Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen om vägen tillbaka efter sjukdomen

Inger Ljung Olsson, 53, drabbades av en hjärnhinneblödning i somras. Nu berättar hon själv om tiden efter sjukdomen.
Foto: SVT
Det var i somras som sydsvenska Inger Ljung Olsson, känd som programledare för bland annat ”Go’kväll”, drabbades av en hjärnhinneblödning.
Foto: SVT/Go'kväll

I somras drabbades SVT-profilen Inger Ljung Olsson, 53, av en hjärnhinneblödning.

Nu berättar hon själv om tiden efter sjukdomen i sitt program ”Go'kväll”.

– Ibland slår det mig, vad det är som hänt mig. Det är inte klokt. När jag ser bilder på det så fattar jag ju. Men annars minns jag ingenting. 

Det var i somras som sydsvenska Inger Ljung Olsson, känd som programledare för bland annat ”Go’kväll”, drabbades av en hjärnhinneblödning. 

I ett inlägg på Facebook beskrev hon händelsen:

”Vilket år. Dels en pandemi och med den en massa tråkiga konsekvenser, som påverkar oss alla eller många. Men livet pågår ändå. För min del har 2020 inneburit en hjärnblödning tidigare i sommar, eller rättare sagt en hjärnhinneblödning.”

Det blev akutbil in till vården och en längre tid på vårdavdelning, en del av denna period låg Inger Ljung Olsson i respirator.

Under onsdagen var hon tillbaka i tv-rutan och berättade om vägen tillbaka. Det blev ett kärt återseende med kollegan och vännen Beppe Starbrink i ”Go´kväll”-soffan.

– Jag är så otroligt tacksam över att du lever. För det är ingen självklarhet att du gör det, sa programledaren Beppe Starbrink.

– Nej, det är det ju inte. När man tänker på vad jag drabbades av. Jag var ganska illa däran, svarade Inger Olsson Ljung. 

Programledaren drabbades av en typ hjärnhinneblödning som har 40 procents dödlighet. Efter operationen låg hon i respirator under flera veckor och under tiden på sjukhuset drabbades hon både av lunginflammation och blodförgiftning.

– I dag mår jag ju bra. Lite ostadig och yr. Men jag har inga andra men. Jag kan röra mig, prata, se och höra. Men det kan finnas oerhört många följder av en hjärnblödning. Men jag är ganska okej. 

Låg nedsövd i tre veckor 

I programmet berättade Inger Ljung Olsson om dagen som förändrade hennes liv för alltid. 53-åringen mindes tillbaka till dagen innan hjärnblödningen. Hon hade tillsammans med Beppe Starbrink gjort ett reportage på Holmön utanför Umeå och senare på kvällen fick hon plötsligt väldigt ont i huvudet. Först trodde hon att huvudvärken berodde på att hon druckit för lite vatten i värmen. 

– Jag la mig på soffan och min man Gert kommer hem.

– Sen minns jag inget mer. 

Det som Inger Ljung Olsson inte minns var att hon samma kväll hämtades av ambulansen och opererades akut. Sedan låg programledaren nedsövd under flera veckor, täckt av slangar och apparater.  

Under intervjun visades flera bilder från tiden i respiratorn. 

– Ibland slår det mig, jisses, vad som har hänt. Det är inte klokt. När jag ser bilder på det så fattar jag ju. Men annars minns jag ingenting. 

Lärde sig köra bil igen

När Inger Ljung Olsson vaknade efter tiden i respirator behövde hon lära sig allt på nytt, gå, stå och prata. I början satt hon i rullstol och efter sjukhusvistelse var hon tvungen att använda rullator under flera månader. 

I dag mår hon bättre och ha börjat köra bil igen – något som hon själv längtade mycket efter. 

– Jag tror att har blivit medveten om att saker kan komma som blixt från klar himmel och förändra allt fullständigt. 

– Men jag har lång tid kvar innan jag kan sätta mig ner och på riktigt förstå vad det var som hände. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.