Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SVT-profilen slår tillbaka – efter Soran Ismails ord

Publicerad

Det var i podcasten "TSKNAS" som komikern Soran Ismail berättade att han vill förbjuda skolidrott.

Något som Kalle Zackari Wahlström, SVT-programledare som bland annat gjord programmet "Gympaläraren", inte håller med om.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Vi ska inte lägga ner skolidrotten, utan vi borde göra om den så den passar för alla, säger han. 

Soran Ismail, 29, pratade om skolidrott i podcasten "TSKNAS" och där förklarade han att den borde förbjudas. 

–  Det är sjukt att vi har idrott i skolan. Det ska vara förbjudet med idrott som ämne i skolan, om inte alla som har det, då har det sista lektionen, så man kan gå hem och duscha. Det är helt sinnessjukt att tvinga barn att vara nakna med varandra, säger Ismail. 

– Det är en så oerhörd grund för psykisk ohälsa och mobbning, fortsatte han. 

SVT-profilen håller inte med

Kalle Zackari Wahlström, 36, har engagerat sig i frågan om mer fysiska aktiviteter i skolan. 

Wahlström gjorde hyllade programserien "Gympaläraren" för SVT under 2016 där han besökte sin gamla högstadieskola för att få barnen att idrotta mer.

Nu slår han tillbaka mot Soran Ismails ord i podcasten.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag, men jag förstår vad det kommer ifrån. Jag har förståelse för människor som har den upplevelsen av idrotten, men det betyder inte att vi ska lägga ner skolidrotten, utan vi ska göra om den. Vi får anpassa den så den passar för alla, säger han. 

Kalle Zackari Wahlström berättar att man borde ändra på omklädningsrummen genom att ta bort öppna duschlandskap och i stället installera bås, så barnen slipper vara nakna inför varandra. 

– Då får barnen duscha i fred. Men det där får man kolla med barnen, och lyssna på hur dem vill ha det, säger han.

Vill ha mer fysisk aktivitet 

SVT-profilen går helt emot Soran Ismail och tycker att det ska finnas fler fysiska aktiviteter i skolan, även om allt inte behöver ingå i skolbetyget.

– Det verkar ju som att det är bra för barnen att röra sig varje dag, så det tycker jag. Men det behöver inte se ut som det gör i dag, utan man kan göra det på ett annat sätt. Barnen kan få gymma på eget bevåg, eller att skolan erbjuder möjlighet till massa fysisk aktivitet, säger han och fortsätter:

– Men jag tycker inte att man behöver ha betygsatt "Idrott och Hälsa" varje dag, men däremot fysisk aktivitet av olika slag.

"Måste jobba för att ingen ska känna så här"

Att lägga ner skolidrotten helt och hållet är inget som Kalle Zackari Wahlström håller med om.

– Det är klart att vi inte kan göra det. Det är ofta de barnen som behöver idrotten allra mest som känner så här. Som inte sportar på fritiden och inte är vana vid omklädningsrumsituationen och som har dåligt självförtroende när det gäller fysisk aktivitet.  Så det är de barnen vi måste hjälpa – man måste jobba ännu mer för att ingen ska känna så här. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag