Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilen hotad
– efter SD-galan

Margareta Benson
Grand Hotel
Foto: Sven Lindwall

Margareta Benson, ankare i SVT Stockholm, var medförfattare till en artikel om Sverigedemokraternas gala för högerpopulister på Grand Hôtel.

Det fick människor att önska livet ur henne. Nu ska SVT:s säkerhetsavdelning utreda de hotfulla mejlen.

– Jag är inte direkt lättskrämd men det var så mycket, berättar hon.

Den av Sverigedemokraterna anordnade galan för högerpopulistiska politiker i Europa har blivit mycket omskriven. Så även av ABC, SVT:s lokala nyhetsprogram i Stockholm.

Och det var efter just en sådan artikel som Margareta Benson, ett av SVT Stockolms ankare, fick motta en våg av ilskna och hotfulla mejl där läsare skriver att de vill se henne död.


LÄS MER: Gina Dirawi om hur hon hanterar näthatet


I ett inlägg på Facebook berättar Margareta Benson att hon för första gången tvivlar på sitt yrkesval.

"För första gången, efter mer än 20 år i ett arbete jag älskar, känner jag plötsligt tvivlet knacka på. Runt 30 mejl efter en artikel där vissa är mer tydliga än andra", skriver hon och ger ett exempel på hur mejlen kan se ut:

"Det är bara att hoppas att du dör i en plågsam sjukdom så snart som möjligt. Dra åt helvete".

– Alltså, det var kanske vore väl drastiskt av mig att sluta men det var just att jag ens tänkte tanken. En sak vore ju om jag själv skulle överväga en sådan sak men just att någon eller några andra sår sådana tvivel. Det är väldigt olustigt. Det var nog så jag kände, säger hon och fortsätter:

– Att det liksom plötsligt kryper under skinnet. Jag har ju inga problem att ta en diskussion med någon och mejl får man ju rätt ofta men det här var så mycket. Sedan finns det ju självklart andra som är tusenfalt mer utsatta än jag så jag vill inte blåsa upp det. Jag har nog hittills varit väldigt förskonad.

SVT:s säkerhetsavdelning går igenom de hotfulla breven

I nuläget vill Margareta Benson inte berätta vad de står i mejlen hon beskriver. Detta då de först ska gås igenom av SVT:s säkerhetsavdelning.

– Brevens innehåll ska jag ta med dem i morgon och jag kommenterar inte innehållet innan de har fått se.

Rör det sig om några hot?

Det är just detta säkerhetsavdelningen ska se mer på i morgon så jag vill inte kommentera mer just nu.

Hur hanterar du det? Får du något stöd?

– Alltså jag är inte direkt lättskrämd men det var just för att jag började tänka typiska "skuldtankar", du vet typ "vad har jag gjort för att få drivor av mejl och så vidare, som jag valde att skriva några rader på Facebook, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att sådant här kommer fram. Jag har fått väldigt mycket reaktioner, det har varit otroligt starkt. Jag känner mig faktiskt kärleksbombad. Detta har faktiskt varit en enorm våg av uppmuntran och stöd. Och som sagt, många av våra kolleger runtom i världen lever under ständiga, verkligen direkta hot mot sina liv så jag är en mycket privilegierad journalist.


LÄS MER: Lisa Ajax om näthatet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.