Foto: ANDERS WIKLUND/TTFoto: ANDERS WIKLUND/TT
 Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: SARA MAC KEYFoto: SARA MAC KEY
 Foto: SARA MAC KEY
Foto: ANN JONASSONFoto: ANN JONASSON
 Foto: ANN JONASSON
Foto: JANNE DANIELSSON/SVTFoto: JANNE DANIELSSON/SVT
 Foto: JANNE DANIELSSON/SVT

SVT-profilen mitt i konflikten: "Jobbigt"

Publicerad

Nya SVT-satsningen ”Morgonstudion” har kastats rakt in i en het debatt om mångfald. 

Alexandra Pascalidou och en rad SVT-anknutna debattörer anklagar kanalen för att fallera i mångfaldsarbetet – och tar programmet som ett exempel. 

För den blivande Morgonstudion-programledaren Alexander Norén är situationen olustig. 

– Det är jobbigt när man offentligt ställs mot varandra, säger han. 

SVT annonserade i början av maj att de gör om ”Gomorron Sverige” och startar till hösten ”Morgonstudion”. Kanalen har rekryterat en rad tv-profiler till det nya programmet: André Pops, Karin Magnusson, Åsa Avdic, Pelle Nilsson, Carolina Neurath och Alexander Norén. 

Kort efter lanseringen anklagade Alexandra Pascalidou – som uppger att hon visat intresse för programledarskapet – SVT för att brista i sitt mångfaldsarbete. Pascalidou har tillsammans med tolv andra journalister med SVT-koppling skrivit en kritisk debattartikel där de anklagar SVT för att brista i sitt mångfaldsarbete och tar upp rekryteringen till Morgonstudion som exempel. 

”Att skylla på att det inte finns journalister som är tillräckligt kompetenta och erfarna för att SVT ska kunna nå längre med mångfaldsarbetet hade möjligen varit rimligt för 15 år sedan. I dag finns det dock många journalister, både inom och utanför public service, som tillhör minoriteter”, skriver  debattörerna. 

 

LÄS MER: Pascalidous kritik: SVT brister stort i mångfald 

 

Norén: ”Lite ‘Robinson‘ över en sådan här process”

Expressen har sökt de blivande Morgonstudion-programledarna för en kommentar om den pågående debatten. 

Alexander Norén, 41, arbetar som programledare för ”Gomorron Sverige” och går i höst över till ”Morgonstudion”. Han tycker att situationen är olustig. 

– Flera av dem är nära kollegor till mig. Det är lite "Robinson" över en sådan här process, det är jobbigt när man offentligt ställs mot varandra, säger han. 

Norén har arbetat 13 år på SVT och har blivit ett välkänt ansikte genom sitt programledarskap i ”Gomorron Sverige”. Han har även synts i bland annat A-ekonomi, Aktuellt och kanalens Nobelsändningar. Norén delar delvis debattörernas bild.  

– I princip tycker jag de har rätt. Jag vet samtidigt att mångfald är ett av många olika kriterier som vägs in. Det finns säkert många som med andra utgångspunkter också har rätt att känna sig förbisedda när de valt programledare till Morgonstudion, säger han. 

 

LÄS MER: De leder SVT:s nya storsatsning 

 

SVT: ”Inte samma sak”

SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz har tillsammans med HR-direktören Sabina Rasiwala replikerat på debattinlägget. Duon försvarar mångfaldsarbetet på kanalen och de rekryterade ”Morgonstudion”-programledarna. 

”De har olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser. De har alla lång journalistisk erfarenhet, vilket programmet kräver – oavsett bakgrund. Det är naturligtvis inte samma sak som att det saknas duktiga journalister med mångfaldsbakgrund utifrån perspektiv, språk och nätverk och som samtidigt har lång erfarenhet”, skriver Lagercrantz och Rasiwala i en replik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag