Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen bryter upp för kärlekens skull

”Jag jobbar intensivt i perioder, men ser till att vila därefter. Sedan är jag intresserad av allt som har med djur att göra och framför allt deras hälsa så det fanns ingen tvekan att vilja programleda ”Fråga veterinären”, säger Sofia Rågenklint, här med egna dvärgschnauzern Roxie.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT
”Jag har sällan skrattat så mycket med en kollega som med Oskar Nilsson som är den veterinär som tittarna kan ställa frågor till i ”Fråga veterinären”, säger Sofia Rågenklint.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT
Sofia Rågenklint spelade in ”Auktionssommar” 14 juli-2 augusti, men fick en skön ledighet i början av sommaren . ”Den spenderade vi i Dalarna hos mamma och hos Jonas i Skåne”, berättar hon.
Foto: Eero Hannukainen / IBL
”Jonas och jag har hittat vårt drömhus i Skåne och ska äntligen bli sambos”, berättar programledaren Sofia Rågenklint. Tillsammans med Jonas Nemeth har hon precis köpt ett hus i Rydebäck, där de ska bo med två barn var och en dvärgschnauzer.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Sofia Rågenklint och Patrik Isaksson har varit gifta. De har två barn tillsammans. ”Patrik och jag har alltid rest mycket på var sitt håll, men har alltid pusslat med dagar så att det funkar med barnen”, säger Sofia. (Bild från Melodifestivalen 2008).
Foto: SVEN LINDWALL
”Alla hjälps verkligen åt och alla i teamet är lika viktiga. Vi tar hand om varandra och våra tävlande. Vi är ett sammansvetsat gäng och trivs ihop”, säger Sofia Rågenklint om ”Auktionssommar”.
Foto: SVT
Sofia Rågenklints ungdomsbok ”Brottsligt”. ”Jag vet att skolorna har fått upp ögonen för boken, vilket känns lite extra kul”, säger författaren.
1 / 8

För några år sedan körde hon så hårt att hon fick stressrelaterade problem med hjärtat och läkaren varnade för att hon i likhet med sin pappa riskerade att få en hjärtinfarkt.

Sedan dess har Sofia Rågenklint prioriterat om - och efter snart fem års särboförhållande flyttar hon nu ihop med kärleken i Skåne.

– Jonas och jag har köpt ett drömhus i Rydebäck och barnen kommer att gå i skola där, berättar den 44-åriga programledaren för ”Auktionssommar” och nya ”Fråga veterinären”. 

Den kommande flytten från lägenheten i Hammarby sjöstad i Stockholm till sambolivet i samhället Rydebäck utanför Helsingborg innebär förvisso längre resor till jobbet i Umeå, där ”Fråga veterinären” spelas in.

– Men vi har lyckats komprimera inspelningsperioden i Umeå så att jag inte kommer att vara borta så mycket. Vi spelar in tre program om dagen. Det är redan bestämt att vi kör två säsonger – 23 program – under 2019. Vi har tre inspelningstillfällen i vår och tre i höst, berättar Sofia Rågenklint.

Hon förklarar att särbon Jonas Nemeth, 43, som är konstnär och arbetar heltid som biträdande rektor på Thoréns Business school i Helsingborg, är uppvuxen i Rydebäck och redan bor där. Och det har under de fem år som de har varit ett par fungerat riktigt bra att ha ett distansförhållande. 

– Fördelen är väl att vi verkligen har tagit vara på den tid vi fått. Vi är bra på att hitta på saker. Jonas har lärt mig att njuta i nuet och inte ha jäkla bråttom hela tiden. Jag har inte det bästa tålamodet och det jobbar jag med fortfarande. Nackdelen är allt resande och givetvis saknaden. Vi har längtat efter att få dela vardagen och framför med alla barnen. De vill också bo tillsammans. 

https://www.instagram.com/p/Bt3g1v1BJiQ/

Sofia Rågenklint och Jonas Nemeth har hittat sitt drömhus

På alla hjärtans dag lade du emellertid upp en glädjestrålande bild på dig och Jonas med det kryptiska meddelandet ”Snart varendaste dag”. Vad menas med det?

