– Läkarna tror att min sjukdom kan ha triggats i gång av att jag hade en halsinfektion som jag dumt nog var ute och sprang med för att träna inför en halvmara. Sådana här sjukdomar kan man ha latent i kroppen. Ibland bryter de ut i samband med en infektion och ibland när du får barn. 

– Jag var däremot väldigt bra när jag väntade pojkarna, så bra att jag glömde att jag var sjuk och sov för lite och körde på för hårt. Det ledde till att jag hamnade i ett nytt skov.

Skoven har också lett till att dina söner tidigt har fått lära sig att hjälpa till hemma?

– Ja, de har till exempel fått bära matkassar och resväskor. Och nu när Jacob är hemma ska vi baka bullar. Han får hantera kaveln, det har jag svårt för med mina leder.

Johan Ryd, som målade isen för att hedra mamma när hon drabbats av cancer

Hur går det med burklock?

– Det finns bra hjälpmedel, men det är inte alltid de fungerar. Jag kan till exempel inte öppna skruvkorken på en Ramlösaflaska. Vi har en del tunga dörrar som saknar dörröppnare på jobbet också. Då får jag be kollegor om hjälp. 

Hösten 2011, efter en intensiv arbetsperiod kring massmorden på norska Utøya, upptäcktes en första tumör i tarmen. Den gick att operera bort, något som Ann-Britt 2012 berättat om i SVT:s "Fråga doktorn".

– Egentligen skulle jag ha varit med i "Fråga doktorn" redan året före, men då kom cancern emellan och sedan fick jag två sjukdomar att prata om. Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om reumatism och cancer och vill gärna bidra till det. 

Hur går det med cancern nu?

– De flesta prover kan jag ta på vårdcentralen i Nykvarn, men jag träffar även min cancerläkare på Karolinska universitetssjukhuset regelbundet. En gång i halvåret röntgas jag för att se att hålla koll på metastaserna som upptäcktes ett år efter operationen och som sitter i levern. Då satte man in en medicin som jag en gång i månaden får i sprutform. Den ska dämpa tillväxten av de små "pyttarna". 

Känner du av några biverkningar?

– Det är ett hormonbaserat läkemedel och jag försöker ta sprutan den dag som jag går av ett arbetspass så att jag har ett par dagar lediga efteråt. Det känns lite grann som att ha mensvärk, humöret kan gå upp och ner och jag blir tröttare. 

Men du tar inga sjukdagar?

– Nej, aldrig, jag arbetar ju skift. Jag ser till att flytta sjukgymnastik och behandlingar så att det funkar att fortsätta jobba heltid. Jag bestämde mig tidigt för att behålla min yrkesidentitet och var med min idrottsbakgrund van att träna och kämpa.

– Eftersom jag är stelare om morgnarna har jag försökt att jobba kvällar och helger. Men i perioder har jag varit långtidssjukskriven och det är hemskt. 

Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Då du på 1980-talet fick ledsjukdomen Reiters fick man rådet vara stilla?

– Ja, och hade jag följt rådet att vila hade jag kanske riskerat att bli rullstolsburen permanent. Lederna stelnar om man inte rör sig. Jag hade turen att komma i kontakt med experter som lärde mig vikten av att röra på mig, även när det gör lite ont. Det gäller att hitta det där mellanläget. För mig blir det en piska som är bra och som kanske "friskusarna" inte har, för jag vet att jag blir sämre och stelare i kroppen och får mer värk om jag slarvar med träningen. 

Och så har du fått öva på att inte stressa upp dig över dammtussar i hörnen?

– Vi tjejer ska ju alltid vara så duktiga och städa och prestera överallt. Det stämmer att jag har fått träna på att inte ha det så perfekt hemma, för när jag har varit som sämst har jag inte ens kunnat dammsuga. 

Från programledarskap vid valvakan i Frankrike och om flyktingkrisen - till att leda SVT:s sändning av prins Harrys och Megans bröllop?

– En del rynkar på näsan åt det här med kungabevakning, men jag är fascinerad av kungahusen i Europa, den makt de har och vad de gör och inte gör. Jag har alltid försökt variera arbetet och grunden för vår journalistik är att vara med och läsa på och prata med människor och förmedla detta.

Du har även varit intervjureporter på Melodifestivalen?

– Jag tillhör ju livedesken och vi ska vara med och konkurrera med Expressen och andra. Jag är van att livesända och anmälde mig för att ta ett reporterpass i Örnsköldsvik. Det är ungefär som när jag gör intervjuer med Janne Andersson (förbundskaptenen i fotboll, reds anm) i sportvärlden. Man ska behandla allt lika seriöst, oavsett om det är bröllop, begravning eller politiska händelser som vi framför allt gör. 

Är du någonsin nervös?

– Nej, men jag förbereder mig alltid noga, läser på lika mycket som när jag var ny i yrket och blir extra koncentrerad när det är livesändning. Då jag vid Kristallen skulle dela ut priset som årets sportprofil till Johanna Ojala fick jag en flashkänsla när jag insåg att varenda kollega satt i publiken. Då vi står i studion ser vi ju inte hur stor publik det är, men här kände jag att det var bäst att ta av glasögonen så att jag slapp bli medveten om det.

