William Spetz är en av årets sommarpratare. Foto: /IBL / /IBLWilliam Spetz är en av årets sommarpratare. Foto: /IBL / /IBL
William Spetz är en av årets sommarpratare.  Foto: /IBL / /IBL
William Spetz. Foto: /IBL / /IBLWilliam Spetz. Foto: /IBL / /IBL
William Spetz.  Foto: /IBL / /IBL
Erik Rapp Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅNErik Rapp Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Rapp Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT-profilen om att komma ut som gay

Publicerad

William Spetz, 21, är SVT-profilen som skrev en egen föreställning om sin döda mormor.

I "Sommar" i P1 berättar skådespelaren och komikern om hur nära han var sin mormor, saknaden och hur det var att komma ut som homosexuell.

– Jag gick andra året i gymnasiet, och jag hade börjat komma underfund med att jag gillar killar, berättar han i programmet. 

William Spetz slog igenom med sina populära Youtube-videos som i dag har setts flera miljoner gånger. Sedan dess har han bland annat hunnit med att leda Youtube-galan "Guldtuben" och lett finalen i Melodifestivalen tillsammans med Gina Dirawi.

 

LÄS MER: William Spetz ärliga inlägg på Instagram 

 

William Spetz har också skrivit en föreställning om sin mormor, som heter "Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?".

I sitt sommarprat tillägnar SVT-profilen mycket tid åt sin mormor, som inte lever längre.

Pratade med vännen innan föreställningen

Han berättar hur han brukade följa med henne och handla och att de levde ett väldigt nära liv tillsammans. 

– Jag vet inte att i morgon vid den här tiden så kommer mormor vara borta för alltid. Och jag vet inte att jag om ett år kommer sitta hemma hos hennes bästa vän i Piteå, för att jag måste veta allt när jag ska skriva manus till föreställningen, berättar William Spetz i sitt program. 

SVT-profilen pratar också om hur det var att komma ut som homosexuell under sina ungdomsår. 

– Jag gick i andra året på gymnasiet, och jag hade börjat komma underfund med att jag gillar killar. Men jag hade knappt sagt det till någon, bara mina vänner. Och det kändes tryggt, säger komikern och skådespelaren i sitt sommarprat. 

"Jag kan inte kyssa en kille"

William Spetz berättar om ett nyårsfirande när han var 17 år gammal – och hur nervös han var inför den så kallade "Nyårskyssen".

– Jag kan inte hålla på så här, jag måste välja. Jag kan inte kyssa en tjej, eller jag kan ju det. Men då får det bli någon av mina bästa vänner, men de vet ju, så då kommer de undra varför jag inte kysser en kille, säger han och fortsätter:

– Och jag kan inte kyssa en kille, för tänk om han skulle känna. Nej, jag kan inte riskera att ge en kille en seriös kyss, berättar han.

Året 2013 visste William Spetz om att han tyckte killar var snygga, men han hade aldrig blivit förälskad än.

Det blev det ändring på när han slog på "Idol" på TV4 och fick se Erik Rapp sjunga.

– Där stod han, mannen i mitt liv. Som jag aldrig träffat. Han var den finaste människan jag någonsin sett, berättar han i sitt "Sommarprat". 

William Spetz säger att han från sitt pojkrum i Umeå kontaktade Erik Rapp på sociala medier, men att deras samtal till slut rann ut i sanden utan att William Spetz fick sina känslor besvarade.

William Spetz är singel 

Någon han skrattar åt i dag.

– Jag blev nog sjuk i huvudet för att han var fin och modig. Men jag är glad att jag hade den perioden, för efter det vågade jag vara modig, säger han. 

 

LÄS MER: William Spetz succé på Facebook 

 

I dag är William Spetz singel – och söker efter kärleken.

– Jag skaffade Tinder för två år sedan, jag är singel, säger han i sitt sommarprat. 

William Spetz sommarprat släpps som podcast klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00, tisdagen den 11 juli.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag