Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilens tårar: "Vi måste börja om"

I säsongsavslutningen av "Gympaläraren" håller Kalle Zackari Wahlström ett sista brandtal inför eleverna.
Foto: Faksimil SVT
Sedan brister han ut i gråt.
Foto: Faksimil SVT
"Det känns så himla sorgligt att åka härifrån", säger han i programmet.
Foto: Faksimil SVT

I säsongsavslutningen av "Gympaläraren" håller Kalle Zackari Wahlström ett sista brandtal inför eleverna.

Sedan brister han ut i gråt.

– Det känns så himla sorgligt att åka härifrån, säger han i programmet.

I mars hade det nya idrottsprogrammet "Gympaläraren" premiär i SVT.

Under en termin har Kalle Zackari Wahlström, 35, kämpat på sin gamla högstadieskola med målet att få skolungdomar att röra på sig mer.

I kväll sänds sista avsnittet, och det blir ett känslosamt avsked för både Kalle Zackari Wahlström och högstadieeleverna.

– Det känns så himla sorgligt att åka härifrån. Som att det är sista dagen på kollo och alla mina nya kompisar bor i en annan stad och vi aldrig kommer ses igen, säger Kalle Zackari Wahlström i programmet.

Efter ett sista brandtal brister programledaren ut i tårar.

– Det första som hände när jag kom till Vanstaskolan var att jag blev hopplöst kär i alla eleverna. Det är väldigt svårt att inte bli förälskad i någon som man bestämmer sig för att verkligen försöka förstå, verkligen lyssna på. Gör man det så är det världens enklaste sak att börja samarbeta och dela varandras verklighet, säger han och fortsätter:

– Det krävs inget riksdagsbeslutLÄS MER: Kalle Zackari Wahlström varnar föräldrar: "Är akut"Kalle Zackari Wahlström: "Måste börja om"

Nu hoppas tv-profilen att hans insats kan inspirera svenska skolor till att ta tag i samhällsproblemet, säger han i programmet.

– Det är så lätt att vi hamnar i att börja skylla på varandra, ha någon vars fel det är att barn sitter för mycket still: "Det är lärarna, de är för sega ju. För bittra och för insnöade. De borde tänka nytt, sluta vara så trötta". "Ja men det är ju föräldrarna. Det är deras ansvar och det kan ju inte vara skolans ansvar". "Nej det är politikerna, de fattar inte". "Ja, men det är ju eleverna. De är för lata".

– Det är slut med det där nu, vi måste börja om. Börja samarbeta.LÄS MER: Brita Zackari och Kalle Wahlström Zackaris babylyckaVänner efter SVT:s "Gympaläraren"

Kalle Zackari Wahlström säger att han fått vänner för livet i och med "Gympaläraren".

– Det har varit fantastiskt kul att lära känna alla barnen även om det naturligtvis också har varit otroligt jobbigt att spela in. Det händer ju så mycket på en högstadieskola, folk blir sjuka, kära och osams. Det är kaos.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.