Malena Ernman gjorde nyårssuccé på Skansen. Foto: Cornelia NordströmMalena Ernman gjorde nyårssuccé på Skansen. Foto: Cornelia Nordström
Malena Ernman gjorde nyårssuccé på Skansen.  Foto: Cornelia Nordström
Nu öppnar SVT för att fortsätta med henne som diktuppläsare: "Hon gjorde den levande". Foto: Cornelia NordströmNu öppnar SVT för att fortsätta med henne som diktuppläsare: "Hon gjorde den levande". Foto: Cornelia Nordström
Nu öppnar SVT för att fortsätta med henne som diktuppläsare: "Hon gjorde den levande". Foto: Cornelia Nordström

SVT kan bryta tradition
– efter Ernmans succé

Publicerad

Malena Ernman gjorde nyårssuccé på Skansen - här är hennes revansch efter hatkommentarer på nätet:

SVT öppnar för att avbryta den nyblivna traditionen och ha kvar operasångerskan som diktuppläsare.

– Hon gjorde den levande och gjorde den 2015. Så jag skulle gärna anlita henne igen, säger Anders G Karlsson, projektledare på SVT.

Jarl Kulle, Margaretha Krook och Jan Malmsjö har gjort det - och efter Malena Ernmans succé på Skansen kan även hon få ha kvar hedersuppdraget en längre tid. Nu öppnar SVT för att låta Malena Ernman läsa upp "Nyårklockan" under Skansens firande även nästa år.

Anders G Karlsson, projektledare på SVT, golvades av operasångerskans prestation.

– Hon gjorde ett fantastiskt jobb, jag tycker hon var helt fenomenal. Hon var bäst. Någonsin, säger han.

Malena Ernman kan få fortsätta

Någon gång under våren kommer SVT:s programledning ta ett beslut, och Anders G Karlssons röst ligger på Malena Ernman. Blir det aktuellt lämnar han in henne som förslag.

– Som projektledare kan jag göra en bedömning att det här kan jag producera på ett sätt som programledningen tänkt. Är det så att vi kan ha samma igen, då är det ju självklart, säger han och fortsätter:

– Sedan kanske det är intressant att byta, men det där är sådant jag inte rår över. Det sker över huvudet på mig så att säga.

 

LÄS MER: Malena Ernman skyddades av Säpo på Skansen

 

SVT: "Skulle gärna anlita henne igen"

Malena Ernman själv har sagt att hon kan tänka sig att återvända till SVT nästa år efter succén. Men alla var inte lika nöjda. Under och efter sändningen hånades sångerskan på nätet, men varken Skansenchefen eller SVT:s projektledare har märkt av särskilt negativa reaktioner.

– På Twitter var det många som tyckte precis samma sak som jag, nämligen att det var första gången som dikten verkligen betydde någonting. Hon gjorde den levande och gjorde den 2015. Så jag skulle gärna anlita henne igen, säger Anders G Karlsson.

 

LÄS MER: Malena Ernmans svar på tuffa nyårskritiken

 

John Brattmyhr, chef för Skansen, har mest hört positiva röster.

– Det var ett jäkla bra nyårsfirande. Många har hört av sig och tyckt att det var jättebra, knappt någon som har haft avvikande syn. Det noterar vi, säger han.

Även han menar att möjligheten att Malena Ernman får fortsätta läsa dikten finns.

– Det finns två vägar att gå, det ena är att bibehålla en gammal tradition - att man får hålla på ett tag. Den andra är att byta årligen, säger han.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag