"Go' kvälls" Pia Herrera. Foto: SVT"Go' kvälls" Pia Herrera. Foto: SVT
"Go' kvälls" Pia Herrera.  Foto: SVT
Pia Herrera berättar i boken "100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras" att hon utsatts för sexövergrepp och sextrakasserier. Foto: SVTPia Herrera berättar i boken "100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras" att hon utsatts för sexövergrepp och sextrakasserier. Foto: SVT
Pia Herrera berättar i boken "100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras" att hon utsatts för sexövergrepp och sextrakasserier. Foto: SVT

SVT-profilen utsatt för sexövergrepp

Publicerad

"Go' kvälls" Pia Herrera berättar i boken "100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras" att hon utsatts för sexövergrepp och sextrakasserier.

SVT-profilen skriver att en folkkär tv-profil en natt körde efter henne i en bil och kallade henne för "hora" och "slyna".

– Jag har konfronterat en del av personerna och haft väldigt konstruktiva samtal, säger Pia Herrera till Expressen.

Pia Herrera, programledare för "Go'kväll", delar i boken med sig av upplevelser från övergrepp och trakasserier inom tv-branschen.

Herrera berättar inte var hon arbetade vid tillfället. 

"En annan programledarkollega smög upp bakom mig och stack in hela armen mellan mina ben, bakifrån, och greppade hårt mitt underliv.", skriver hon i boken.

Eller om en annan händelse där hon jagades av bil mitt i natten med okvädningsord kastade mot sig. Mannen bakom ratten var enligt henne välkänd tv-man.

"När den folkkära tv-profilen mitt i natten körde efter mig i bil och skrek att jag - ”slynan” tillika ”horan” - fan ta mig skulle hoppa in i bilen, att han inte ödslat tid på att prata med mig på krogen utan att få något i gengäld."

Möte med tv-profil slutade i skräck

Pia Herrera beskriver också ett möte med en känd, svensk tv-profil under tiden hon pluggade i Lund. 

Ett möte som slutade i skräck.

 

LÄS MER: Därför försvann hon från SVT i flera år 

 

Efter en öl hamnade de på mannens hotellrum. Där kysste han henne vilket fick Pia Herrera att bli överrumplad.

"Han var dubbelt så gammal som jag och i mina ögon inte alls attraktiv. Jag blev så ställd att jag inte gjorde något motstånd. Trots att jag inte ville ledde det till sex. Jag minns att han under hela akten sa ”glöm inte att det är DU som utnyttjar MIG”. Det upprepades som ett mantra.", skriver Herrera.

"Jag har fått en ursäkt"

Pia Herrera skriver sedan att de blev kolleger många år senare och att hon då blev ignorerad av honom.

Till Expressen säger Pia Herrera att hon fått positiva reaktioner efter att hon delat med sig av sina historier.

– Jag har konfronterat en del av personerna och haft väldigt konstruktiva samtal. Jag har fått en ursäkt och förlåt flera gånger om. Inga bortförklaringar, men förklaringar. För mig var det helt underbart att berätta om det här, men jag känner att jag har gått vidare. Det fanns ett eget behov och jag känner att det även har gagnat andra utsatta personer. Sedan är inte problemet som sådant löst, men det är skönt att allting kommit upp till ytan. Men jag känner mig lite färdigpratad om det, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag