SVT-profilen Sydney Onayemi har dött

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SVT-profilen och discolegendaren Sydney Onayemi har dött.
Foto: Foto Gunnar Seijbold
Sydney Onayemi slog igenom under tidigare 70-talet som discokung under namnet Big Brother.
Foto: Bernt Claesson
Under senare år har han bland annat lett SVT:s populära program "Kan du slå en pensionär?".
Foto: Karl Nordlund / FOTO: KARL NORDLUND / FOTOGRAF

SVT-profilen och discolegendaren Sydney Onayemi har dött, skriver SVT:s Kulturnyheterna.

Onayemi slog igenom i Stockholms klubbvärld under tidiga 70-talet och kallades Big Brother.

Under senare år ledde han SVT:s populära program "Kan du slå en pensionär?".

Han blev 78 år gammal.

Nattklubbskungen Sydney Onayemi gick bort i söndags 78 år gammal, skriver SVT:s kulturnyheterna.

Han slog igenom i Stockholms klubbvärld under tidiga 70-talet under namnet Big Brother. Under senare år ledde han även SVT:s populära program "Kan du slå en pensionär?".

– På hans klubbar var det högt i tak på alla sätt, han lät gärna sin personlighet ta över, han pratade mycket i mikrofonen och så, det gillade han, säger dj-kollegan och vännen Michael Goulos till SVT.

Sydney Onayemi är död

Sydney Onayemi tog flera nya musikstilar till Sverige under sin tid som dj, säger Goulos.

– Som hela new wave-grejen. Jag kommer minnas honom med värme, även om han var den minst politiskt korrekta människan som existerade.LÄS MER: SVT stoppar "Kan du slå en pensionär?"Sveriges Radios tidigare musikchef, Pia Kalischer, säger även hon att han påverkat den svenska musikhistorian.

– Han gjorde dj-andet till en kultur, och var först i Sverige med new wave- och new romanticmusiken. Han spelade ny musik och gifte ihop en massa subkulturer. Allt var möjligt. Sydneys klubbar var föregångare till Ritz och var helt enkelt starten på det riktiga klubblivet i Stockholm.LÄS MER: Kritik mot Sydney Onayemis programMusikkritikern Stefan Malmqvist säger till Kulturnyheterna att Sydney var först med det han gjorde.

– Han var originalet på, det är klart att det fanns diskotek innan, men inget som var i samma anda och som var samma grej.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.