Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen om jättelönen – och vad hon hellre jobbar med

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Anne Lundberg har jobbat på SVT i 30 år, och är en av kanalens mest profilerade programledare.

Men den fasta anställningen gör att hon tvingas tacka nej till alla andra erbjudanden – samtidigt som hon tjänar mindre än många av sina kolleger på andra kanaler.

– Min månadslön är 74 000 tror jag. Jag har en fast lön utan OB och utan övertid, säger Anne Lundberg i Fredrik Ralstrands podcast ”Tv-fabriken”.

Anne Lundberg, 54, är med program som ”Antikrundan” och ”Husdrömmar” en av SVT:s mest folkkära programledare.

Men bara för att hon är förknippad med SVT betyder det inte att hon inte blir tillfrågad om jobb av andra företag och kanaler – det innebär bara att hon tvingas tacka nej.

– Jag har fått frågan om att vara med i ”Let's dance”, både en och två gånger, men jag känner att nej. Jag hade inte fått heller tror jag, eftersom SVT inte vill att man ska konkurrera med nöjesprogram i andra kanaler. Jag hade gärna varit med i ”Let's dance” om det inte hade filmats, säger Anne Lundberg i podcasten ”Tv-fabriken”.

Får inte förknippas med andra

”Antikrundan”-programledaren förklarar att hon inte får förknippas med andra varumärken, i fall hennes granskande kolleger på kanalen skulle göra avslöjande reportage om samma företag som hon är förknippad med.

– Jag får inte göra någonting. Som anställd programledare kan jag ju inte stå och vara konferencier eller moderator för kommersiella företag. Står jag och håller i Icas årsstämma så är jag ju avlönad av Ica, säger hon i ”Tv-fabriken”.

Programledaren konstaterar att hon som heltidsanställd på SVT inte ska behöva ha andra jobb som komplement för att få det att gå runt.

– Det är lite skillnad om man är frilansare, där är de lite generösare. Men eftersom jag är heltidsanställd av SVT och har varit i 30 år, så förväntar de sig att jag ska klara mig på min månadslön och inte ska behöva frilansa, säger Anne Lundberg i podcasten.

”Jag skulle gärna vilja att den var 174 000”

Anne Lundberg berättar att hon tjänar samma varje månad, vad hon än gör för uppdrag på kanalen.

– Min månadslön är 74 000 tror jag. Jag har en fast lön utan OB och utan övertid. Den är samma varje månad alltid, oavsett om jag jobbar julafton eller midsommarafton, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle gärna vilja att den var 174 000, men samtidigt så finansieras vi av skattesedeln och jag tycker att de som tittar på public service, deras surt förvärvade pengar ska ju gå till program och inte min lön, säger Anne Lundberg i ”Tv-fabriken”.

Anne Lundberg öppnar för att helt byta inriktning i yrkeslivet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Men efter 30 år på kanalen är Anne Lundberg fundersam över om det är dags att göra något annat, och känner att hon skulle vilja göra något med mer betydelse än tv-program.

– Jag skulle gärna jobba med mänskliga rättigheter eller biståndsfrågor, eller engagera mig i något som är viktigt för andra människor på riktigt. Jag tycker inte det är oviktigt, men tv är ett kvalificerat tidsfördriv. Jag önskar hellre att folk pratar med varandra om livets svåra problem en kväll än tittar på mig på tv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.