Ann-Britt Ryd Pettersson var första kvinnan på tv-sporten
Foto: SVT

Hur var det att vara den första kvinnan på tv-sporten?

– Många kollegor och chefer var väldigt stöttande, men visst blev jag testad. Folk försökte sätta mig på pottkanten och jag fick – trots att jag klarat det kunskapsprov jag genomgick före anställningen – bevisa att jag visst kände till olika spelare. 

Discoverys Camilla Enström berättade för mig om en spelare som klädde av sig i bild när hon sände. Har du varit med om liknande saker?

– Ja, en fotbollsspelare som jag hade gjort upp med att intervjua stannade medvetet kvar i duschen. Jag gick in i duschen och sade att jag struntade i om han var naken, kom han inte ut skulle jag i sändning förklara varför det inte blev någon intervju. Det var någon form av urlöjlig sexism. Det fick honom hursomhelst att komma ut, fort så in i Norden. 

Förekom inviter?

– Ja då, men jag förklarade att jag var gift. Den sortens reaktioner kom oftare från tittare än från spelare. Jag gick i likhet med andra kvinnliga programledare aldrig ut på krogen ensam en fredags- eller lördagskväll utan såg till att ha kollegor med mig.

1999 gjorde Jarl Alfredius, Helena Stålnert, du och 51 andra medarbetare på SVT ett upprop för att fem programledare på Aktuellt skulle bli två?

– Vi var upprörda och tyckte att beslutet om hur vi bäst skulle göra om programmet var slarvigt. Nu går det så fort inom vår bransch att vi inte ens skulle hinna sätta oss ner och skriva en debattartikel ihop, haha.

I mars fyller du 65 år. Hur tänker du kring det?

– Jag har funderat fram och tillbaka på hur jag ska göra. Från 62 års ålder kunde man som SVT-anställd få växla ner successivt och behålla 90 procent av sin lön och jobba 80 procent om man slutade vid 65, men jag nappade aldrig på det. Visst blir jag lite tröttare, men jobbet är roligt. Chefen tycker att det är bra om vi är kvar till 67. 

– För mig beror det nog på om mina två yngsta söner – Johan har också spelat collegehockey och är nu gift med sin amerikanska collegekärlek Stephanie – flyttar hem flyttar hem från USA. Viktor bor med sin familj i Stockholm, så honom har vi som tur är på hemmaplan.

– Då kanske jag går i pension före 67. Och då skulle jag kanske kunna tänka mig att skriva en bok om hur man kombinerar yrkesliv och tillvaron med svåra kroniska sjukdomar.

Du fick längta en del innan du vid 35 års ålder äntligen blev mamma?

– Ja, min man och jag träffades ganska sent i livet och jag hade redan börjat förstå att det var något fel och att jag nog inte kunde få barn. Men så läste jag om IVF-behandlingar som var nya på den tiden och jag är oerhört tacksam att vi genom detta kunde få Johan år 1989 och Jacob fyra år senare.

– Jag var glad då jag i morgonsoffan fick göra ett inslag när Robert Edwards, engelsmannen som utvecklade provrörsbefruktningen, år 2010 fick Nobelpriset i medicin.


Fakta/Första kvinnliga reportern på tv-sporten

NAMN: Ann-Britt Ryd Pettersson.

ÅLDER: 64.

YRKE: Journalist, programledare, redaktör.

BOR: Hyr en flygel på en herrgård utanför Nykvarn.

FAMILJ: Maken Björn Ryd, 65, pensionär. Sönerna Johan Ryd, 28. Jacob Ryd, 24. Bonussonen Viktor, bonusbarnbarn.

UTBILDNING: Journalisthögskolan. 

KARRIÄR I URVAL: Lokalradion i Blekinge, programledare för "Östnytt", första kvinnliga reporter och programledare på tv-sporten (1980). "Aktuellt" (1984), "Gomorron Sverige" och redaktör på "Rapport". Utrikesreporter. Har bevakat flera amerikanska valrörelser, senast valet 2016. Livesändningar  kring Donald Trumps presidentskap, Balkankrigen, flera OS och fotbolls-VM och fotbolls-EM, senast på Island 2016. Gör SVT Nyheters årskrönika. 

AKTUELL: Arbetar på SVT:s liveavdelning med inriktning mot webb och breaking news-sändningar. Programledde nyligen SVT-sändningen av prins Harrys och Megans bröllop och SVT: s sändning vid årsdagen av terrordådet på Drottninggatan. Var intervjureporter vid Melodifestivalen. Livebevakar valrörelsen och valet.


Ann-Britts val

Fotboll - Ishockey X

Thailand - Fjällen X

Vin - Vatten X

Soffa - Gående löpband X

Köttbullar - Fiskgratäng X

Flyg - Tåg X

Seriemaraton X - Filmkväll X

Ostbågar - Ostbricka X

Hudvårdsrutin X - Tvål

Retro X - Trendigt

Deckare X - Biografi X


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.