SVT-profilen mitt i konflikten: "Jobbigt"

Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: SARA MAC KEY
Foto: ANN JONASSON
Foto: JANNE DANIELSSON/SVT

Nya SVT-satsningen ”Morgonstudion” har kastats rakt in i en het debatt om mångfald. 

Alexandra Pascalidou och en rad SVT-anknutna debattörer anklagar kanalen för att fallera i mångfaldsarbetet – och tar programmet som ett exempel. 

För den blivande Morgonstudion-programledaren Alexander Norén är situationen olustig. 

– Det är jobbigt när man offentligt ställs mot varandra, säger han. 

SVT annonserade i början av maj att de gör om ”Gomorron Sverige” och startar till hösten ”Morgonstudion”. Kanalen har rekryterat en rad tv-profiler till det nya programmet: André Pops, Karin Magnusson, Åsa Avdic, Pelle Nilsson, Carolina Neurath och Alexander Norén. 

Kort efter lanseringen anklagade Alexandra Pascalidou – som uppger att hon visat intresse för programledarskapet – SVT för att brista i sitt mångfaldsarbete. Pascalidou har tillsammans med tolv andra journalister med SVT-koppling skrivit en kritisk debattartikel där de anklagar SVT för att brista i sitt mångfaldsarbete och tar upp rekryteringen till Morgonstudion som exempel. 

”Att skylla på att det inte finns journalister som är tillräckligt kompetenta och erfarna för att SVT ska kunna nå längre med mångfaldsarbetet hade möjligen varit rimligt för 15 år sedan. I dag finns det dock många journalister, både inom och utanför public service, som tillhör minoriteter”, skriver  debattörerna. 


LÄS MER: Pascalidous kritik: SVT brister stort i mångfald 


Norén: ”Lite ‘Robinson‘ över en sådan här process”

Expressen har sökt de blivande Morgonstudion-programledarna för en kommentar om den pågående debatten. 

Alexander Norén, 41, arbetar som programledare för ”Gomorron Sverige” och går i höst över till ”Morgonstudion”. Han tycker att situationen är olustig. 

– Flera av dem är nära kollegor till mig. Det är lite "Robinson" över en sådan här process, det är jobbigt när man offentligt ställs mot varandra, säger han. 

Norén har arbetat 13 år på SVT och har blivit ett välkänt ansikte genom sitt programledarskap i ”Gomorron Sverige”. Han har även synts i bland annat A-ekonomi, Aktuellt och kanalens Nobelsändningar. Norén delar delvis debattörernas bild.  

– I princip tycker jag de har rätt. Jag vet samtidigt att mångfald är ett av många olika kriterier som vägs in. Det finns säkert många som med andra utgångspunkter också har rätt att känna sig förbisedda när de valt programledare till Morgonstudion, säger han. 


LÄS MER: De leder SVT:s nya storsatsning 


SVT: ”Inte samma sak”

SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz har tillsammans med HR-direktören Sabina Rasiwala replikerat på debattinlägget. Duon försvarar mångfaldsarbetet på kanalen och de rekryterade ”Morgonstudion”-programledarna. 

”De har olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser. De har alla lång journalistisk erfarenhet, vilket programmet kräver – oavsett bakgrund. Det är naturligtvis inte samma sak som att det saknas duktiga journalister med mångfaldsbakgrund utifrån perspektiv, språk och nätverk och som samtidigt har lång erfarenhet”, skriver Lagercrantz och Rasiwala i en replik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.