Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-legendarens flykt undan Ian: ”Katastrof”

CNN:s reporter Gloria Pazmino på plats i Florida.
Susanne och Carl-Ingemar Perstad vid det älskade huset i Florida i fjol.
Foto: JOHAN ERIKSSON
Här nere vid kanalen satt Perstad gärna med en kaffe. Nu är det bara vatten överallt i området.
Foto: JOHAN ERIKSSON
Orkanen Ian nådde Floridas västkust under onsdagen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Strax norr om Perstads hem i Cape Coral jobbade räddningsarbetare med att säkra omgivningarna inför Ians framfart.
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Stormen Ian piskade Floridas sydvästkust under natten mot torsdagen. Här i Fort Myers, nära Cape Coral där Carl-Ingemar Perstad är bosatt.
Foto: USA TODAY Network / TT

NEW YORK. Orkanen Ian har dragit in med förödelse över Florida i natt.

SVT-legendaren Carl-Ingemar Perstad är en av alla Floridabor som tvingats lämna sina hem och fly undan vattenmassorna. Hans och frun Susannes hem i Cape Coral ligger under vatten.

– Det är en total katastrof. Allt man har byggt upp under 20 år här är utsuddat, säger han.

Perstad, 77, som var en av SVT:s mest välkända programledare efter åren med ”Trafikmagasinet”, har sedan runt 20 år bott permanent i Cape Coral på Floridas västkust.

Där har han och frun Susanne, 59, byggt upp sina nya liv och har ett hus med pool och båtplats nere vid en kanal. På tomten växte papaya, banan och ananas – det var deras tropiska paradis.

Allt det är nu raserat. 

Under onsdagen svepte orkanen Ian in – rakt i området där de bor.

Då hade Susanne och Carl-Ingemar Perstad tvingats lämna huset. 

– Hela det området, det är bara vatten, allting. Inne i husen och överallt. Jag har sett bilder från hus där, det är en halvmeter vatten som skvalpar runt där inne. Det är en total katastrof, säger han.

– Allt man har byggt upp under 20 år… Vi köpte huset och har renoverat och byggt om så det passar oss, och det var här vi hade tänkt leva och bo under resten av våra liv, men nu är allt utsuddat. Det finns ingenting kvar. Eller ja, finns kvar men är obeboeligt...

Dramatiska resan undan orkanen

Överallt har vattenmassorna trängt in. På baksidan hade de en uteplats nere vid kanalen. Tog man båten därifrån var det tio minuter ut till öppet hav i bukten en fin dag.

– Allt är under vatten. Båtar ligger och skvalpar och flyter lite överallt, de dyker upp där de inte ska vara för de har slitit sig. Och många av hustaken har försvunnit.

Perstad bor i Cape Coral – mitt i det knallröda området på orkankartan.
Foto: PHIL HOLM / AP TT NYHETSBYRÅN

Carl-Ingemar och Susanne fick skynda sig i väg i bilen och korsa Florida för att ta sig undan orkanens härjningar. De har nu tagit sig till West Palm Beach.

– Sent i går kväll fick vi tag i ett av de sista rummen här. Det var en karavan av bilar som körde tvärs över Florida. Och det var tornadovarningar och sånt hela vägen, så det var en lite läskig resa. Men det gick bra.

”Det är en tragedi”

Nu kan de inte göra mycket mer än att vänta ut orkanen. Perstad räknar med att det kan ta en vecka innan de får se sitt hem igen.

– Vi vill tillbaka så fort som möjligt och rädda det som räddas kan, men vi kommer ju inte in. Vi blir inte insläppta. Först ska räddningspersonalen in, sen alla elbolag och sånt och se till att strömförande kablar flyttas. Militären kommer stå där och kolla vem som får komma in och inte, säger han.

Så här såg det ut vid Perstads båtbrygga fram tills Ian kom.
Foto: JOHAN ERIKSSON

Perstad är tagen av det som hänt.

– Det är en tragedi, naturligtvis. Men det finns de som har det mycket värre än vi, det är väl inte otroligt att det finns de som har omkommit, för det var många som stannade kvar. Många äldre och folk som inte hade möjlighet att ta sig någonstans. Det vet man ju inte än, förrän vattnet börjar dra sig tillbaka och man kan komma in med räddningspersonal. 

”Vi lever och har varandra”

När Expressen når Perstad håller paret på att försöka komma i kontakt med sitt försäkringsbolag. Trots att de – likt många andra husägare längs Floridas kuster – lägger stora pengar på försäkringar mot naturkatastrofer tror han inte att det kommer täcka så stora delar av kostnaderna. 

– Det är väldigt begränsat. Försäkringar i USA är inte lika heltäckande som i Sverige. Hemförsäkring täcker i vissa fall orkan, men inte översvämning. För det måste man ha en speciell ”flood insurance”. Och för många här kostar hemförsäkringen fem tusen dollar (drygt 55 000 kronor, reds anm.) och översvämningsförsäkringen lika mycket till. Så det är många som chansar och tänker ”det har ju aldrig hänt…”. Och – det har ju aldrig hänt, sen stan byggdes. Så många är helt oförsäkrade, säger han. 

Många från Sverige har redan hört av sig, och den omtanken värmer, säger Perstad – och understryker: 

– Vi lever och har hälsan och har varandra. Det är det som är det viktiga. 

Vad som händer sen, och hur man hanterar det får bli en lite senare fråga.  

– Det gäller att smälta det här det först, katastrofen är ju inte över, utan pågående, säger Perstad. 

Se förödelsen i Florida efter orkanens framfart

Enorma vattenmassor och orkanvindar har skapat förödelse i Florida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.