– Jonas och jag har hittat vårt drömhus i Skåne och ska äntligen bli sambos. På alla hjärtans dag kom Jonas faktiskt till Stockholm och överraskade mig med blommor och bubbel så vi firade med en god middag.

”Jonas betyder oerhört mycket. Jag skulle inte kunna föreställa mig ett liv utan honom och våra fyra barn”, säger Sofia Rågenklint.
Foto: Instagram

Berätta mer om huset och flytten!

– Huset vi har köpt har två plan och kräver egentligen inte någon renovering, men vi kommer att göra några ändringar så att vi får det precis som vi vill ha det. Det ligger bara några minuters promenad från havet. Jonas har även en ateljé där han kan måla sina tavlor och jag ett kontor där jag kan skriva. Jonas har bland annat ställt ut sina verk i London, Berlin och i Brooklyn, New York. 

– Barnen kommer att gå i skolan i Rydebäck och Patrik (Isaksson, ex-maken, reds anm) och jag kommer att fortsätta att pussla för att lösa det på bästa sätt för våra pojkar. Patrik och jag har alltid rest mycket på var sitt håll, men har alltid samarbetat med dagar så att det funkar med barnen.

Fakta / Programleder nya "Fråga veterinären"

NAMN: Jennie Sofia Jessica Rågenklint.

ÅLDER: 44.

YRKE: Programledare.

BOR: Lägenhet i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Flyttar snart till nytt hus i skånska Rydebäck.

FAMILJ: Barnen Tim, 14, och Alex, 12 (med exet, artisten Patrik Isaksson). Särbon Jonas Nemeth, 43, konstnär och biträdande rektor och bonusdöttrarna Alma, 14, och Siri, 10. Dvärgschnauzern Roxie.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Bodde de åtta första åren i Skövde, därefter på mammans stora släktgård i Äppelbo i Dalarna.

MAMMA ÄR: Margaretha Rågenklint, 72, har jobbat som frisör.

PAPPA VAR: Bosse Fransson, låtskrivare och sångare i ”Drifters”. Dog i hjärtinfarkt när Sofia var 23.

UTBILDNING: Turist- och hotellinjen. IATA-utbildad resesäljare.

KARRIÄR I URVAL: Tredjeplats i ”Fröken Sverige” (1999). Lokal-tv i Sälen, hallåa på TV4. Programledare för ”Ordjakten”, ”Djurvänner”, ”Jakt & fiske” och ”Bingolotto plus”. Sedan 2013 på SVT med bland annat ”Söndag med Sofia”, ”Djursjukhuset” och ”Brottsligt” i Barnkanalen. Medverkade i augusti i en film- och musikalföreställning i Stora Skedvi. 

AKTUELL: Programleder ”Auktionssommar” som sänds på SVT1 på tisdagar kl 20.00. 20 februari är det i SVT2 klockan 20.00 premiär för nya ”Fråga veterinären”. Nya ungdomsboken ”Brottsligt” som kom i november.

När jag intervjuade dig i somras berättade du att du för tre år sedan var nära att gå in i väggen och att du efter detta tackat nej till flera grejer för att få bättre balans. Nu har du utöver ”Auktionssommar” ett nytt stort uppdrag för SVT genom nya ”Fråga veterinären”. Hur resonerade du när du tackade ja till detta?

– Under många år har jag haft tre program rullande, men det senaste året har varit betydligt lugnare. Såväl ”Brottsligt” som ”Djursjukhuset” blev ju lagda på is, så det blev bara ”Auktionssommar” 2018 och så skrev jag boken ”Brottsligt” och gjorde konferenciergig, välgörenhetsgalor och företagsevent. 

”Jag är ganska rastlös och behöver nya utmaningar. Jag stortrivs på SVT, där jag har fått och får chansen att leda de program som jag själv vill och även vara med och utveckla dem. Sedan skulle jag gärna provspela för en roll, men det kommer”, säger Sofia Rågenklint.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT
”Sång är inte mitt starkaste kort, men däremot gillar jag skådespeleriet och trivs både på scenen och framför kameran. När jag spelade huvudrollen på Borlänge Musikteater så var det samspelet med barnen som var det absolut roligaste. Annars kommer jag att fortsätta med skrivandet, men denna gång blir det skönlitterärt”, berättar Sofia Rågenklint.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

– Jag har lyckats hitta en bra balans i dag där jag jobbar intensivt i perioder, men ser till att vila därefter. Sedan är jag intresserad av allt som har med djur och framför allt deras hälsa att göra så det fanns ingen tvekan om att vilja göra ”Fråga veterinären”. Jag har dessutom varit ute på fältet i tio år och kände mig sugen att göra en studioproduktion igen.

Fick stressrelaterade problem med hjärtat

Du sade också när jag intervjuade dig senast att du ville träna mer och att du hade skaffat PT. Ger träningen några hälsoeffekter som påverkar stresshanteringen och balansen?

– Musklerna kommer och går liksom träningsandan, men jag försöker att ha kontinuitet. Jag fick stressrelaterade problem med hjärtat för några år sedan, men det har blivit bättre och i dag äter jag inga mediciner. Min pappa dog av en hjärtinfarkt och jag fick en tankeställare när min läkare sa att om jag fortsatte i samma tempo så låg även jag i riskzonen.

Berätta mer om ”Fråga veterinären”!

– Programmet bygger på tittarnas frågor –  precis som ”Fråga doktorn” –  men här handlar det så klart om djur. Min dvärgschnauzer Roxie är studiohund och har redan haft olika åkommor så jag kommer även att passa på att fråga veterinär Oskar Nilsson om råd och tips. Sedan är jag en bondgårdsunge och har hängt mycket i både ladugården och i stallet. 

”Jag är lite insatt i allt möjligt när det kommer till djurs hälsa och har så klart lärt mig en del under mina år som programledare för ”Djursjukhuset”. Jag lär mig nya saker hela tiden och tycker fortfarande att det är lika spännande”, säger Sofia Rågenklint som programleder nya ”Fråga veterinären”. Här med dvärgschnautzern Roxie.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT

Avslöja något vi inte visste om veterinär Oskar Nilsson!

– Jag har sällan skrattat så mycket tillsammans med en kollega. Oskar är prestigelös precis som jag, vilket gör det lättjobbat. Sedan pratar han ryska, har tävlat i boxning och rest runt i Vietnam och samlat bajs från höns. Till vardags jobbar han som chefsveterinär i Sundsvall.

”Jag hoppas självklart att så många som möjligt hittar ”Fråga veterinären”, men framför allt att de gillar det vi gör”, Hoppas självklart att såmånga som möjligt hittar programmet men framför allt att de gillar det vi gör”, säger Sofia Rågenklint, här med veterinär Oskar Nilsson.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT

https://www.instagram.com/p/Bt0umWfBHsp/

”Auktionssommar” har haft över en miljon tittare. Hur är det att spela in programmet?

– Haha, det är inte superglamoröst när man är ute och filmar, men det är också tjusningen. Vi går upp i ottan, spelar in hela dagen, har möte på kvällen, äter en gemensam middag och därefter stupar vi i säng. Alla hjälps verkligen åt och alla i teamet är lika viktiga. Vi tar hand om varandra och våra tävlande. Vi är ett sammansvetsat gäng och trivs ihop. Sedan  händer det att våra familjer kommer och hälsar på och det är extra roligt. 

Sofia Rågenklint och ”Auktionssommar”-gänget förfestade inför SVT:s stora personalfest hemma i Sofias lägenhet. ”Och sedan var det dansgolvet som gällde. Jag går sällan ut och när jag väl gör det så gället det att passa på”, säger programledaren. ”Auktionssommar” spelades in i somras 14 juli-2 augusti och sänds på tisdagar klockan 20.00 i SVT1.
Foto: SVT
Domarna i ”Auktionssommar”, Maria Granström och Mats Bergstrand, är enligt Sofia Rågenklint ”underbara och väldigt olika”. ”Maria är väldigt ärlig och rak i det hon tycker och Mats är också är ärlig, men har en lite mjukare framtoning. Ett snällt rivjärn och en mjuk nallebjörn. Maria och jag umgås även privat och har blivit riktigt goda vänner”, berättar Sofia Rågenklint.
Foto: Carl-Johan Söder / SVT

– Av publiken får jag höra att de tycker att det är ett underhållande, spännande och lättsamt program. Väldigt många vill själva vara med och tävla.

https://www.instagram.com/p/Btyno42CW3E/

Hur mycket loppisfynd har du?

