1. STOCKHOLM - FRIENDS ARENA. Ett alternativ, som av många anses vara en stark kandidat, är nya Friends arena i Solna. Det är redan klart att finalen av nästa års svenska Melodifestivalturné kommer att hållas här. Att få arrangera Eurovision Song Contest på den nya arenan, med plats för upp till 65 000 personer i publiken, vore en dröm ur marknadsföringssynpunkt.1. STOCKHOLM - FRIENDS ARENA. Ett alternativ, som av många anses vara en stark kandidat, är nya Friends arena i Solna. Det är redan klart att finalen av nästa års svenska Melodifestivalturné kommer att hållas här. Att få arrangera Eurovision Song Contest på den nya arenan, med plats för upp till 65 000 personer i publiken, vore en dröm ur marknadsföringssynpunkt.
1. STOCKHOLM - FRIENDS ARENA. Ett alternativ, som av många anses vara en stark kandidat, är nya Friends arena i Solna. Det är redan klart att finalen av nästa års svenska Melodifestivalturné kommer att hållas här. Att få arrangera Eurovision Song Contest på den nya arenan, med plats för upp till 65 000 personer i publiken, vore en dröm ur marknadsföringssynpunkt.
2. GÖTEBORG - SCANDINAVIUM. Scandinavium och hotell i Göteborg har redan preliminärbokats. Staden är en van konsertarrangör, som nu satsar allt på att få Eurovision Song Contest till sin stad. Arenan rymmer 14 000 personer ryms vid konserter och 12 044 vid idrottsevenemang. 1985 stod Göteborg och Scandinavium värd för Europafinalen, året efter Bröderna Herreys seger. Foto: Anders Ylander2. GÖTEBORG - SCANDINAVIUM. Scandinavium och hotell i Göteborg har redan preliminärbokats. Staden är en van konsertarrangör, som nu satsar allt på att få Eurovision Song Contest till sin stad. Arenan rymmer 14 000 personer ryms vid konserter och 12 044 vid idrottsevenemang. 1985 stod Göteborg och Scandinavium värd för Europafinalen, året efter Bröderna Herreys seger. Foto: Anders Ylander
2. GÖTEBORG - SCANDINAVIUM. Scandinavium och hotell i Göteborg har redan preliminärbokats. Staden är en van konsertarrangör, som nu satsar allt på att få Eurovision Song Contest till sin stad. Arenan rymmer 14 000 personer ryms vid konserter och 12 044 vid idrottsevenemang. 1985 stod Göteborg och Scandinavium värd för Europafinalen, året efter Bröderna Herreys seger. Foto: Anders Ylander
3. MALMÖ - MALMÖ ARENA. Med närhet till flygplatsen Kastrup, och möj- lighet till extra boende på andra sidan bron, i danska Köpenhamn, klarar Malmö av att ta emot många europeiska delegationer och besökare. Har en kapacitet att ta emot 15 400 besökare vid konserter och 13 000 vid sportevenemang. Foto: Ronny Johannesson3. MALMÖ - MALMÖ ARENA. Med närhet till flygplatsen Kastrup, och möj- lighet till extra boende på andra sidan bron, i danska Köpenhamn, klarar Malmö av att ta emot många europeiska delegationer och besökare. Har en kapacitet att ta emot 15 400 besökare vid konserter och 13 000 vid sportevenemang. Foto: Ronny Johannesson
3. MALMÖ - MALMÖ ARENA. Med närhet till flygplatsen Kastrup, och möj- lighet till extra boende på andra sidan bron, i danska Köpenhamn, klarar Malmö av att ta emot många europeiska delegationer och besökare. Har en kapacitet att ta emot 15 400 besökare vid konserter och 13 000 vid sportevenemang. Foto: Ronny Johannesson

SVT om ESC-staden:
"Veckor fram i tiden"

Publicerad

SVT väntar med beskedet var nästa års schlager-EM ska gå.

- Det ligger veckor fram i tiden, säger Anders Hvidfeldt, presschef på SVT.

Samtidigt slåss Stockholm, Göteborg och Malmö om arrangemanget.

Spekulationerna kring var nästa års schlager-EM ska gå av stapeln har varit många. SVT hade ett första planeringsmöte under måndagen.

– Mötet som hölls i dag (läs: på måndagen) handlade inte om några städer eller arenor och det kommer inte att komma några besked än. Det ligger veckor fram i tiden, säger Anders Hvidfeldt, presschef på SVT, till TT Spektra.

Det återstår alltså fortfarande att se om det blir Göteborg, Malmö eller Stockholm som blir värdstad för schlager-EM 2013.

Finalen ska hållas den 18 maj, med semifinaler 14 och 16 maj.

"Stolthet för staden"

Alla de tre städerna vill framhålla sig själva.

– Det är givetvis mycket angeläget att få evenemanget 2013 till Malmö. Det skapar en stolthet för staden att visas upp i sådana positiva sammanhang, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Direkt på måndagsmorgonen bad han sina medarbetare att öppna en dialog med SVT i frågan.

Reepalu radar upp skäl efter skäl för att schlagerfesten ska hamna i Malmö: En stor arena, enligt Reepalu Sveriges bästa, med närhet till Köpenhamns flygplats, en storstadsregion med 3,5 miljoner människor inom en timmes pendlingsavstånd och bra hotellkapacitet.

Politiskt stöd

Eftersom Globen i Stockholm är upptagen och Göteborgs arena är väsentligt mindre så är Malmö det självklara valet, menar han.

Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, ser gärna att nästa års schlager-EM hålls på västkusten.

– Ja, och om jag kan läsa av de politiker som jag har träffat i dag så verkar det finnas ett politiskt stöd för att tycka att det skulle vara kul, säger hon.

Enligt Anneli Hulthén skulle Scandinavium fungera bra som schlagerarena.

Stockholm/Solna

Trots att Globen är uppbokad av ishockey-VM så ser inte Stockholm slaget som förlorat. Huvudstaden vill gärna ha arrangemanget även om den tilltänkta arenan, nybyggda fotbollsstadion Friends Arena, faktiskt ligger i grannkommunen Solna.

Redan på söndagsmorgonen skickade finansborgarrådet Sten Nordin (M) ut ett pressmeddelande med rubriken "Välkommen till Stockholm 2013" och klargjorde att staden redan preliminärbokat 3 000 hotellrum, enligt EBU:s önskemål.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag