Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT:s besked – tävlingen genomförs trots coronaoron

Så arbetar Melodifestivalen för att förhindra spridning under finalen
Programledarna Linnea Henriksson, Lina Hedlund och David Sundin.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT och Live Nation har suttit i möte inför lördagens final av Melodifestivalen, efter att Danmarks beslutat att porta publiken i landets version av tävlingen.

Nu har man tagit beslutet att genomföra genrepen och finalen i Friends arena med publik som planerat – men man erbjuder pengarna tillbaka till den som varit i ett riskområde för coronaviruset. 

– Vi har haft ett möte där vi diskuterat Melodifestivalen och vi planerar att genomföra evenemanget precis som vi har tänkt, säger SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

SVT och Live Nation har hållit möte om lördagens Melodifestivalen-final i Friends arena och huruvida den kommer att kunna hållas inför publik eller inte. Detta efter att den danska versionen av Melodifestivalen valt att hålla sin final utan publik på grund av coronaviruset.

– Den danska Melodi Grand Prix kommer att avgöras utan åskådare, men vi får ut det bästa av det, säger DR-chefen Gustav Lützhøft enligt Ekstra Bladet.

27 000 personer i Friends Arena på lördagskvällen

Det väntas 27 000 personer i Friends Arena på lördagskvällen – och då är inte publiken till de två stora genrepen inräknade.

Nu bekräftar SVT att Melodifestivalen kommer genomföras inför publik som planerat.

– Vi följer självklart utvecklingen noggrant men vi kommer att följa myndigheternas riktlinjer och vill påminna om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att i alla lägen stanna hemma om man känner sig sjuk, säger kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala. 

– Som en extra försiktighetsåtgärd ber vi dem som har varit i riskområden för coronavirus de senaste två veckorna att stanna hemma från Melodifestivalen. Det gäller både genrep och final.

Vad skulle kunna få er att ändra beslutet?

– Det är om myndigheterna fattar ett annat beslut. Ändras något så anpassar vi oss.

Kan få pengarna tillbaka

Samtidigt meddelar nu SVT att Melodifestivalbesökare som har varit i något riskområde kan få pengarna tillbaka för biljetten. 

– Den som kan visa upp ett resedokument som styrker att man har varit i ett riskområde för coronavirus och har en biljett till Melodifestivalen kan få biljetten ersatt av SVT. Då finns det en mailadress, kontakt@svt.se, som man hör av sig till, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

På torsdagens presskonferens konstaterade Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen hos SVT, att produktionen är extra noga med hygienen, och har regelbundna avstämningar om läget.

– Vi kommer nu att regelbundna avstämningar, två om dagen, mellan SVT och Live Nation för att hålla oss uppdaterade och se hur läget är och om det finns anledning att vidta åtgärder, sa hon då.

– SVT har en direktkontakt med Folkhälsomyndigheten och de rekommenderar inte att ställa in stora evenemang. Vi har också en central krisledningsgrupp där vi har kontakt med smittskyddsexperter som bekräftar det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. 

Ska du se finalen av Melodifestivalen i helgen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.