SVT-profilen måste sluta på kanalen

SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein (t.h) tvingas lämna sin anställning - för att hon fyllt 67. " Jag hade velat fortsätta om det funnits möjlighet", säger hon.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Margit Silberstein har varit politisk kommentator på kanalen.
SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein (t.v) här med Maria Schottenius, kulturskribent på DN.
Foto: SUVAD MRKONJIC

SVT fortsätter att rensa ut bland sina tunga profiler - av åldersskäl.

Rutinerade politiska kommentatorn Margit Silberstein faller för åldersstrecket och måste lämna sitt jobb på fredag – mot sin vilja.

– Jag hade velat fortsätta om det funnits möjlighet, säger hon.

Sveriges Television har anklagats för åldersdiskriminering. Många tunga, välkända och bland tittarna omtyckta profiler har de senaste åren mot sin vilja tvingats bort från sina tjänster för att de fyllt 67 år.

Den senaste i raden att tvingas sluta är den politiska kommentatorn Margit Silberstein.

– Jag fyllde 67 här om dagen och då är det brutalt så att bilan faller. Då upphör anställningen, säger hon.

Helst hade hon velat stanna.

– Jag hade velat fortsätta om det funnits möjlighet men jag är inte en sådan som klamrar mig fast utan jag gillar läget, säger hon.


LÄS MER: "Rapport"-ankaret måste sluta på SVT 


Hon medger dock att hon tycker att SVT:s regler är onödigt hårda och att företaget är dåligt på att tillvarata äldres kompetens.

– Jag tycker att de reglerna är väldigt konstiga. Det är ingen skillnad på mig eller någon annan innan vi fyller 67 eller efter vi gjort det. Det är tråkigt att man är så fast i födelsedagar och år, förklarar hon.

Så sent som vid årsskiftet var det populära nyhetsankaret Ulf Wallgren som valde att sluta efter att SVT inte kunde hitta en mindre krävande roll som bättre passade honom som 62-åring.

– Det har varit svårt att hitta alternativ där jag kunnat vara kvar som programledare, sade han då.

Claes Elfsberg reagerade

Det fick flera SVT-kollegor att rasa.

– Jag skulle vilja gallskrika åt alla arbetsgivare: "Fy sjutton, skapa förutsättningar och se den erfarna arbetskraften och ta tillvara på den", sade då Marianne Rundström, 66, folkkär programledare för "Gomorron Sverige".

Även tunga SVT-programledaren Claes Elfsberg, 68, reagerade då. 

– Jag tycker illa om principen att anställningen ska upphöra mot den anställdes vilja bara för att man fyller år. Jag gillar inte det där. Jag tycker att vi ska se på arbete, pensionering på nya och moderna sätt. Vi mår ju mycket bättre och är mycket piggare i dag vid 67 än för 30 eller 40 år sedan, förklarade Claes Elfsberg då.

Då hade han själv efter 45 år som nyhetsuppläsare tvingats bort efter att ha uppnått pensionsåldern 67 år. 

Men Margit Silberstein poängterar att hon inte vill kritisera sin arbetsgivare.

– Jag är inte bitter. Jag är ganska bra på att gilla läget. Jag försöker se det som att det är en ny fas i livet som börjar, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer att sakna SVT jättemycket. Jag har haft det jättebra där. Det är en bra tanke att tänka att jag slutar och jag tycker att det varit väldigt roligt.


LÄS MER: Kollegernas stora kritik mot åldersdiskrimineringen på SVT


Men helt försvinner hon inte från SVT eller från sin publik. Hon kommer att fortsätta skriva krönikor för SVT:s webb, och hon kommer att medverka i både Dagens Nyheter och i Sveriges Radio på frilansbasis

På fredag är sista dagen som anställd på SVT. Men hon säger att hon inte kommer att avtackas i rutan. Det hela kommer att ske internt och sedan blir det middag på restaurang med de närmaste kollegorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.