Siewert Öholm Foto: /All Over PressSiewert Öholm Foto: /All Over Press
Siewert Öholm Foto: /All Over Press
Gina Dirawi Foto: Sven LindwallGina Dirawi Foto: Sven Lindwall
Gina Dirawi Foto: Sven Lindwall

Siewert Öholms angrepp mot Gina

Publicerad

Före detta SVT-profilen Siewert Öholm går till hårt angrepp mot Gina Dirawi och SVT i en krönika som publicerats i Världen i dag.

När Expressen ringer upp honom utvecklar han sin kritik – och menar att Gina Dirawi syns för mycket i tv.

– Gina förekommer överallt. Det finns ingen anledning till att använda samma människa till alla program, säger Öholm.

Det är i den kristna tidningen Världen i dag som den före detta SVT-profilen Siewert Öholm skriver en kritisk krönika om Gina Dirawi och Melodifestivalen.

Han är upprörd över den hyllningslåt som framfördes i helgens Melodifestivalen av Gina Dirawi och Charlotte Perrelli. Låttexten nämner bland annat att Gina Dirawi har rötter i Palestina.

– Det var en redaktionell propagandalåt. Det fanns ingen anledning att ta med den. Det blir som ett inlägg i Palestina-debatten, säger Siewert Öholm.

"Hon förekommer ju överallt"

Den före detta SVT-profilen är dock tydlig med att han inte har något emot att Gina Dirawi har palestinska rötter. Han tycker dock att det var onödigt av SVT att nämna det.

Samtidigt riktar han hård kritik mot en rad uttalanden av Dirawi, som han anser är fel, och tycker att hon måste hålla på integriteten när hon är programledare för SVT.

– Du kan inte vräka ur dig en massa saker och åsikter som du har som privatperson om du är programledare för SVT, därför att publiken har ju rätt att kunna lita på henne. Att hon inte är en propagandist för den ena eller andra åsikten, säger han.

 

LÄS MER: Öholm i tuttbråk

 

Öholm tycker också att kanalen har använt Gina Dirawi för mycket.

– Hon förekommer ju överallt. Det finns ingen anledning att vi använder en människa till samma program. Det är på ett sätt, en sorts enfaldighet i att inte hitta någon annan.

Avslutningsvis väljer Öholm att kritisera hela Melodifestivalen. Han menar att generalen för hela arrangemanget, Christer Björkman, bedriver ett eget "normkrig" och att han för ut "dolda budskap".

Öholm: Lägg ner Melodifestivalen

– Det är läge att ta ner Melodifestivalen, den har överlevt sig själv, säger Siewert Öholm.

 

LÄS MER: Siewert Öholm drabbades av hjärtattack

 

SVT har läst Siewert Öholms krönika. Kanalens informationschef Sabina Rasiwala lämnar en kommentar i ett mejl till Expressen:

"Vi på SVT är stolta över att vi ger unga talanger som Gina chansen att leda Sveriges mest folkkära program. Utöver detta kommenterar vi inte påhopp på våra medarbetare. Vi är nöjda och stolta över Melodifestivalen och engagemanget från svenska folket."

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag