Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT kan tvingas ändra "Mästarnas mästare"

Cissi Ferm räddas ur vattnet
Foto: SVT
Cissi Ferm räddas ur vattnet
Foto: SVT

Söndagens avsnitt av "Mästarnas mästare" blev dramatiskt när Cissi Ferm drabbas av panik.

Men vad tittarna inte får se är hur skakad basketproffset faktiskt är.

Nu ska SVT se över tävlingsmomentet "Kistan".

– Hon mådde ganska dåligt och fick tas om hand av sjukvårdspersonalen, säger projektledaren Anders Wistbacka.

I söndagens avsnitt av "Mästarnas mästare" anlände grupp 2 till Portugal. Och det blev dramatiskt direkt.

I programmets sista tävling i "Kistan" ska deltagarna få upp en kista som är fastmonterad på botten flera meter ner för att sedan simma i land med den.

Redan innan tävlingen berättar deltagarna Cissi Ferm och Anders Svensson, som bildar ett lag, om sin nervositet.

– Simning har aldrig varit min starka gren. Jag såg hajar i poolen när jag var liten och sådana grejer, säger Anders Svensson i programmet.

– Att dyka långt ner under ytan tycker jag är obehagligt, säger Cissi Ferm.


LÄS MER: Posas drama i "Mästarnas mästare"


Strax innan tävlingen drar i gång varnar programledaren Micke Leijnegard för att tävlingen kommer bli extra tuff då det är Atlanten som deltagarna ska simma i.

– En komplicerande omständighet är tidvattnet. Det är dramatiskt här, drygt tre meter när det är som värst och det är det i dag så för varje minut blir tävlingen allt svårare.

Och när deltagarna väl är ute i vattnet drabbas Cissi Ferm av panik.

– Det började krypa i kroppen och jag började skaka. Jag var kall, frös och kände mig jättekonstig i kroppen, säger hon i programmet.

Anders Svensson:

– Det värsta är när jag ser att Cissi börjar få panik. Hon tappade känseln i kroppen och försökte ta tag i den där bojen och drog i mig. Hon drar i allting för att hålla sig uppe. Jag drog henne till mig och ropade till båten ”ni måste komma!”, säger han i programmet.

En tävlingsfunktionär fick då simma ut till Cissi Ferm och hjälpa henne i land.

SVT: "Vi skildrar bara en liten del"

Efter tävlingen får tittarna se när Cissi Ferm har blivit uppvärmd igen. Men vad de inte får se är paniken på stranden – och hur lång tid det tog för henne att återhämta sig.

– Det är väldigt sällan våra deltagare tvingas bryta en tävling och innan vi hade fått klarhet i vad som hade hänt var det naturligtvis dramatiskt. Vi har alltid säkerhet på plats så det fanns räddningsbåtar och dykare så jag var aldrig orolig på det sättet men man vill ha trygghet, säger projektledaren Anders Wistbacka.

Det SVT har klippt bort är alltså den långa återhämtningen på stranden.

– Vi skildrar bara en liten del. Hon var kraftigt nedkyld och det tog ganska lång tid för henne att få upp temperaturen. Det var dramatiskt.

Hur mådde hon?

– Ganska dåligt, hon var kraftigt nedkyld och fick tas om hand av sjukvårdspersonalen. Hon fick dricka och så fick hon en aluminiumfilt för att få upp temperaturen.

Hur reagerade de andra deltagarna?

– Man hör ju hur de skriker i programmet att de behöver hjälp och efteråt var alla tagna. Det är inte vanligt att det här händer. Ingen deltagare vill ju bryta men hon var så illa däran att hon var tvungen.


LÄS MER: Svaret efter bråket i "Mästarnas mästare"


SVT ska nu se över det aktuella tävlingsmomentet.

– Vi gör det med alla tävlingar efter säsongen. Men det som var unikt med Portugal är Atlanten och den är betydligt kallare än Medelhavet så det var en bidragande orsak till det här.

– Vi får försöka göra en analys och se om det är lämpligt att ha den här typen av tävlingar där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.