– I lägenheten i Hammarby sjöstad har jag en gammal spegel, lite porslin, blomkrukor och par ljusstakar. Jonas och jag har tack och lov samma smak, vilket underlättar när vi nu ska flytta ihop. Jag inreder inomhus och Jonas tar hand om trädgården. Han är grym på växter medan jag har ”ogröna” fingrar.

Sofia Rågenklint på bild i samband med programledarskapet för midsommarfirandet från Äppelbo, 2014. ”Mitt bästa loppisfynd är spegeln som jag ropade in för dryga tusenlappen. Den är nog värd ett par tusen. Jonas är bäst på att ropa in grejer som behöver fixas, men han har aldrig tid att fixa dem, haha. Bland annat har han ropat in ett vingligt gammalt slagbord”, säger Sofia.
Foto: SVT
”När jag spelar in utomlands med ”Djursjukhuset” går vi ofta upp med solen, runt fyra, och brukar sällan komma i säng förrän 22. Vi spelar in nonstop och har inte många timmar ledigt, men det är naturligtvis värt det. Jag är så oerhört tacksam för allt jag fått uppleva i mina djurprogram. Alla djur och människor jag har fått träffa. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på alla fina möten”, säger Sofia Rågenklint.
Foto: SVT

Ungdomsboken ”Brottsligt” var lika intressant att läsa som vuxen! Hur var det när du i researchsyfte blev nedfirad av insatsstyrkan?

– Känslan att svinga sig över ett balkongräcke 20 meter över marken är svårslagen för en höjdrädd människa som jag. Benen skakade som asplöv och det kändes som om jag skulle spy. Jag höll på att gå ner i spagat när jag skulle fira mig från balkong till balkong, smidig som ett kylskåp. När jag väl landade på marken grät jag av lättnad. 

https://www.instagram.com/p/BrFgn5JBFtE/

”Ser fram emot flytten”

Jonas och du var i väg på en weekend till Lissabon i december. Har ni något mer inplanerat på tu man hand?

– Nej, inte för tillfället. Jonas planerar alltid allt i minsta detalj. Han kollar upp restauranger och nöjen i förväg och bokar bord innan vi åker. Jag mer spontan och impulsiv när jag bokar resor, men det innebär också att man kan missa riktiga smultronställen. Jonas är utan tvekan den bästa reseledaren. Vi skrattar gott när vi öppnar våra resväskor. Jonas väska helt perfekt packad, medan jag slängt i kläder och skor i sista sekund. Vi är ganska lika men i vissa fall extremt olika.

– Just nu ser jag fram emot flytten och att slippa det ständiga resandet. Det ska bli skönt att komma närmare havet och att komma bort från stan: Andas friskare luft, slippa trafiken och slippa bo upp alla pengar man tjänar. 

Sofia Rågenklints val

Vin – Vatten 

”Dricker minst en liter kolsyrat vatten per dag. Skulle inte klara mig utan min Sodastream. Gillar vin, men föredrar oftast öl”.

Soffa – Löpband

 ”Soffa, helt klart. Finns inget tråkigare än löpband, men tar gärna en springtur i skogen. Har precis börjat gymma igen”.

Kungen – Drottning 

”Kronprinsessan Viktoria är grym ambassadör för

Sverige”.

Seriemaraton - Filmkväll 

”Seriemaraton tillsammans med min pojkvän”.

Hudvårdsrutin - Tvål 

”Har känslig hud och är mycket noggrann med produkter”.

Retro – Trendigt 

”Köper gärna på Blocket och på auktion”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.