Margareta BensonMargareta Benson
Margareta Benson
Grand Hotel Foto: Sven LindwallGrand Hotel Foto: Sven Lindwall
Grand Hotel Foto: Sven Lindwall

SVT-profilen hotad
– efter SD-galan

Publicerad

Margareta Benson, ankare i SVT Stockholm, var medförfattare till en artikel om Sverigedemokraternas gala för högerpopulister på Grand Hôtel.

Det fick människor att önska livet ur henne. Nu ska SVT:s säkerhetsavdelning utreda de hotfulla mejlen.

– Jag är inte direkt lättskrämd men det var så mycket, berättar hon.

Den av Sverigedemokraterna anordnade galan för högerpopulistiska politiker i Europa har blivit mycket omskriven. Så även av ABC, SVT:s lokala nyhetsprogram i Stockholm.

Och det var efter just en sådan artikel som Margareta Benson, ett av SVT Stockolms ankare, fick motta en våg av ilskna och hotfulla mejl där läsare skriver att de vill se henne död.

 

LÄS MER: Gina Dirawi om hur hon hanterar näthatet

 

I ett inlägg på Facebook berättar Margareta Benson att hon för första gången tvivlar på sitt yrkesval.

"För första gången, efter mer än 20 år i ett arbete jag älskar, känner jag plötsligt tvivlet knacka på. Runt 30 mejl efter en artikel där vissa är mer tydliga än andra", skriver hon och ger ett exempel på hur mejlen kan se ut:

"Det är bara att hoppas att du dör i en plågsam sjukdom så snart som möjligt. Dra åt helvete".

– Alltså, det var kanske vore väl drastiskt av mig att sluta men det var just att jag ens tänkte tanken. En sak vore ju om jag själv skulle överväga en sådan sak men just att någon eller några andra sår sådana tvivel. Det är väldigt olustigt. Det var nog så jag kände, säger hon och fortsätter:

– Att det liksom plötsligt kryper under skinnet. Jag har ju inga problem att ta en diskussion med någon och mejl får man ju rätt ofta men det här var så mycket. Sedan finns det ju självklart andra som är tusenfalt mer utsatta än jag så jag vill inte blåsa upp det. Jag har nog hittills varit väldigt förskonad.

SVT:s säkerhetsavdelning går igenom de hotfulla breven

I nuläget vill Margareta Benson inte berätta vad de står i mejlen hon beskriver. Detta då de först ska gås igenom av SVT:s säkerhetsavdelning.

– Brevens innehåll ska jag ta med dem i morgon och jag kommenterar inte innehållet innan de har fått se.

Rör det sig om några hot?

Det är just detta säkerhetsavdelningen ska se mer på i morgon så jag vill inte kommentera mer just nu.

Hur hanterar du det? Får du något stöd?

– Alltså jag är inte direkt lättskrämd men det var just för att jag började tänka typiska "skuldtankar", du vet typ "vad har jag gjort för att få drivor av mejl och så vidare, som jag valde att skriva några rader på Facebook, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att sådant här kommer fram. Jag har fått väldigt mycket reaktioner, det har varit otroligt starkt. Jag känner mig faktiskt kärleksbombad. Detta har faktiskt varit en enorm våg av uppmuntran och stöd. Och som sagt, många av våra kolleger runtom i världen lever under ständiga, verkligen direkta hot mot sina liv så jag är en mycket privilegierad journalist.

 

LÄS MER: Lisa Ajax om näthatet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag