Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård intern SVT-kritik mot Carina Bergfeldt

SVT:s programledare Carina Bergfeldt
Foto: KAJSA GÖRANSSON / SVT
Lina Makboul.
Foto: SOFIA SABEL/SVT

SVT:s programledare Carina Bergfeldt samlade in över en miljon kronor till Svenska Afghanistankommittén.

Nu får hon hård kritik av kollegan Lina Makboul, reporter på ”Uppdrag Granskning”.

– Med tanke på kritiken som finns mot public service så blir det bara för mycket, säger hon till DN.

I veckan startade SVT:s Carina Bergfeldt en insamling hos Svenska Afghanistankommittén för att hjälpa afghanska kvinnor och barn. Det gick över förväntan och hon fick in över en miljon kronor.

Tidigare i veckan sa hon till Expressen att hon struntar i om det skulle ha brutit bryter mot SVT:s riktlinjer om opartiskhet.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”.

Hyllas av politiker

Initiativet har hyllats av bland andra C-ledaren Annie Lööf. Men nu får hon kritik av sina kolleger på public service-kanalen.

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska. När jag läste inlägget så fick jag känslan av att hon har koll på SVT:s riktlinjer men skiter i dem ändå, säger Lina Makboul, reporter på ”Uppdrag Granskning”, till DN.

DN har talat med flera SVT-källor som är oroliga för att insamlingar som denna ska påverka synen på SVT:s oberoende. Lina Makboul säger att hon själv har rötter i Palestina men att hon för den delen inte samlar in pengar till barn i Gaza.

– Med tanke på kritiken som finns mot public service så blir det bara för mycket. Jag förstår inte vad som gäller längre. Och vad är meningen med att vi skickar var och varannan medarbetare på etikkurs, när man sedan ändå bara kan skita i det?, säger hon till DN.

”Ser mellan fingrarna”

SVT:s etikavdelning har accepterat insamlingen och ”ser mellan fingrarna” med det, enligt Bergfeldt.

– Du har som SVT-anställd en självklar yttrandefrihet. Man får agera och säga vad man vill. Men sen kan det påverka ens arbetsuppgifter, sa Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, tidigare i veckan.


Afghansk journalist: Var är vår president?

Den 17 augusti höll Pentagon en pressbriefing om läget i Afghanistan, afghanska jornalisten Nazira Karimi blev känslosam när presidenten kom på tal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.