Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilen om att komma ut som gay

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
William Spetz är en av årets sommarpratare.
Foto: /IBL / /IBL
William Spetz.
Foto: /IBL / /IBL
Erik Rapp
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

William Spetz, 21, är SVT-profilen som skrev en egen föreställning om sin döda mormor.

I "Sommar" i P1 berättar skådespelaren och komikern om hur nära han var sin mormor, saknaden och hur det var att komma ut som homosexuell.

– Jag gick andra året i gymnasiet, och jag hade börjat komma underfund med att jag gillar killar, berättar han i programmet. 

William Spetz slog igenom med sina populära Youtube-videos som i dag har setts flera miljoner gånger. Sedan dess har han bland annat hunnit med att leda Youtube-galan "Guldtuben" och lett finalen i Melodifestivalen tillsammans med Gina Dirawi.


LÄS MER: William Spetz ärliga inlägg på Instagram 


William Spetz har också skrivit en föreställning om sin mormor, som heter "Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?".

I sitt sommarprat tillägnar SVT-profilen mycket tid åt sin mormor, som inte lever längre.

Pratade med vännen innan föreställningen

Han berättar hur han brukade följa med henne och handla och att de levde ett väldigt nära liv tillsammans. 

– Jag vet inte att i morgon vid den här tiden så kommer mormor vara borta för alltid. Och jag vet inte att jag om ett år kommer sitta hemma hos hennes bästa vän i Piteå, för att jag måste veta allt när jag ska skriva manus till föreställningen, berättar William Spetz i sitt program. 

SVT-profilen pratar också om hur det var att komma ut som homosexuell under sina ungdomsår. 

– Jag gick i andra året på gymnasiet, och jag hade börjat komma underfund med att jag gillar killar. Men jag hade knappt sagt det till någon, bara mina vänner. Och det kändes tryggt, säger komikern och skådespelaren i sitt sommarprat. 

"Jag kan inte kyssa en kille"

William Spetz berättar om ett nyårsfirande när han var 17 år gammal – och hur nervös han var inför den så kallade "Nyårskyssen".

– Jag kan inte hålla på så här, jag måste välja. Jag kan inte kyssa en tjej, eller jag kan ju det. Men då får det bli någon av mina bästa vänner, men de vet ju, så då kommer de undra varför jag inte kysser en kille, säger han och fortsätter:

– Och jag kan inte kyssa en kille, för tänk om han skulle känna. Nej, jag kan inte riskera att ge en kille en seriös kyss, berättar han.

Året 2013 visste William Spetz om att han tyckte killar var snygga, men han hade aldrig blivit förälskad än.

Det blev det ändring på när han slog på "Idol" på TV4 och fick se Erik Rapp sjunga.

– Där stod han, mannen i mitt liv. Som jag aldrig träffat. Han var den finaste människan jag någonsin sett, berättar han i sitt "Sommarprat". 

William Spetz säger att han från sitt pojkrum i Umeå kontaktade Erik Rapp på sociala medier, men att deras samtal till slut rann ut i sanden utan att William Spetz fick sina känslor besvarade.

William Spetz är singel 

Någon han skrattar åt i dag.

– Jag blev nog sjuk i huvudet för att han var fin och modig. Men jag är glad att jag hade den perioden, för efter det vågade jag vara modig, säger han. 


LÄS MER: William Spetz succé på Facebook 


I dag är William Spetz singel – och söker efter kärleken.

– Jag skaffade Tinder för två år sedan, jag är singel, säger han i sitt sommarprat. 

William Spetz sommarprat släpps som podcast klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00, tisdagen den 11 juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.