Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilen tvingas böta efter skattemiss

SVT-profilen Clara Henry krävs på skatteböter.
Foto: Sven Lindwall
Enligt Skatteverket har Clara Henry inte redovisat tittarintäkter.
Foto: Pelle T Nilsson

SVT-profilen och författaren Clara Henry har inte redovisat sina tittarintäkter.

Nu krävs hon på 100 000 kronor av Skatteverket, enligt Dagens Media.

"Jag hade ingen aning om hur det funkar", skriver hon i ett sms till Expressen.

Clara Henry, 21, som är aktuell med sin bok "Ja jag har mens, hurså?", har granskats av Skatteverket, uppger Dagens Media.

Enligt sajten krävs Youtube-stjärnan och den före detta SVT-profilen nu på drygt 100 000 kronor av Skatteverket. Orsaken är att hon inte har redovisat ersättning som hon har fått av det amerikanska MCN-nätverket Fullscreen Inc under åren 2013 och 2014.

Inkomsterna rör Clara Henrys Youtube-kanal, som har drygt 375 000 prenumeranter. Det senaste klippet som Clara Henry laddade upp, "Feminazi", har nära 90 000 visningar. Flera av hennes klipp har flera hundra tusen visningar.

"Det är mycket pengar"

Clara Henry kommenterar skattemissen för Expressen:

"När jag var 18 blev jag anställd av Fullscreen. Det var det första extrajobbet jag hade och jag hade ingen aning om hur skatter funkar. Eftersom att pengarna kom från USA såg inte Skatteverket att jag tjänade pengar och då fick jag inte heller en deklarationssedel så jag ägnade det inte direkt några tankar", skriver hon i ett sms.

Clara Henry berättar att hon antog att allt bara var som det skulle vara.

"Nu har mina intäkter redovisats ett par år för sent men då har jag så klart betalat in den skatt som aldrig redovisades 2013 och 2014 innan jag startade mitt företag. Jag startade mitt företag i samma veva som jag gick med i mitt nuvarande närverk Splay som är görbra på att hjälpa en att betala in skatt på ett riktigt sätt".

Det måste vara en tuff smäll?

"Det är mycket pengar ja. Jag har dock aldrig direkt slösat pengarna jag tjänat så de är inbetalda sedan ett tag tillbaka. För mig är det här helt utagerat".

Clara Henry tidigare programledare i Melodifestivalen

Clara Henry har tidigare haft en egen pratshow på Kanal 5 Play och hon har också varit programledare för "Uppsnack" och "Eftersnack" under Melodifestivalen 2014 på SVT Play.


LÄS MER: Clara Henry: Började kallas "Mens-Clara"


Hon har också medverkat i bland annat SVT-programmet "Valfeber" och har sommarpratat i P1. 2015 debuterade hon som författare med boken "Ja jag har mens, hurså?". Hon har också turnerat med sin föreläsning "Youtube på blodigt allvar" samt varit reporter i Musikhjälpen i SVT.

I maj förra året berättade Clara Henry att hon blev drogad efter galan Guldtuben, där hon tidigare under kvällen fått priset för "Årets vlogg".

"Maktlösheten är överväldigande. Hittar min mobil och ser nio olästa sms från människor som undrar om det kanske blev lite för mycket i går. Jag vet inte ens vad jag ska svara, för allt jag minns är att jag bara druckit en öl. Dansade. Skrattade. Och så fick jag ju den där drinken i båset.

… helvete. Den där drinken. Det är det sista jag minns. Resten är blankt, skriver hon i bloggen.


LÄS MER: "Clara Henry ska nog vänta med sina memoarer"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.